Inedit: Serviciul Public de Salubrizare din Galaţi a trecut la metamorfozarea brazilor de Crăciun şi transformarea lor în... flori de primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datorită tehnicilor de ultimă oră deşeurile vegetale sunt transformate în îngrăşământ agricol. Totul prin intermediul unei maşinării achiziţionate printr-un proiect european, care da şansa brazilor tăiaţi doar pentru sărbători să aibă viaţă, sub altă formă, şi in 2014.

Procesul de metamorfozare a brazilor de Crăciun în flori de primăvară este format din mai multe etape şi se desfăşoară într-o hală a staţiei de colectare selectivă din Galaţi, acolo unde se vor strânge toti cei aproape 14.000 de brazi aduşi, luna trecută, în pieţele gălăţene, pentru sărbătorile de iarnă.

„Brazii de Crăciun sunt scoşi în această perioadă din case de majoritatea gălăţenilor, iar noi avem grijă să nu se irosească şi îi transformăm în compost. Mai exact, resturile vegetale, trec în următoarele luni prin mai multe proceduri. Prima dintre ele constă în tocarea brazilor, strânşi de la containere”, spune directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

Este completat imediat de colega sa, inginera Cerasela Ţocu: „După ce brazii au fost tocaţi, materialul rezultat se aşează în brazde. După o săptămână, materialul mai trece prin alte două probe de foc, de întoarcere şi de cernere. Cu ajutorul unui întorcător, materialul este săptămânal procesat, uneori udat, iar la final numai bun de cernut”, spune Cerasela Ţocu.

Aceasta este ultima etapă a procesării, în care materialul este cernut, iar în final rezultă nu doar îngrăşământul pentru flori, ci şi un alt material, tot biodegradabil, care va fi folosit la acoperirea gropilor de gunoi. 

Utilajele care transformă resturile vegetale în compost au fost achiziţionate în cadrul proiectului european ISPA. Anual, la staţia de sortare a Ecosal se obţin circa 1.000 de tone de compost din resturile vegetale. Compostul se livrează exclusiv Primăriei Galaţi care, prin intermediul Serviciului de Gospodărire Urbană, îl foloseşte ca îngrăşământ pentru florile pe care le plantează în spaţiile verzi publice. 

Planurile pentru viitor sunt însă şi mai ambitioase, în condiţiile în care se ia în calcul transformarea compostului în peleţi. Cantităţi din acest combustibil ar putea ajunge sub formă de ajutor pentru familiile necăjite din oraş, care nu au posibilităţi financiare pentru a-şi cumpăra lemne de foc.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite