Cum se prepară cea mai gustoasă bibilică cu mere. Secretul sotării cărnii şi al fructelor în unt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: www.lauralaurentiu.ro
Foto: www.lauralaurentiu.ro

Carnea de bibilică, o pasăre sălbatică domesticită, este uşor de preparat, însă e nevoie de atenţie la pregătirea termică. Gustul dulce acrişor al merelor şi cartofii aromatizaţi cu cimbru şi usturoi dau preparatului o savoare deosebită.

Vom începe prin a curăţa şi porţiona bibilica. Mai întâi tăiem pieptul în două, alte patru porţii urmând să le obţinem din pulpele şi aripile păsării.

”Carnea o vom pune la fiert într-un recipient în apă cu sare, iar de aici vom folosi şi supa. Carnea de bibilică este relativ vânjoasă, ca să spun aşa, dar ea nu trebuie fiartă foarte tare ca să nu se întărească. Mai mult de 10-15 minute de pregătire termică este suficientă”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru patru porţii:

-Carne de bibilică-1,2-1,4 kilograme;

-Mere ionatan-4,5 bucăţi;

-Zahăr-o lingură;

-Unt-40 de grame;

-Supă de bibilică-300 de mililitri;

-Sare şi piper, după gust;

-Smântână-două linguri.

Mere, zahăr, sare şi piper

După fierbere, bucăţile de carne de bibilică vor fi prăjite uşor în unt pe ambele părţi, până când se vor rumeni, căpătând o culoare aurie. În tot acest timp, curăţăm două mere şi jumătate de coajă şi le tăiem cuburi, iar cealaltă jumătate le lăsăm cu coajă, tăindu-le felii.

După ce scoatem carnea de bibilică din tigaia unde am prăjit-o, vom pune bucăţile de mere tăiate felii şi le vom sota puţin pentru a se carameliza. După ce s-au înmuiat uşor, le scoatem pe o farfurie, punând apoi în recipient bucăţile de mere tăiate cuburi şi repetăm practic procesul.

”Când merele încep să prindă puţină culoare, adăugăm zahărul, sare şi piper după gust, punând apoi bucăţile de carne, care se vor sota frumos în tigaie sub protecţia unui capac, ce va permite pătrunderea şi frăgezirea cărnii pentru 15-30 de minute”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

În perioada de pregătire termică, vom adăuga constant supa de carne de bibilică, astfel încât bucăţile de mere să se topească uşor, ajungând ca un piure, iar carnea să se pătrundă aşa cum trebuie.

Vom scoate apoi carnea pe un platou, iar merele care s-au sotat în tigaie le vom strecura printr-o sită, peste care vom pune două linguri de smântână şi vom amesteca, astfel încât să obţinem un sos extrem de gustos.

”Putem folosi pireul de mere cu smântână, dar dacă constatăm că este prea moale, prea lichid, îl putem îngroşa cu puţină făină, după ce îl punem din nou în tigaie pentru câteva minute, amestecând permanent”, punctează maestrul Nichi Mărăcine.

Vom aşeza carnea de bibilică într-o tavă, bucăţile de măr tăiate felii şi câteva bucăţi de cartofi tăiaţi cuburi, prăjiţi în prealabil în ulei, aromatizaţi cu cimbru şi puţin usturoi.

Tava o vom lăsa la cuptorul încălzit în prealabil la 180 de grade pentru câteva minute, iar după ce o scoatem, vom pune sosul de mere şi smântână peste carnea de bibilică şi celelalte ingrediente şi putem servi preparatul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite