Cum a ajuns un oraş din România să achite comisioane ilegale unei firme care doar intermediază curăţenia urbei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Curtea de Conturi a constatat o adevărată haiducie în privinţa salubrizării oraşului Tecuci, unde au fost găsite prejudicii importante, ce depăşesc 3,5 milioane de lei. Compania publică de salubritate s-a transformat în intermediar de servicii (contra unui comision ilegal, botezat „cheltuieli generale”), după ce a subcontractat lucrările unor firme private. Mai mult decât atât, au fost decontate din bani publici şi o serie de lucrări fictive.

Modul cum este gestionată salubrizarea oraşului Tecuci (judeţul Galaţi) pare desprins din legendele cu haiduci, având în vedere faptul că bugetul public a fost serios prejudiciat (în total, abaterile financiare se ridică la circa 3,5 milioane de lei) în urma unor operaţiuni ilegale ce au atingere cu sfera penală.

După cum au constatat inspectorii Curţii de de Conturi, aproape 2,5 milioane de lei s-au irosit prin subvenţionarea ilegală, de la bugetul local, a activităţii serviciului de salubritate, care a generat pierderi din cauză că taxa locală a fost calculată greşit de aparatul de specialitate din primărie.

Mai exact, în perioada 2015-2016, nu s-a ţinut cont de toate cheltuielile legate de activitatea de salubritate, nu s-au inventariat corect firmele ce datorau amintita taxă şi nu s-a făcut nimic pentru ca persoanele care nu au achitat taxa să fie notificate şi să se facă apoi executarea silită a sumelor datorate, incluzând şi penalităţile aferente. Potrivit documentelor, circa 10% din populaţia Tecuciului nu a plătit niciodată taxa de salubritate, prejudiciul fiind estimat la o jumătate de milion de lei.

Dacă în cazurile amintite mai înainte se poate vorbi doar despre lipsă de profesionalism şi neglijenţă în serviciu, în cazul altor prejudicii create de organizarea dezastruoasă a salubrităţii din Tecuci avem de-a face cu lucruri mult mai grave, ce au atingere cu sfera penală.

Astfel, s-a descoprit că în anul 2013 o serie de firme şi instituţii au primit scutire de la plata taxei pentru gunoi, în sumă totală de 152.000 de lei, fără să existe în acest sens nicio reglementare. Fapta întruneşte condiţiile prevăzute de legea penală privind abuzul în serviciu, fiind susceptibilă de începerea urmării penale împotriva persoanelor responsabile.

Şi mai grav este că o serie de firme private, aflate sub contract cu Primăria Tecuci, au primit sume mult mai mari decât prestaţiile realizate, ba chiar li s-au decontat lucrări de salubritate inexistente. Adică au fost fost furaţi bani publici pe bază de acte false. Circa 211.000 de lei au fost irosiţi astfel, beneficiare fiind societate publică Ecogroup Tec SRL Tecuci (care are ca acţionar Consiliului Local) şi firma privată Brialbet SRL Valea Mărului.

Amintita firmă privată, în calitatea de subcontractor (având în vedere că Ecogroup Tec SRL Tecuci nu deţine utilajele necesare, fiind un fel de intermediar  între prestatori şi primărie, încasând un comision ilegal – denumit „cheltuieli generale” – de 5%) a fost plătită pentru a mătura străzile oraşului cu o sumă dublă faţă de cea din contract.

De tot râsul este şi faptul că, la un moment dat, firma privată amintită a primit bani pentru că ar fi măturat trotuarele Tecuciului în ianuarie 2016, deşi din alte situaţii de lucrări rezultă că în respectiva perioadă a nins abundent şi acestea au fost dezăpezite manual de către angajaţii firmei publice de salubritate.

Despre Brialbet SRL Valea Mărului vă putem spune că are o vechime nouă ani şi că până în 2012 a fost deţinută de Valentina Axenie (Kramer), fără a avea vreun fel de activitate. Societatea a fost cesionată de Maria Marin (50 ani), iar din 2013 afacerile au „explodat” pur şi simplu, mai ales pe baza de contracte cu entităţile publice. În 2016 a realizat o cifră de afaceri de 4,8 milioane de lei şi un profit de peste 2 milioane de lei, situându-se printre firmele de profil cu cele mai ridicate rate ale profitului.

În fine, mai trebuie spus că pentru repetatele poluări de la fostq groapă de gunoi a oraşului (închisă definitiv în vara lui 2017), Primăria Tecuci a primit şi o amendă de 40.000 de lei, care în final a fost suportată din banii contribuabililor, deşi autorităţile ar fi trebuit să identifice persoanele vinovate şi să le impute suma. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite