Faleza Dunării, Brateşul şi 19 localităţi din judeţul Galaţi vor avea hărţi de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren
0Prin intermediul acestor hărţi vor fi identificate, localizate şi delimitate zonele expuse la cutremure şi alunecări de teren, urmând ca apoi să fie realizate planuri de amenajare a teritoriului şi de urbanism, astfel încât să poată fi luate măsuri pentru atenuarea riscurilor de pierderi de vieţi omeneşti şi materiale la momentul producerii acestor fenomene.
Consiliul Judeţean Galaţi a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru elaborarea hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren. Contractul a fost semnat cu SC Search Corporation SRL şi are o valoare de 787.078 de lei, fără TVA. Subcontractant este SC Geotec Consulting SRL, care va realiza studiile geotehnice. Durata de implementare a proiectului este de opt luni.
“Proiectul prevede realizarea hărţilor de risc pentru Faleza Dunării, a Brateşului, dar şi pentru 19 localităţi din judeţ care se confruntă cu alunecări de teren. Se vor realiza analize fizico-geografice, determinări privind condiţiile de producere şi efectele cutremurelor şi alunecărilor de teren, scenarii de risc seismic, documentaţii privind lucrările de menţinere sau refacere a stabilităţii versanţilor, dar şi o strategie pentru prevenirea şi atenuarea efectelor fenomenelor naturale. Nu trebuie confundate cu hărţile de risc la inundaţii, care sunt întocmite de către Administraţia Naţională Apele Române. Jumătate din această sumă va fi suportată din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Galaţi, iar cealaltă jumătate va fi asigurată de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
Cele 19 localităţi pentru care se vor elabora hărţi de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren sunt: Cerţeşti, Bereşti-Meria, Suceveni, Cavadineşti, Bălăşeşti, Bereşti, Vânători, Băleni, Brăhăşeşti, Corni, Cosmeşti, Cuca, Gohor, Nicoreşti, Pechea, Slobozia Conachi, Smârdan, Ţepu şi Valea Mărului.
Hărţile de risc sunt necesare pentru identificarea, localizarea şi delimitarea zonelor expuse la cutremure şi alunecări de teren şi pentru elaborarea planurilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism, în vederea instituirii măsurilor specifice privind atenuarea riscurilor, realizarea construcţiilor şi utilizarea terenurilor.