FOTO VIDEO Bătălia roboţilor LEGO: misiunile elevilor sunt de protejare a spaţiului cosmic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii se vor întrece pe trei categorii de vârste. Foto: Adevărul
Tinerii se vor întrece pe trei categorii de vârste. Foto: Adevărul

Temele au fost propuse anul acesta de ruşi, cei care vor organiza la Soci Olimpiada internaţională World Robot Olympiad™. Câştigătorii de astăzi de la Galaţi mai au doar de trecut prin faza naţională a competiţiei.

Probele prin care vor trece cei aproape 30 de concurenţi sosiţi la Galaţi sunt concepute astfel încât să poată participa trei categorii de vârste, de la copiii din clasele primare până la cei din ultimul an de liceu. Tematica întregii competiţii este „Roboţi şi spaţiu”. Pentru cei micuţi, proba fost extrem de interesantă: construirea unei rachete şi pregătirea ei pentru lansare. Pentru copiii de gimnaziu, proba a fost una ... ecologică: curăţarea spaţiului de deşeuri şi aducerea lor într-o fabrică. Pentru elevii de liceu, proba constă într-o incursiune în spaţiu, de unde trebuie să ia nişte panouri solare defecte, să le repare şi să le repoziţioneze către soare.
Toate probele sunt propuse anul acesta de ţara care va organiza faza finală a competiţiei, respectiv Rusia. Ele au grad de dificultate mare, în comparaţie cu probele propuseîn anii trecuţi, accentul punându-se pe atât pe programare cât şi pe mecanică.

„Avem echipe în special din Galaţi, dar sunt şi judeţ, avem şi din Brăila. Noi am încercat să implicăm cât mai multe şcoli, nu am vrut să organizăm aceste concursuri într-un club anume. Noi credem că aceste kituri trebuie folosite în şcoli pe parte de aplicaţii practice. Concursul este de fapt cel care a creat premisele folosirii acestor kituri care le dezvoltă creativitate", ne-a explicat unul dintre organizatori, profesorul Luigi Mistodie.

Anul trecut, Galaţiul a dat echipa care a participat în marea finală la categoria Standard 3.

„Le-am spus copiilor să privească totul ca pe o joacă, să nu foe stresaţi. Eu sper ca puţin din ceea ce învaţă astăzi să-i transforme în buni ingineri. Avem nevoie de buni ingineri. Le-am spus că dacă ştiu să gestioneze bine o problemă din spaţiu, pe pământ totul va fi o joacă", a mai spus Luigi Mistodie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite