Experţii de la PricewaterhouseCoopers au finalizat auditul la Primărie, dar ţin secrete concluziile acestuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Experţii PwC au prezentat la modul general concluziile auditului pe care l-au realizat. Foto: Marius Mototolea
Experţii PwC au prezentat la modul general concluziile auditului pe care l-au realizat. Foto: Marius Mototolea

Primarul Marius Stan a dezvăluit că problemele cele mai grave au fost identificate la capitolul reprezentării juridice. Edilul susţine şi că, în urma evaluării personalului, unii dintre funcţionari nu se vor mai regăsi în noua organigramă a municipalităţii.

Consultanţii PricewaterhouseCoopers (PwC) România, împreună cu avocaţii firmei  D&B David şi Baias, au efectuat o analiză- diagnostic a activităţii Primăriei Municipiului Galaţi, pentru perioada 2009-2011, din perspectivă juridică, organizaţională, economică şi operaţională, cu scopul eficientizării acesteia.

De asemenea, a fost efectuată o analiză a clauzelor contractelor în derulare încheiate de Primăria Galaţi, precum şi a litigiilor în care este implicată municipalitatea.

Analiza a cuprins atât activităţile Primăriei Municipiului Galaţi, cât şi pe cele ale serviciilor publice aflate în subordinea Consiliului Local.

Auditul s-a derulat în perioada decembrie 2012-februarie 2013, iar raportul de analiză, conţinând recomandările D&B şi PwC, a fost înaintat Primăriei gălăţene la începutul lunii martie.

„Mari probleme, în partea de juridic”

Rezultatele analizei-diagnostic au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă la care însă reprezentanţii PwC au fost extrem de „măsuraţi la vorbă”, prevalându-se de „protecţia drepturilor de autor” spre nemulţumirea jurnaliştilor care sperau că le vor fi dezvăluite numele „funcţionarilor toxici”. Nu demult, referindu-se la utilitatea analizei efectuate de PwC, primarul Marius Stan afirma că au fost identificaţi mai mulţi salariaţi care se încadrează în această „categorie”.

Edilul a compensat într-o oarecare măsură lipsa de conţinut a prezentării concluziilor auditorilor cu referiri concrete la două litigii importante ale Primăriei şi la motivele vulnerabilităţii instituţiei în instanţe.

„În partea de juridic, am avut şi avem în continuare cele mai mari probleme. Primăria este implicată în peste o mie de procese dar sunt foarte multe  pierdute anterior printr-o atitudine de non-combat. Practic, cei care ar fi trebuit să reprezinte Primăria la procese, nici măcar n-au catadixit să se prezinte în instanţă. Analiza a relevat că foarte multe procese au fost pierdute din cauza alegerii greşite a căilor de apărare asta implicând lipsă de profesionalism”, a declarat Marius Stan.

Primarul a mai spus că angajarea caselor de avocatură „Oancea Damian şi Asociaţii” şi „Daghie şi Asociaţii”, în baza unei hotărâri a Consiliului Local, pentru reprezentarea în instanţă a Primăriei, dă deja rezultate.

„Se simte în special în plan financiar. De exemplu, în de-acum celebrul proces cu Tudose şi Sima, în care eram obligat să pun în aplicare o hotărâre definitivă şi executorie, plătind 4,2 milioane de euro pentru un hectar şi jumătate de teren. Nici în Pipera n-ar fi costat atât.  Am zis că mai bine fac puşcărie decât să semnez punerea în aplicare a aunei asemenea hotărâri şi o spun şi acum. Între timp, avocaţii cu care am încheiat contracte au reuşit să facă paşi extrem de importanţi pentru câştigarea acestui gen de procese. Chiar astăzi, la Bucureşti, am câştigat procesul prin care tot domnii Tudose şi Sima solicitau 10 milioane de euro cu titlu de daune interese şi penalităţi pentru că n-am pus în aplicare precedenta hotărâre. De asemenea, facem paşi importanţi şi în procesul de fond pentru cele 4,2 milioane de euro, am avut câştig de cauză la Curtea de Apel de la Cluj, dosarul 3620/2012”, a mai afirmat Marius Stan.

Plângere la Oficiul de Spălare a Banilor

Edilul susţine că între onorariile avocaţilor celor doi gălăţeni, care revendică o parte din Micro 17, şi cei ai Primăriei, diferenţa este uriaşă.

„Conform copiei facturii  depuse la dosar, avocaţii lor au fost plătiţi cu 29 de miliarde de lei vechi, iar cei ai Primăriei 10 milioane de lei. Le-am cerut avocaţilor noştri să şi contraatace, motiv pentru care Primăria a făcut o plângere la Oficiul de Spălare a Banilor pentru a se verifica dacă avocaţii lor au plătit impozitele aferente şi pentru a vedea dacă domnii Sima şi Tudose au avut banii ăştia, produşi de undeva. Sunt totuşi 29 de miliarde, o sumă colosală şi rămâne ca instituţia respectivă să se pronunţe dacă a fost sau nu încălcată legea”, a declarat Stan.

Primarul a mai dat un exemplu de proces în care, după cum susţine, firmele de avocatură angajate de Primărie şi-au dovedit eficienţa.

„Aţi auzit cred şi de Lorin&Company care ne intentează procese pe bandă rulantă. Primăria a câştigat procesul prin care ne cereau 2 milioane de euro. După ce au pierdut procesul, ne-au dat în judecată din nou pe motiv că am angajat avocaţi din afara instituţiei şi ne atacă hotărârea Consiliului Local. Deja am semnale că am început să deranjez. Am intrat în rândurile primarilor cu plângeri penale. Asta e bine pentru că înseamnă că încep să se mişte lucrurile pe juridic”, a mai afirmat Marius Stan.

„Nu-mi place să fac execuţii publice”

Referindu-se la analiza organizaţională făcută de specialiştii de la PwC edilul a spus: „Urmează ca, în urma concluziilor auditului, să punctăm organigrama votată în Consiliul Local cu oamenii potriviţi fiecărui post şi o să vedeţi că vor fi multe persoane care nu se vor mai regăsi în posturile şi funcţiile actuale. Unii au început deja să plângă cerând să rămână măcar la un ghişeu pentru că s-au obişnuit în Primărie”.

Totuşi primarul n-a dat exemple de funcţionari care nu se vor mai regăsi în noua organigramă motivând că: „Nu-mi place să fac execuţii publice. Cine greşeste pleacă şi gata. De ce să-l supun şi linşării mediatice?”  

Pentru realizarea acestui audit, Primăria Galaţi a plătit 680.000 lei, fără TVA.

„În mod cert, aceşti bani vor fi recuperaţi prin aplicarea soluţiilor de creştere a eficienţei colectării taxelor şi impozitelor la bugetul local. Cel puţin de 10 ori”, susţine Marius Stan.

La solicitatea Primăriei Municipiului Galaţi, PricewaterhouseCoopers va realiza o sinteză a concluziilor auditului care urmează a fi dată publicităţii în cursul săptămânii viitoare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite