Electrocentrale Galaţi, pe lista neagră a Guvernului. În caz de criză pe piaţa gazelor, alimentarea îi poate fi oprită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În caz de criză a gazelor CET Galaţi este pe lista neagră FOTO Arhiva Adevărul
În caz de criză a gazelor CET Galaţi este pe lista neagră FOTO Arhiva Adevărul

Informaţia a fost transmisă de Ministerul Energiei, care a organizat recent o serie de întâlniri cu furnizorii relevanţi, precum şi cu Transgaz,  în vederea identificării potenţialilor clienţi care pot fi „sacrificaţi” în caz de criză a gazelor în piaţă. Lista include 11 mari consumatori, în marea lor majoritate termocentrale.

Ministerul român Energiei a iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea „Planului de acţiuni preventive privind măsurile de garantare a securităţii aprovizionării cu gaze naturale”. Conform amintitului document, o serie de consumatori (definiţi ca şi „clienţi intreruptibili”) pot să fie deconectaţi de la reţeaua de gaze în cazul în care pe piaţă ar putea să apară o criză de combustibil.

Clientul intreruptibil este definit ca fiind „clientul final care prin reducerea consumului său până la oprire contribuie la menţinerea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale în situaţie de urgenţă”, iar ragul de consum considerat relevant pentru întreruptibilitate a fost stabilit la 10.000 mc/h.

Cu prilejul unor consultări cu principalii „actori din piaţă”, Ministerul Energiei a centralizat următoarea listă cu clienţi întreruptibili de siguranţă: COLTERM CET Centru Timişoara, DACIA  MIOVENI, CECC BRAZI, SPEE IERNUT (CET CUCI), S.C. AZOMUREŞ TÂRGU-MUREŞ, S.C.CHEMGAS SLOBOZIA. S.C. VIROMET VICTORIA, ELECTROCENTRALE GALAŢI (CET GALAŢI), ELECTROCENTRALE BUCUREŞTI, TERMOFICARE ORADEA, ELECTROCENTRALE CONSTANŢA.

În ceea ce priveşte Electrocentrale lucrurile erau oricum previzibile, după ce municipalitatea a anunţat că nu va mai apela la serviciile societăţii începând cu această iarnă. La Galaţi este în derulare, de mai bine de un an şi jumătate, un program de subvenţionare a populaţiei pentru achiziţia de sisteme independente de încălzire a locuinţelor.

La Galaţi, la începutul lunii noiembrie, mai erau sub semnul întrebării cu privire la sursa de încălzire în iarna 2018/2019 circa 4.000 de apartamente din cele peste 90.000 existente.

Cum se constantă criza

Declararea apariţiei şi încetării nivelului de urgenţă al situaţiei de urgenţă se realizează  prin Ordin al Ministrului Energiei, care va fi publicat pe pagina de internet a instituţiei şi pe paginile de internet ale furnizorilor, OTS şi OSD.

Pe perioada nivelului de urgenţă al situaţiei de urgenţă, furnizorii, OTS şi OSD au obligaţia ca la instrucţiunile AC să limiteze până la limita de avarie şi/sau să sisteze furnizarea/distribuţia/transportul gazelor naturale către clienţii întreruptibili de siguranţă.

După intrarea în vigoare a Ordinului Ministrului Energiei privind declararea nivelului de urgenţă al situaţiei de criză, furnizorii, OTS şi OSD vor notifica fiecărui client întreruptibil de siguranţă din portofoliul lor, în cel mult 12 ore, asupra declarării apariţiei nivelului de urgenţă al situaţiei de urgenţă. Prin notificare, clienţilor întreruptibili de siguranţă li se comunică şi măsurile ce vor fi aplicate în această situaţie.

Procedurile prevăd trei niveluri de criză conform art. 11 din Regulamentul (UE) nr. 1938/2017, pentru declararea unei situaţii de urgenţă, care trebuie coroborate cu măsurile care vizează asigurarea furnizării de gaze către clienţii protejaţi în fiecare dintre următoarele cazuri, prevăzute la art. 6  din Regulamentul (UE) nr. 1938/2017, astfel:

- pentru o perioadă de vârf de şapte zile, constatate statistic o dată la 20 de ani;

- orice perioadă de cel puţin 30 de zile în care cererea de gaze este excepţional de mare constatată statistic o dată la 20 de ani;

- o perioadă de cel puţin 30 de zile în cazul afectării infrastructurii unice principale de gaze în condiţii de iarnă normale.

Alte probleme pot să apară în cazul în care se înregistrează valori foarte scăzute ale temperaturii, respectiv temperatură medie sub -15 grade C , pe perioada sezonului rece, pe intervale mai mari de timp, de cel puţin 7 zile, fără defecţiuni tehnice în sistemul naţional de transport, sisteme de transport import şi dezechilibre în activitatea de înmagazinare a gazelor naturale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite