Cum faci cea mai bună mâncare de somn cu măsline la cuptor. Secretul sotării sosului de legume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Somn cu măsline la cuptor Foto: mmihalache.blogspot.ro
Somn cu măsline la cuptor Foto: mmihalache.blogspot.ro

Preparatul este specific zonele pescăreşti din România, dar se prepară des şi în alte zone ale ţării pentru mixtura de arome şi gustul deosebit al peştelui. Pentru reuşita mâncării este important să se respecte ordinea corectă la sotarea legumelor, iar peştele să fie adăugat la momentul potrivit.

Vom începe prepararea mâncării prin sărarea fileului de somn, pe care îl vom lăsa la temperatura camerei pentru 20-30 de minute. În acest timp, curăţăm ceapa sau prazul, ardeiul capia, spălăm roşiile şi apoi tocăm legumele pentru a le putea sota apoi uşor într-o tigaie cu puţin ulei.

Ingrediente pentru şase persoane:

-Pană sau file de somn-1,4-1,5 kilograme;

-Măsline negre-200 de grame;

-Făină-100 de grame;

-Roşii-600 de grame;

-Ceapă (400 de grame) sau praz (600 de grame);

-Ardei capia-300 de grame;

-Ulei-600 de mililitri;

-Sare şi piper, după gust;

-Zeamă de lămâie-50 de grame;

-Usturoi-jumătate de căpăţână;

-Foi de dafin-două bucăţi;

-Mărar-o legătură.

”În tigaie vom adăuga mai întâi ceapa sau prazul, apoi ardeiul capia, iar la sfârşit roşiile tăiate în cuburi mari. Prin tratare termică se va forma un sos, pe care îl vom aromatiza cu puţin usturoi şi foi de dafin, iar la sfârşit vom adăuga lămâia tăiată mai grosier, astfel încât la sfârşit să o putem scoate”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Legumele vor fi sotate aproximativ 20 de minute înainte să adăugăm roşiile şi apoi măslinele. La nevoie, dacă legumele nu se pătrund bine, se va pune o ceaşcă de apă. Într-un recipient separat vom prăji somnul pe ambele părţi sau într-o baie de ulei, după ce în prealabil l-am tăvălit prin făină, scuturându-l bine înainte de a-l pune în tigaie.

După ce peştele s-a prăjit bine, îl vom pune pe o hârtie absorbantă, pentru a nu avea ulei în exces în mâncare, pe lângă cel care va fi în legume după sotarea lor. ”Când ceapa a început să se înmoaie uşor, iar celelalte legume lasă impresia formării unei tocăniţe, vom opri focul şi vom adăuga bucăţile de peşte, însă fără să le amestecăm, lăsându-le preţ de 10 minute, sub un capac, pentru a se întrepătrunde aromele”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Sosul de legume şi bucăţile de somn le vom aşeza apoi într-o tavă, pe care o vom pune la cuptor, ce a fost încins în prealabil la 150-160 de grade, astfel încât ingredientele să se lege mai bine şi să se creeze o aromă apetisantă. Dacă ne place aroma de vin, putem adăuga 100 de mililitri peste preparat, astfel încât acesta să capete o aromă specifică mâncărurilor pescăreşti.

Sosul de măsline cu roşii va da preparatului un gust uşor acrişor, ce va fi accentuat şi de lămâia pe care o vom adăuga la sfârşit. După ce am lăsat mâncarea pentru alte 20 de minute la cuptor, o putem servi după ce am presărat mărar tocat mărunt la sfârşit. Somnul cu măsline la cuptor poate fi servit simplu sau însoţit de o garnitură, ce poate fi un cartof fiert, legume sau păstăi cu usturoi, la care  merge şi un pahar cu vin.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite