Greşeli frecvente din limba română, explicate de un profesor: de ce nu e bine să fii „glaciar“ cu ceilalţi şi de ce nu-i indicat să faci „complemente“ doamnelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe cuvinte din limba română sunt folosite cu sens greşit, ca o dovadă a faptului că orele de gramatică din şcoală sunt insuficiente. Este părerea profesorului Dorin Dumitraşcu. Acesta a explicat pentru „Adevărul” care sunt paronimele care creează confuzii şi care sunt de fapt sensurile lor.

Limba română este complexă şi creează des confuzii atât în scriere, cât şi în vorbire, mai ales atunci când vorbim despre paronime - cuvinte care au formă asemănătoare şi înţelesuri complet diferite. Şi omonimele (au aceeaşi formă şi înţelesuri diferite) pot pune în dificultate.
 
„Eu cred că este o tendinţă a omului care are puţin acces la carte şi dacă ne referim în mod special la confuzia de termeni, cred că în primul rând se datorează lipsei de lectură sau a neglijării gramaticii. Pentru a preveni astfel de erori va trebui să insistem pe exerciţii de gramatică şi de scriere încă din clasele mici”, a explicat Dorin Dumitraşcu, profesor de limba română.

„Acest fenomen se răspândeşte ca o cangrenă peste limba română”

Profesorul a precizat că „este fascinant la modul tragic” modul în care utilizatorii reţelelor de socializare schingiuiesc limba română.

„Nu ne ajută doar să privim nepăsători, acest fenomen se răspândeşte ca o cangrenă peste limba română. Stâlcirea cuvintelor şi confuzia între termenii paronimi sunt dovezi clare că i s-a diminuat importanţa limbii noastre materne. Un alt fenomen care am văzut că ia amploare este punerea la plural în mod greşit a unor substantive, aşa cum s-a întâmplat şi cu «succesuri». Poate că ce s-a întâmplat atunci a fost doar un diagnostic al modului în care limba română este folosită în politică. Ar trebui să visăm la mai multe ore de gramatică în anii de liceu, pentru ca un absolvent să ştie să vorbească corect”, a precizat Dorin Dumitraşcu, profesor de limba română.

Paronimele folosite cel mai des cu sens greşit

A inerva - a produce o stare de excitare a unui organ sau a unui ţesut.
A enerva - a face să-şi piardă sau a-şi pierde calmul, a-şi ieşi sau a scoate pe cineva din fire; a (se) înfuria, a (se) irita; a (se) indispune.

Temporar - care este de scurtă durată, care nu durează decât un anumit timp; vremelnic, trecător, provizoriu.
Temporal - indică timpul, privitor la timp; care depinde de timp.

Literar - care aparţine literaturii, care se referă la literatură, care corespunde cerinţelor literaturii, fiind un produs al unei continue prelucrări a limbii din partea scriitorilor, a publiciştilor, a oamenilor de ştiinţă etc.
Literal - Care se face, se reproduce cuvânt cu cuvânt, literă cu literă; textual, exact.

Complement -  ceea ce se adaugă la ceva spre a-l întregi; complinire. De asemenea, este o parte secundară a propoziţiei care determină un verb, un adjectiv sau un adverb.
Compliment - cuvânt de laudă, de măgulire, care exprimă o atitudine prietenească, de stimă, de respect sau de consideraţie.

Anual - care are loc o dată pe an; care durează un an; care corespunde unui an.
Anuar - publicaţie periodică anuală care prezintă activitatea unei instituţii, a unei întreprinderi etc. sau care conţine studii ştiinţifice.

Companie - tovărăşie, însoţire, asociere de persoane fizice şi juridice, constituite în societăţi comerciale, în vederea efectuării de acte de comerţ.
Campanie - totalitatea operaţiilor strategice armate, pe câmpul de luptă, într-o anumită perioadă de timp sau într-un anumit domeniu (politică, presă etc.).

Destins - care nu mai este încordat; relaxat, discordat .
Distins - care se remarcă prin însuşirile sale, care iese din comun; deosebit, remarcabil; (despre oameni) ilustru, eminent.

Glacial - de gheaţă, rece ca gheaţa, care îngheaţă.
Glaciar - perioadă (epocă, eră) în care gheţarii ocupau regiuni foarte întinse pe pământ şi în care alternau intervalele reci cu cele calde.

Indolent - care este lipsit de energie; nepăsător, apatic; leneş, trândav.
Insolent - obraznic, impertinent; neruşinat; necuviincios.

Original - care constituie primul exemplar, care a servit sau poate servi drept bază pentru copii, reproduceri sau multiplicări; care a fost produs pentru prima oară într-o anumită formă.
Originar - care este de loc din..., care îşi are obârşia în...

Virtuoz - persoană care stăpâneşte în mod desăvârşit tehnica unui instrument muzical sau tehnica unei arte.
Virtuos - care respectă şi realizează în mod consecvent dezideratele etice, principiile şi normele morale; înzestrat cu multe virtuţi; (despre manifestările oamenilor) care denotă virtute.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite