Dispozitivul revoluţionar care previne defectarea maşinilor inventat de un român. Cum se folosesc algoritmii matematici pentru a detecta stricăciunile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorel Aiordăchioaie şi Vibrochange, dispozitivul care detectează vibraţiile  Foto: Valentin Trufaşu
Dorel Aiordăchioaie şi Vibrochange, dispozitivul care detectează vibraţiile  Foto: Valentin Trufaşu

Dorel Aiordăchioaie, profesor universitar la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică din Galaţi, a creat, alături de câţiva colegi, un dispozitiv denumit generic Vibrochange, care face ceea ce orice patron al unei firme de maşini şi utilaje industriale îşi doreşte: să detecteze posibilele defecţiuni care se pot produce înainte ca acestea să aibă loc.

Dorel Aiordăchioaie (55 de ani) este profesor universitar la departamentul de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Facultăţii de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică din Galaţi, catedra de prelucrare a semnalelor şi informaţii.

A făcut parte din echipa de profesori universitari care a creat un dispozitiv ce foloseşte tehnici avansate de măsurare şi analiză a vibraţiilor produse de utilajele industriale, care analizează şi prelucrează informaţiile furnizate de trei surse (vibratii, acustice şi ultracustice), folosind şi combinarea informaţiilor rezultate, ceea ce permite detectarea incipientă a eventualelor defecte şi remedierea lor cu costuri minime.

Proiectul s-a format în jurul unui parteneriat format din Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Informatică, Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării, Universitatea ”Dunărea de Jos” şi firma Teamnet Engineering din Bucureşti.

”Obiectivul asumat a fost construirea unui echipament comercial în vederea prelucrării vibraţiilor din procesul industrial. Se pot da exemple foarte multe, de la maşini unelte la care apar vibraţii când se defectează până la turbine cu viteze foarte mari, la care apar diverse stări anormale în funcţionare”, explică profesorul universitar cum a pornit ideea realizării unui astfel de dispozitiv.

Pe româneşte, Vibrochange, aşa cum se numeşte dispozitivul, are capacitatea de a detecta defectele maşinilor şi utilajelor industriale încă din faza incipientă, permiţând adoptarea a ceea ce se numeşte în limbaj de specialitate mentenanţă predictivă. Asta înseamnă ca, la intervale de timp bine stabilite, să se facă mentenanţa sau reparaţia, adică exact atunci când trebuie, astfel încât să nu se ajungă la situaţia ca echipamentele să se defecteze, caz în care repararea acestora ar putea costa zeci sau sute de mii de euro.

Premiat la un salon internaţional de inventică

”Noi am venit cu un transfer de cunoştinţe de la partea de teorie, de metode avansate de prelucrare a semnalelor către partea privată, care are sarcina printr-un angajament să implementeze proiectul şi să scoată un produs comercial”, detaliază profesorul Dorel Aiordăchioaie.

Echipa de profesori care a lucrat la acest proiect timp de trei ani a creat mai mult defecte la anumite piese, astfel încât să poată verifica capacitatea dispozitivului de a le detecta într-un stadiu incipient prin prelucrarea vibraţiilor generate.

dispozitiv de detectare a vibratiilor 1

Vibrochange are trei grade de complexitate a algoritmilor. La primul nivel sunt algoritmii care detectează abaterile grosiere ale utilajelor industriale, moment în care porneşte o alarmă, iar maşinile vor intra imediat în revizie. În planul al doilea sunt algoritmii mai complecşi, care detectează vibraţiile de o anumită intensitate, prevenind defectele aflate într-un stadiu incipient. Pe al treilea nivel sunt algoritmii care efectuează o analiză şi o statistică pe termen lung prin prelucrarea statistică a semnalelor.

Ideea a fost deja înaintată la OSIM (Oficiul de Brevete şi Mărci) pentru brevetare, iar profesorul Dorel Aiordăchioaie ne dezvăluie că acţiunea nu a fost pur formală, ci se doreşte punerea în practică a dispozitivului în viitorul apropiat.

Invenţia a primit medalia de aur la salonul internaţional de inventică UGAL Invent şi  reprezintă o noutate pe plan naţional şi una dintre puţinele abordări de acest gen pe plan internaţional. 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite