Dezastru forestier. Aproape 7.000 de hectare de pădure din judeţul Galaţi sunt abandonate şi sunt devastate de hoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urma hoţilor de lemn au rămas dealuri pustiite. Foto: Adevărul
În urma hoţilor de lemn au rămas dealuri pustiite. Foto: Adevărul

Suprafaţa respectivă nu este sub contract de pază sau administrare cu nimeni. De altfel, cea mai mare parte din cele 7.000 de hectare - aparţinând unor persoane fizice care deţin în proprietate suprafeţe mici, în special pe moşteniri în devălmăşie, nedezbătute - nu mai este pădure, ci teren viran, după ce toţi copacii au fost furaţi

Fără să fie unul dintre judeţele împădurite din România (doar 2% din suprafaţă este ocupată cu păduri, cu mult sub media pe ţară), judeţul Galaţi se confruntă, totuşi, cu destule probleme în ceea ce priveşte gestionarea fondului silvic.

După cum recunoaşte chiar Direcţia Silvică Galaţi, într-un raport prezentat Prefecturii Galaţi, nu mai puţin de 6.766 de pădure nu se află sub contract de pază cu nimeni, fiind de fapt  la cheremul hoţilor. De altfel, cea mai mare parte din suprafaţa amintită a fost despădurită ilegal, fie de către proprietari, fie de către hoţii de lemne.

Jaful forestier care a provocat 13 morţi

Pe raza judeţului Galaţi există în scripte 36.711 de hectare de pădure. Situaţia din teren este, însă, un pic diferită.  Dacă cele 29.947 de hectare aflate în administrarea Direcţiei Silvice sunt într-o stare relativ bună (şi de acolo se fură, însă nu sunt defrişări masive), cele 6.766 de hectare rămase ale nimănui (nu-s păzite nici de Silvic, dar nici de firme private) au ajuns, în proporţie de 90%, imaş pentru vite.

Respectivele suprafeţe de (fostă) pădure aparţinând unor persoane fizice care deţin în proprietate loturi mici, în special pe moşteniri în devălmăşie, nedezbătute. În aceste condiţii, este aproape imposibil de ajuns la o situaţie clară, câtă vreme, în majoritatea cazurilor, titularul din actul de proprietate este decedat, iar moştenitorii nu-s de găsit.

Este de menţionat că defrişări masive s-au petrecut în special în perioada 1991-2005, când au căzut sub securile hoţilor nu doar proprietăţile amintite, ci şi câteva mii de hectare de pădure aflată în patrimoniul celor de la îmbunătăţiri funciare (ANIF). Vorbim aici în special de perdele forestiere de protecţie împotriva eroziunilor produse de apă şi de alunecările de teren.

De altfel, un raport întocmit de specialiştii Apelor Române după inundaţiile catastrofale din judeţul Galaţi (septembrie 2013), care au provocat 13 morţi în doar două zile, arată că torenţii provocaţi de ruperile de nori au fost amplificaţi de faptul că perdelele forestiere de pe versanţi fuseseră tăiate. Evident, ilegal, de către persoane neidentificate. Hoţi de pădure şi, prin efectul morţilor de la inundaţii, criminali cu premeditare.

Distrugerea plantaţiilor de protecţie s-a manifestat în mai tot judeţul, însă cele mai grave lucruri sunt în partea centrală şi nordică, mai ales pe raza localităţilor Rediu, Cuca, Băleni, Drăguşeni, Vârlezi, Smulţi, Jorăşti, Crăieşti, Bursucani, Balinteşti, Băneasa, Bălăbăneşti şi Bereşti.

Relevant este şi faptul că, în prezent, ANIF Galaţi mai are în proprietate doar 1.800 de hectare de pădure din cele peste 9.000 ha pe care le avea în 1990. Restul s-a dus pe Apa Sâmbetei.

Zeci de hoţi sunt prinşi lunar, dar e prea puţin

Potrivit datelor centralizate la Agenţia Naţională a Pădurilor, în judeţul Galaţi sunt prinşi lunar zeci de hoţi de lemne. În general, este vorba despre căruţaşi care fură 1-2 metri cubi, adică „plevuşcă”, însă amploarea despăduririlor arată că fenomenul este mai grav decât atât.

Având în vedere că avem de face cu un aspect care ţine deja de siguranţa naţională (inundaţiile au devenit tot mai frecvente, la fel şi perioadele de secetă, iar ambele au legătură cu despădurirea) poate că n-ar fi rău ca autorităţile să mobilizeze pentru paza pădurilor atât poliţiştii, cât şi jandarmii. Asta cât încă nu e prea târziu şi nu dispare de tot bruma de pădure existentă în judeţul Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite