Cum funcţionează „apa Sâmbetei“: patru milioane de euro cheltuite pentru a „repara” o surpare de teren care a recidivat de opt ori în opt ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se întâmplă la Galaţi, la intersecţia a două bulevarde din zona Falezei, acolo unde în 2010 a apărut un „crater” de patru metri în diametru şi zece metri adâncime. După opt ani de reparaţii costisitoare (prin şapte alocări bugetare), miercuri seară surparea a recidivat, spre disperarea edililor şi a locuitorilor din blocurile învecinate.

O nouă surpare a apărut, miercuri seară, pe faleza Dunării din Galaţi, la mai puţin de 30 de metri distanţă de locul în care anul trecut a fost realizată o lucrare de consolidare despre care edilii şi constructorul afirmau că e garantată pentru cel puţin zece ani.

Noua surpare s-a produs în subteran (la o adâncime de circa cinci  metri, potrivit estimărilor specialiştilor), iar efectele sunt foarte puţin vizibile la suprafaţă  - practic, asfaltul este doar „lăsat” un pic şi este o gaură cu diametrul de câteva zeci de centimetri - dar zona a fost împrejmuită, traficul rutier a fost oprit şi se caută soluţii pentru rezolvarea problemei.

Locul în care s-a produs surparea se află pe Faleza Superioară a Dunării, aproape de intersecţia bulevardelor Marea Unirea şi Prelungirea Traian. De asemenea, la doar câţiva metri se află un bloc cu 12 etaje şi un hotel, iar nu departe se află alte câteva blocuri, mai multe restaurante şi biserica istorică „Precista”.

„Circulaţia pe Faleza Superioară în zona Elice, pe breteaua de legătură, a fost oprită din cauza unei avarii la sistemul de canalizare. Echipele Apa Canal fac verificări pentru a depista cauzele şi se fac intervenţii pentru a remedia cât mai repede situaţia”, a confirmat incidentul Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

Locuitorii din blocul turn aflat la doar trei metri de nouă „peşteră” au intrat în panică la vestea că iar există probleme. „Până acum, surpările apăreau la vreo 40-50 de metri de bloc, dar acum este chiar lângă fundaţie. Mi se pare foarte periculos. Aşteptăm să ne explice primarul ce se întâmplă cu casele noastre. Din ce am înţeles, vina aparţine celor care se ocupă ce canalizare. S-au cheltuit miliarde peste miliarde aici şi tot degeaba. Au furat banii!”, ne-a spus, vizibil tulburat, un gălăţean care locuieşte în blocul învecinat.

Istoria agitată a accidentelor de teren din zona de la intersecţia bulevardelor Marea Unire şi Prelungirea Traian (cunoscută şi sub denumirea de „La Elice”) a debutat în anul 2010, atunci când, din senin, o porţiune din stradă s-a prăbuşit într-o groapă de zece metri adâncime.

Imagine indisponibilă

Prima surpare de teren de pe Faleza din Galaţi a apărut în 2010 FOTO C Crângan

În doar câteva ore, craterul (în adâncul căruia curgea un şuvoi de apă) a ajuns la un diametru de patru metri, iar în urma încercărilor de reparare s-a constatat că problema este mult mai gravă decât părea iniţial. Practic, sistemul de canalizare din zonă (vechi de o sută de ani) colapsase, iar apa uzată (dejecţiile) a ajuns în canalizarea pluvială, care s-a surpat şi a provocat surpări masive în subteran.

O expertiză geotehnică făcută în 2012 avea să releve că toată zona Falezei este foarte instabilă dinre-un cumul de cauze: infiltraţiile masive de apă din canalizările defecte şi greutatea imensă a imobilelor construite, mai ales după 1989, la marginea Falezei Dunării.

Efectele conjugate a dus la gravele surpări subterane din zona amintită şi la apariţia unui fenomen şi mai alarmant: toată faleza din zona oraşului Galaţi (un versant de 30-60 de metri înălţime, lung de 6 kilometri) alunecă în Dunăre cu câţiva centimetri pe an, existând riscul unei catastrofe. Cel puţin asta afirmă specialiştii de la Institutul de Proiectări pentru Transporturi Auto, Navale şi Aeriene (IPTANA), care au expertizat fenomenul în 2013.

De altfel, tocmai pentru că alunecările de teren sunt continue şi imprevizibile, Primăria Galaţi a încheiat în 2017 un contract în valoare de 150.000 de lei (beneficiar Proexim SRL Iaşi) pentru monitorizarea fenomenului. De asemenea, a fost comandată şi o expertiză a zonei dintre surpare şi malul Dunării (zona scărilor monumentale de la Elice) având în vedere că există indicii că sub aceasta ar fi nişte caverne periculoase.

Un peste alta, anterior acestor măsuri, în perioada 2010-2017, în consolidarea surpărilor de teren din zonă (în care traficul a fost închis în majoritatea timpului) au fost cheltuite aproape 4 milioane de euro (incluzând aici şi consolidările plătite prin ISPA), în vreo 10 tranşe, însă totul s-a dovedit inutil. La ultima lucrare, făcută de firma Servland SRL, s-au cheltuit 900.000 de euro, iar la finalizarea consolidării, în septembrie 2017, se dădeau asigurări că „moarte n-are”.

La doar şapte luni distanţă coşmarul reîncepe însă. În următoarele zile urmează să se afle care este amploarea noii surpări subterane şi ce costuri presupune rezolvarea ei.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite