Cum evităm accidentele când plecăm cu maşina în concediu. După câţi kilometri parcurşi este indicat să faceţi o oprire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă plecăm cu maşina doar pentru un weekend, este bine să avem în vedere câteva măsuri pentru a preveni evenimentele nedorite în trafic. Verificările de rutină la maşină şi asigurarea necesarului de hrană şi hitratare pentru câteva zile, printre multe altele, vă pot feri de situaţii extrem de neplăcute, ce vă pot pune chiar viaţa în pericol.

Când plecăm cu maşina în concediu, este bine să facem câteva verificări de rutină, chiar dacă am fost recent cu autovehiculul în service. În primul rând, trebuie verificată presiunea în roţi, precum şi nivelul lichidelor de răcire, nivelul uleiului, dar şi dacă becurile de la autovehicul sunt funcţionabile.

Şi roata de rezervă trebuie să treacă de un control de rutină, prin verificarea presiunii în anvelopă. ”Dotarea automobilului cu un spray de pană care garantează refacerea funcţionalităţii anvelopei într-un timp foarte scurt vă poate scuti de multe neplăceri în cazul unei pene.  Un spray de pană costă foarte puţin, în jur de 25 de lei”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.

Nici cricul maşinii nu trebuie să scape de o scurtă verificare, ca şi instalaţia de aer condiţionat. În cazul în care şoferii aleg să meargă pe  drumuri pe care nu le cunosc în prealabil, este recomandat să aibă un GPS la bordul maşinii, dar şi o hartă actualizată pe hârtie. 

Dacă plănuiţi să călătoriţi prin zone muntoase izolate, se recomandă să vă cumpăraţi cartele de rezervă de la operatori de telefonie diferiţi. Şi asta pentru că există încă zone în România, dar şi în alte ţări, în care doar anumiţi operatori de telefonie au acoperire. Dacă bugetul va permite, iar traseul dumneavoastră include şi astfel de zone izolate, o staţie CB (citizen band) v-ar fi de mare folos, pentru că pri intermediul ei puteţi cere ajutor în cazul unor defecţiuni sau aveţi posibilitatea de a informa alţi şoferi despre starea drumurilor.

Mâncare şi apă pentru câteva zile

”Deşi sunt folosite în special pentru informarea celorlalţi participanţi la trafic în legătură cu amplasarea radarelor Poliţiei, aceste staţii sunt de un real folos pentru evitarea accidentelor, prin informarea din timp a conducătorilor auto asupra drumurilor cu porţiuni de asfalt pline de gropi sau cu alte probleme ce ţin de carosabil”, punctează Florin Marin Bogdan. Extrem de important este să vă dotaţi automobilul cu un încărcător de telefon. Dacă veţi fi nevoiţi să vorbiţi mai mult la telefon, iar acesta se va descărca, veţi avea nevoie să îl reîncărcaţi rapid.

Chiar dacă plănuiţi să plecaţi într-o simplă excursie pe munte, este bine să vă luaţi alimente şi apă pentru cel puţin o zi, două. Există posibilitatea să vă confruntaţi cu o defecţiune la autovehicul sau să vă rătăciţi, caz în care aveţi asigurat necesarul de hrană şi apă până când veţi ieşi din încurcătură sau veţi putea cere ajutor, mai ales dacă aveţi copii şi bătrâni în maşină.

”Dotaţi maşina cu parasolare ce pot fi instalate la staţionare atât pentru haion, cât şi pentru parbriz. În plus, pentru confortul pasagerilor din spate, puteţi pune parasolare din materiale textile, care se instalează pe geamurile portierelor din spate. Când soarele bate din lateralul maşinii, parasolarele vor proteja pasagerii de la geam”, detaliază Florin Marin Bogdan.

Care sunt orele de vârf şi când este indicat să plecaţi la drum

Tot ca o măsură de precauţie, trebuie să aveţi în maşină apă distilată pentru completarea lichidului de răcire şi ulei re rezervă. Sunt autovehicule la  care, în condiţii de temperaturi ridicată, se poate consuma chiar şi jumătate de litru de lichid de răcire la 1.000 de kilometri.

Nu uitaţi, de asemenea, să faceţi pauze atunci când simţiţi nevoia. Întindeţi-vă picioarele de mai multe ori, deoarece veţi constata că acest lucru va diminua senzaţia de oboseală pe care o aveţi dacă şofaţi. O oprire la fiecare 150 de kilometri parcurşi este indicată, mai ales dacă  rulaţi pe drumuri care trec prin multe localităţi rurale, unde atenţia şoferului este solicitată serios de pietoni, animale şi utilaje agricole.

Nu în ultimul rând, evitaţi traficul la ore de vârf. Dacă este posibil, planificaţi traseul astfel încât să atingeţi oraşele importante în afara orelor de vârf, acestea fiind intervalele cuprinse între 7 şi 9 dimineaţa şi 16-18. Este recomandabil, deşi nu întotdeauna este posibil, să plecaţi la drum dimineaţa, când temperatura aerului nu este prea ridicată, astfel încât să nu fie suprasolicitat prea mult sistemul de răcire al motorului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite