Cum ne protejăm locuinţa, maşina şi bunurile personale atunci când ne recreăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este perioada cumpărăturilor şi a pregătirilor de sărbători, iar furturile din buzunare şi din genţi se comit în special în locurile aglomerate sau în mijloacele de transport în comun. Dacă sunteţi împins în astfel de locuri, verificaţi imediat buzunarul cu bani sau geanta.

Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ”chilipiruri”. De multe ori, produsele sunt contrafăcute sau provin din săvârşirea unor infracţiuni. Nu purtaţi portofelul în buzunarele exterioare ale hainelor, în sacoşă sau la vedere. Când achitaţi cumpărăturile, nu scoateţi toată suma de bani, ci numai necesarul efectuării plăţii. Atunci când plătiţi cu cardul, tastaţi codul PIN cu discreţie, pentru a nu fi observat de cei din jur.

Dacă optaţi pentru cumpărături de pe Internet:

z-Cumpăraţi din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunoaşteţi sau pe care le-aţi mai folosit;

-Introduceţi adresa site-ului pe care intenţionaţi să efectuaţi  plata şi nu daţi click pe link-uri primite pe mail. În unele situaţii, aceste link-uri vă pot direcţiona către site-uri false, care imită perfect site-urile comercianţilor;

-Fiţi precauţi în faţa ”ofertelor bombă”; dacă e prea frumos să fie adevărat, există riscul să fiţi înşelaţi.

Cum vă protejaţi locuinţa şi maşina:

-În cazul în care plecaţi de acasă, încuiaţi uşile şi geamurile (chiar şi atunci când plecaţi pentru câteva minute).

-Nu anunţaţi plecarea de acasă prin postări pe site-urile de socializare! Pregătirile pentru deplasare trebuie să fie făcute cât mai discret.

-Nu permiteţi accesul persoanelor necunoscute în locuinţă, chiar dacă motivele invocate par credibile (”vă oferă de pomană”, ”colectează sume de bani în scopuri umanitare”, ”vă oferă un ajutor de la Primărie, dar trebuie să le daţi rest” etc.)

-Dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact şi asiguraţi-vă că aţi încuiat portierele.

Cum ne protejăm bunurile personale atunci când ne recreăm:

-Dacă vremea va fi favorabilă, probabil veţi alege să ieşiţi în natură. Păstraţi  mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care aţi lăsat obiectele personale.

”Conform statisticilor, cele mai multe acte de violenţă au loc pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice; de la o simplă ceartă se poate ajunge la infracţiuni grave, aşa că nu vă lăsaţi atraşi în dispute cu persoane aflate sub influenţa alcoolului. Dacă sunteţi martor sau victimă a unei infracţiuni, încercaţi să reţineţi cât mai multe detalii despre autor şi împrejurările comiterii faptei şi anunţaţi poliţia folosind apelul unic de urgenţă 112”, precizează comisarul şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite