Frica de medic apare de la vârste foarte mici. Prin ce metode pot diminua părinţii teama copiilor - sfaturile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Celor mici le este teamă de vizita la medic. foto: Adevărul
Celor mici le este teamă de vizita la medic. foto: Adevărul

În fiecare an, frica de medic produce stres în rândul celor care se tem de ace. Cunoscută şi sub numele de iatrofobie, frica de medici are un impact extraordinar asupra pacientilor. Ca toate sentimentele de frică, această fobie se instalează inconştient, ca un sistem de apărare. Poate fi însă tratată sau prevenită.

Adulţii evită vizita la medic şi ajung la un specialist, de cele mai multe ori, în momentul în care li se agravează o problemă de sănătate. Nu e de mirare că nici copiilor nu le este uşor să păşească într-un cabinet. Totul porneşte de la frică, un mecanism de apărare ce apare ca răspuns la o ameninţare, reală sau închipuită. Atunci când sentimentul de frică atinge o intensitate foarte mare, devine persistent şi iraţional, el poartă numele de fobie. Fobiile se întâlnesc sub mai multe forme şi afectează mare parte din populatia globului. O astfel de fobie este şi teama excesivă de medic. Cunoscută şi sub numele de iatrofobie, teama de medic sau teama de a merge la medic, cauzează o reacţie puternică în rândul celor afectaţi. Deşi iatrofobia afectează foarte mulţi oameni, ea este mai des întâlnită în rândul copiilor. 

Simptomele iatrofobiei

"Cele mai cunoscute simptome în iatrofobie sunt senzaţia de sufocare, transpiraţia excesivă, greaţa, bătăi accelerate ale inimii şi dificultatea de a gândi şi a vorbi clar. Iatrofobia se declanşează în faţa oricărei persoane cu autoritate medicală, fie că este vorba de un control de rutină, de punerea unui diagnostic, de prescrierea unei reţete sau de programarea unei intervenţii chirurgicale", explică psihologul clinician şi psihoterapeutul Carmen Rusu. Uneori teama de medic poate fi inoculată şi de părinţi. Poziţia părinţilor care au transmis mesaje ce le-au indus temeri copiilor - "dacă nu eşti cuminte, mergi la doctor sau faci injectii", este un exemplu în acest sens. 

Pentru majoritatea persoanelor, frica de medic are o intensitate moderată, fiind mai degrabă resimţită ca un disconfort. Printre cauzele apariţiei iatrofobiei, cele mai des întâlnite sunt legate de o experienţă traumatizantă din copilărie, legată de vizita la medic. Însă cea care stârneşte cele mai mari temeri este eventualitatea apropierii unei intervenţii chirurgicale. 

Se poate preveni teama de doctor?

În cazul copiilor, este normal ca aceştia să devină agitaţi când se trezesc într-o cameră străină, unde sunt înconjuraţi de persoane necunoscute care folosesc obiecte ciudate. Pregătirea copilului înainte de a merge la doctor este foarte importantă pentru a-l ajuta pe cel mic şi pentru a-şi învinge temerile. Copilului trebuie să i se explice de ce merge la medic, trebuie să ştie că probabil, va simţi disconfort sau durere, dar doctorul îl va face bine pentru că acesta este rolul lui. De asemenea, copilul trebuie să ştie că toată lumea merge la doctor, face vaccinuri, iar el este destul de mare şi trebuie să facă la rândul lui aceste lucruri. 

Puteţi tranforma totul şi într-o joacă. "Cel mai bine este să-i spunem copilului cu câteva zile înainte că va merge la medic şi să îi explicăm cât mai pe înţelesul lui ce se va întâmpla în timpul vizitei. Informaţiile le puteţi obţine dintr-o carte de biologie din care să-i arătaţi poze ale corpului uman. Apoi, povestiţi-i cum doctorul îi va asculta bătăile inimii sau îi va căuta «monstruleţii» denumiţi virusuri. Totodată, este important să-i daţi exemple de alţi copii, prieteni cu care se joacă frecvent, care au fost la doctor şi nu numai că nu li s-a întâmplat nimic rău, dar au şi aflat multe lucruri interesante", adaugă specialistul. 

Atitudinea doctorilor este de asemenea importantă, precizeaza psihologul. Este foarte important să alegi pentru copilul tău un doctor atent, amabil şi care să aibă răbdare cu el.

Recomandări pentru părinţi

  • Fiţi alături de copii. Folosiţi orice îl linişteşte: povestiţi, mângâiaţi, cântaţi bebeluşului, dar daţi-i voie să-şi exprime şi supărarea. Nu o să dureze o veşnicie.
  • Nu-l păcăli! Minciuna are picioare scurte şi în acest caz şi, chiar dacă va funcţiona acum, data viitoare el va şti despre ce este vorba şi este posibil să se opună şi mai mult. Aşadar, explică-i copilului de fiecare dată, pe înţelesul lui, despre ce este vorba şi de ce merge la doctor
  • Copiii pot avea sentimente de vinovăţie dacă sunt bolnavi. Asiguraţi-i că nu e vina lor şi că de aceea există doctori care să-i ajute.
  • Dacă le e frică sau ruşine explicaţi-le că astfel de sentimente sunt absolut normale.
  • Asigură-l că vei sta cu el tot timpul, că-l vei ajuta şi că nu-l vei părăsi! Spune-i că ştii că îi este frică, îl doare sau că nu se simte confortabil, dar eşti alături de el. Potrivit specialiştilor, până în jurul vârstei de 12 ani copiii preferă ca părinţii să asiste la consultaţie.
  • Respectaţi-i intimitatea: dacă e vorba de un adolescent, întrebaţi-l dacă doreşte să intraţi cu el/ea în cabinet.
  • Pe cât posibil, fiţi informat despre ce se întâmplă la doctor, despre medic şi despre tratament.
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite