Literele uriaşe, care străjuiesc Hollywood-ul, au inspirat o urare adresată oaspeţilor oraşului: „Bine aţi venit în noul Galaţi!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul care marchează intrarea în Galaţi şi ciudata inscripţie dedicată celor care intră în "noul Galaţi" Foto: Marius Mototolea
Monumentul care marchează intrarea în Galaţi şi ciudata inscripţie dedicată celor care intră în "noul Galaţi" Foto: Marius Mototolea

Creatorul panoului cu litere înalte de patru metri, amplasat pe marginea unei râpe, a rămas necunoscut. Cel puţin oficial. La fel ca şi înţelesul precizării „în noul Galaţi”.  Adevărata intrare în Galaţi este marcată, de zeci de ani, de un monument „oficial”, cam „uzat”.

De-a lungul deceniilor, niciun arhitect n-a avut inspirata idee şi niciun edil iniţiativa de a marca intrarea în Galaţi aşa cum s-ar fi cuvenit pentru al şaptelea oraş ca mărime din ţară. De regulă, pentru turistul care intră întâia dată într-un oraş, un monument cu o simbolistică definitorie pentru aşezarea pe care urmează s-o viziteze sau măcar s-o străbată, simbolistică bine aleasă şi adecvat valorificată din punct de vedere artistic, trezeşte interes. Este ca o carte de vizită.

La intrarea dinspre oarşul vecin Brăila, există ceva ce s-ar putea numi, cam pretenţios însă, monument menit să marcheze intrarea în judeţul şi municipiul Galaţi.

Monumentul este alcătuit din patru coloane din beton, aproape lipite, de înălţimi diferite pe care sunt fixate două timone turnate din bronz, orientate corespunzător fiecărui sens de circulaţie al Drumului Naţional 22B. În partea superioară a fiecărei timone, se află stema municipiului, iar în partea de jos, denumirea acestuia.

Ansamblul este „completat”, în mod nefericit, cu o bucată de tablă pe care, până să se şteargă vopseaua, erau inscripţionate denumirile oraşelor înfrăţite cu Galaţiul. 

Apropo de simboluri definitorii, timona  simbolizează cum nu se poate mai bine starea actuală a industriei gălăţene în care doar şantierul naval a rămas profitabil. Cândva, simboliza şi faptul că vizitatorul intră într-un mare oraş-port la Dunăre, în care locuiesc şi muncesc navigatori, dar asta este acum de domeniul istoriei. Parcă având o premoniţie, artistul s-a limitat la un singur simbol, cu trimitere la navigaţie, cu toate că, la vremea în care a conceput ansamblul monumental, baza industriei gălăţene era siderurgia.

Am încercat în zadar să aflăm numele celui care a creat monumentul de la intrarea în Galaţi. Nici măcar la Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Galaţi n-am găsit pe cineva în măsură să ne ofere această informaţie.

Ce are Galaţiul în comun cu Hollywood-ul?

image

Învăluită în mister rămâne şi identitatea celui care dorit să marcheze şi el, într-un mod cel puţin original (iar originalitatea nu este întordeauna de apreciat) intrarea în Galaţi.

La mai puţin de un kilometru de la intrarea „oficială”, practic pe teritoriul oraşului, în cartierul Micro 20, lângă gardul bisericii Sfânta Filofteea, a apărut, vara trecută, o inscripţie în stil hollywoodian cu mesajul „Bine aţi venit în noul Galaţi!”.

Cineva - şi culmea este că niciun reprezentant al autorităţii locale nu-i (re)cunoaşte identitatea - a confecţionat un ditamai panoul cu lungimea de 15 metri şi înălţimea de patru metri, pe care a inscripţionat cu litere albe pe fond negru mesajul de întâmpinare adresat celor care intră în Galaţi dinspre Brăila.

Cu toate că, de la distanţă, pare o construcţie durabilă, din piatră, în realitate, materialul a fost imitat destul de bine cu ajutorul polistirenului expandat, la fel ca şi coloanele ionice care-l mărginesc. Ansamblul este luminat pe timpul nopţii de mai multe reflectoare.
Pare greu de crezut că panoul ar fi „ţăcăneala” unui gălăţean, ignorată de autorităţile ocupate cu alte treburi mai serioase.

La scurt timp după ce panoul a apărut în peisaj peste noapte (la propriu), Poliţia Locală a fost sesizată cu privire la respectiva construcţie ilegală de pe domeniul public şi a fost demarată o anchetă, dar, după aproape opt luni, inscripţia este tot acolo.

Dincolo de aspectul estetic mai mult decât discutabil al monumentalei inscripţii din polistiren vopsit, gălăţenii care citesc mesajul la revenirea în oraşul lor rămân obsedaţi de întrebarea: „Cum adică «noul Galaţi?»” Că doar „Toate’s vechi şi nouă toate”!

Aşadar: „Welcome în  New Galatz!

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite