FOTO Pentru prima dată în istoria de 572 de ani, Primăria Galaţi are un sediu construit de ea. A costat 6,5 milioane de euro şi tocmai a fost inaugurat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi oraşul Galaţi este atestat documentar la 1445, administraţia publică a urbei nu şi-a construit niciodată un sediu propriu, locuind în special cu chirie. E drept, şi-a cumpărat un sediu, prin subscripţie publică, la începutul secolului trecut, însă în anul 1947 imobilul a fost naţionalizat şi introdus în patrimoniul CFR, nemaifiind restituit oraşului în ciuda demersurilor juridice ale instituţiei.

Chiar dacă pare greu de crezut, noul sediu al Primăriei Galaţi este primul sediu construit vreodată de administraţia publică locală în cei 572 de ani care au trecut de la prima atestare documentară a aşezării. De-a lungul istoriei, administraţia urbei a funcţionat în majoritatea timpului în clădiri închiriate, doar pentru un scurt timp (respectiv trei ani, la începutul secolului trecut) împărţind Palatul Administrativ (actuala Prefectură) cu reprezentanţii Guvernului în teritoriu.

În anul 1907, Primăria Galaţiului a cumpărat un imobil aflat în plin centrul oraşului (cunoscut sub denumirea de Palatul Lambrinidi), tocmai pentru a fi sediul administraţiei locale, dar în perioada comunistă a fost dat în folosinţa CFR, care ulterior, după Revoluţie, l-a inclus în capitalul social.

Clădirea încă există (este pe strada Domnească, vizavi de Ethos Cafe şi gard în gard cu CAR-ul pensionarilor), însă în ciuda demersurilor juridice insistente făcute în mandatele primarilor Dumitru Nicolae şi Marius Stan, nu a mai putut fi recuperată, chiar dacă la dosarele din instanţă s-au depus dovezi clare că imobilul a fost cumpărat din bani adunaţi de la locuitorii oraşului Galaţi, prin subscripţie publică.

Superbul imobil a aparţinut până în 1890 industriaşului Epaminonda Lambrinidi. Acesta a fost declarat, în anul amintit, în stare de faliment, iar clădirea a intrat în proprietatea societăţii bancare „Creditul Funciar Urban” care, mai bine de 17 ani, a dat-o în chirie Curţii de Apel Galaţi.

Ulterior a vândut-o oraşului, actul de vânzare-cumpărare a fost înregistrat de tribunalele Ilfov şi Covurlui (sub numerele 1156/9.02.1907, respectiv 367/16.02.1907) se află şi acum, în original, în Arhivele Statului. Preţul tranzacţiei a fost de 140.000 lei aur, din care 40.000 de lei s-au dat pe loc, iar restul sumei în rate semestriale întinse pe 10 ani. Dar asta este deja istorie.

Primăria nouă a costat 6,8 milioane de euro

Revenind la noua primărie a oraşului, începută de primarul Marius Stan şi terminată de primarul Ionuţ Pucheanu, trebuie să spunem că a costat cu totul 29,4 milioane de lei (circa 6,5 milioane de euro) şi a fost inaugurat miercuri, 30 august 2017.

Inaugurarea noului sediu al Primăriei Galaţi FOTO Costel Crângan

Inaugurarea noului sediu al Primăriei Galaţi FOTO Costel Crângan

Primarul Ionuţ Pucheanu a ţinut să mulţumească tuturor celor care au contribuit la înfăptuirea proiectului, începând cu Marius Stan (cel care a făcut toate demersurile legale pentru a prelua terenul şi fundaţia clădirii de la Consiliului Judeţului, apoi a organizat licitaţia şi a realizat circa 80% din imobil) şi terminând cu echipa actuală, care a dus totul la bun sfârşit.

„Este un moment istoric pentru oraş, căci avem în sfârşit o primărie care să corespundă exigenţelor lumii moderne. Era şi păcat, căci Galaţiul ajunsese singurul oraş din topul celor mai locuite 100 de aşezări din România care nu avea un sediu propriu, administraţia publică fiind nevoită să funcţioneze într-o clădire închiriată”, a mai spus Pucheanu.

Inaugurarea noului sediu al Primăriei Galaţi FOTO Costel Crângan

Inaugurarea noului sediu al Primăriei Galaţi FOTO Costel Crângan

Clădirea este construită după un design modernist, în contrast cu restul clădirilor de pe strada Domnească (acesta fiind şi motivul pentru care au protestat o serie de asociaţii care au ca scop conservarea identităţii arhitecturale a centrului oraşului), are o amprentă la sol de 2.412 metri pătraţi, însă adăposteşte spaţii funcţionale de 5.874 metri pătraţi, adică aproximativ cât un teren de fotbal (număr fără nicio legătură, evident, cu fostul fotbalist Marius Stan, care a demarat, în calitate de primar, lucrările la clădire).

În clădire vor lucra circa 300 de angajaţi ai instituţiei, organizaţi în 70 de birouri pe cele cinci niveluri ale imobilului. Interesant este că birourile sunt de tip „open space”, fiind delimitate cu panouri şi uşi din sticlă, aşa încât activitatea funcţionarilor este transparentă la propriu. În paranteză fie spus, se pare că există deja o serie de şefi din instituţie care au cerut primarului să le dea voie să „se izoleze” prin aplicarea de auto-colant pe uşi, însă edilul ar fi respins ideea.

Unde găsiţi diferitele compartimente şi servicii publice

Cât priveşte compartimentarea clădirii, este spus că la demisol vor funcţiona: Biroul de Apărare şi Protecţie Civilă, Atelierul IT şi Arhiva.

Inaugurarea noului sediu al Primăriei Galaţi FOTO Costel Crângan

Inaugurarea noului sediu al Primăriei Galaţi FOTO Costel Crângan

La parter vor putea fi găsite toate departamentele esenţiale în relaţia cu contribuabilii: sala de lucru cu publicul, sala audienţe primar, Serviciul Juridic şi Legalitate, Casieria, Registratura, Ghişeul Unic, Centrul Informare pentru Cetăţeni şi Instituţia Arhitect-Şef – Autorizări Construcţii.

La etajul I funcţionează: Serviciul Construcţii, Dezvoltare şi Întreţinere Străzi, Serviciul de Închirieri, Concesiuni şi Vânzări terenuri proprietatea municipiului, Compartimentul Autorizaţii - Licenţe, Serviciul de Administraţie Publică, Biroul de Cadastru, Compartimentul de Atragere Fonduri, Finanţări, Întocmiri documentaţii, Biroul de Evidenţă şi Gestionarea patrimoniului, Serviciul Investiţii şi Compartimentul reparaţii clădiri.

Inaugurarea noului sediu al Primăriei Galaţi FOTO Costel Crângan

La etajul II găsim:  Direcţia Generală de Relaţii Publice, Evenimente şi Managementul Documentelor, Departamentul Financiar - Contabil, Achiziţii publice, Resurse Umane, Serviciul de Utilităţi Publice, Managementul Calităţii şi Control intern.

Toate birourile şefilor importanţi din primărie sunt la etajul III, chiar sub uriaşa cupolă de sticlă (la toată clădirea sunt nu mai puţin de 3.086 mp de spaţii vitrate, adică o treime de hectar) despre care se aude că e cam fierbinte vara şi cam îngheţată iarna: Cabinet Primar, Viceprimari, Secretar, Administrator public şi Biroul de presă.

Clădirea dispune de 88 de locuri de parcare pe trei nivele şi este decorată cu o serie de lucrări de artă monumentală realizate de reputaţii artişti David Sava şi Gheorghe Miron.  

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite