ISU Galaţi se alătură campaniei naţionale "Vreau să fiu voluntar!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de gălăţeni au fost salvaţi din ghearele focului  şi a naturii dezlănţuite, de voluntarii din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din judeţ, în cadrul intervenţiilor pe care aceştia le-au realizat alături de profesionişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”G-ral Eremia Grigorescu” al judeţului Galaţi. Totodată, valoarea bunurilor salvate în urma acţiunilor depăşeşte 10 milioane de euro.

Numărul intervenţiilor, inclusiv ale echipajelor de descarcerare, prim ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă S.M.U.R.D., a scăzut cu aproape o treime (28,87%). Astfel, dacă în 2012 s-au inregistrat 6027 intervenţii, anul trecut au fost 4446 acţiuni de salvare de persoane şi bunuri.  Pe timpul intervenţiilor au fost salvate 133 persoane, din care: 80 adulţi şi 53 copii, asistate un număr de 3362 persoane, din care: 3158 adulţi şi 204 copii.

Din totalul intervenţiilor de anul trecut, serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă din Galaţi au participat exclusiv la 58 de misiuni, la 288 de misiuni în colaborare cu forţele profesioniste, dovedindu-se astfel extrem de utile în condiţiile în care acestea au cooperat şi participat la mai mult de jumătate, dintre cele 502 intervenţii specifice ale ISU Galaţi.

Ca urmare a îndrumării serviciilor specializate din cadrul Inspecţiei de Prevenire în operaţionalizarea acestor servicii, voluntarii pot interveni într-un timp scurt pentru localizarea şi lichidarea incendiilor sau diminuarea efectelor generate de unele situaţii de urgenţă, ceea ce în multe situaţii extreme reprezintă diferenţa dintre viaţă şi moarte. Ori de câte ori situaţia de urgenţă a depăşit capacitatea de răspuns a voluntarilor, structurile profesioniste au intervenit prompt.

Şi anul acesta, ISU Galaţi derulează în plan local, campania naţională "Vreau sa fiu voluntar!", promovând şi susţinând activităţile de voluntariat şi oferind asistenţa tehnică necesară celor care doresc să facă parte dintr-un serviciu voluntar pentru situaţii de urgenţă. Obiectivele principale ale acestei campanii extrem de importante vizează creşterea interesului autorităţilor publice locale pentru constituirea, dimensionarea şi dotarea reală şi corectă a structurilor serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, dar şi sensibilizarea cetăţenilor privind ron situaţii de urgenţă.

Cei care doresc sa se alăture acestei campanii se pot adresa consiliilor locale în subordinea cărora sunt constituite serviciile voluntare de la localităţi. Aici, voluntarii vor beneficia de instruire practică si teoretică, astfel incât comunitatea sa se poate baza pe ei în momentele de cumpănă. Un alt aspect este că voluntarul din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă beneficiază de anumite drepturi oferite prin lege de consiliile locale. Aici amintim de compensaţiile în bani, echipamente şi alte avantaje, pentru timpul efectiv de intervenţie şi participare la celelalte activităţi prevăzute în programul serviciului de urgenţă voluntar.

Dincolo de aceste aspecte materiale, fiecare dintre noi trebuie să fie conştient că voluntariatul este o formă civică vitală pentru comunitatea din care face parte.

Dorinţa de a sări în ajutorul aproapelui, satisfacţia ca viaţa unui copil, a unei mame sau a unui bătrân a fost salvată dintr-o situaţie în extremis sunt doar câteva dintre coordonatele la care se raportează membrii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite