Cum ne afectează boala personalitatea. Cât de important este pentru vindecare să avem un scop în viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele optimiste reuşesc să se vindece mai repede
Persoanele optimiste reuşesc să se vindece mai repede

Mulţi dintre cei care suferă de o boală, în special cronică, ajung în timp să îşi schimbe personalitatea. Calea spre vindecarea fizică porneşte de la minte şi zona emoţională, care trebuie curăţate de gânduri şi emoţii negative.

Când ne referim la o persoană care suferă de o afecţiune şi modul în care aceasta îi schimbă personalitatea, este important să înţelegem că există o psihologie a bolii şi o psihologie a bolnavului.

”Orice boală se manifestă în trei etape. În prima etapă, persoana în cauză este atenţionată că ceva nu este în regulă în corpul său, a doua etapă este de luptă, de rezistenţă cu boala a organismului, iar a treia etapă se poate manifesta fie prin vindecarea persoanei respective, fie prin epuizarea acesteia, ce culminează cu decesul”, explică psihologul Stelian Chivu.

Boala aduce cu sine o cantitate foarte mare de stres şi durere, nervozitate şi insecuritate, iar toate acestea influenţează în timp psihologia bolnavului şi implicit personalitatea acestuia, spun specialiştii.

Fiecare dintre noi reacţionează diferit când află că suferă de o boală, aceasta depinzând de capacitatea psihologică a individului de a se adapta la noua situaţie în care se află, iar aici intră mai mulţi factori, printre care se numără nivelul intelectual al acestuia, raportarea la religie şi societate, dar şi situaţia financiară.

”Când vorbim de psihologia unei persoane, trebuie să ştim că există cinci tipologii. În prima categorie intră nepăsătorii, cei cărora nu le pasă prea mult dacă s-au îmbolnăvit. Partea pozitivă este că nu este afectat psihologic de afecţiunea de care suferă, însă datorită indiferenţei cu care o tratează, riscă ca aceasta să se amplifice”, detaliază Stelian Chivu.

Nerăbdătorii, grijulii şi ipohondrii

A doua categorie este formată din cei nerăbdători. Ei pot acţiona la timp pentru a se vindeca, dar graba cu care fac lucrurile amplifică stresul, iar asta nu îi va ajuta în problema cu care se confruntă. Persoanele grijulii intră în cea de-a treia categorie şi chiar dacă fac ceea ce trebuie şi la timp pentru vindecarea bolii de care suferă, trebuie să fie atenţi la excese, având tendinţa să fie mult prea scrupuloşi cu tratamentul pe care îl iau şi regimul alimentar pe care îl urmează.

Ipohondrii formează cea de-a patra categorie, aceştia având tendinţa de a prelua orice informaţie venită din exterior legată de o boală, pe care cred că o au, dar care în realitate nu există. În cea de-a cincea categorie intră persoanele echilibrate, care îşi respectă tratamentul prescris pentru afecţiunea de care suferă, fără să facă excese, continuându-şi în acelaşi timp şi viaţa.

”Orice boală ajunge să ne schimbe personalitatea, pentru că un om care nu a fost niciodată bolnav, nu va şti, cel puţin iniţial, cum să reacţioneze psihic şi emoţional aşa cum ar fi normal să o facă. Chiar dacă se vindecă, zona sau organul din corp care au fost afectate vor rămâne sensibile o perioadă destul de lungă de timp şi cel în cauză trebuie să înţeleagă şi să se pregătească pentru asta”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Primul lucru care se va întâmpla după ce o persoană află că suferă de o boală este creşterea nervozităţii. Cel în cauză va deveni din ce în ce mai agitat şi depresiv, iar gradual îşi va schimba obiectivele pe care le urmăreşte, aspect care îl va afecta, de fapt, mult mai mult decât boala în sine. Un studiu efectuat de mai mulţi cercetători din Arizona (SUA) pe 1.200 de persoane, a stabilit că 70% dintre acestea s-au vindecat mult mai repede pentru că au avut un scop extrem de clar în minte şi nu s-au abătut de la el.

Cum ne vindecăm

Un alt grup de cercetători în domeniile psihologic, psihiatric şi în cel al psihanalizei au demonstrat că există o legătură directă între temperamentul unei persoane şi predispoziţia acesteia la anumite boli.

”O persoană foarte nervoasă va avea mai devreme sau mai târziu probleme în zona plexului solar, asta însemnând stomac, intestine, ficat şi pancreas. Un deficit de vitamine şi minerale în corp poate conduce la dezechilibre severe în organism, cum este cazul deficienţei de magneziu, care influenţează depresia”, explică psihologul Stelian Chivu.

Este important să ştim că putem preveni apariţia unor boli, dacă recunoaştem semnele pe care organismul ni le transmite. De pildă, multe persoane se duc la cardiolog când încep să aibă bătăi rapide ale inimii, numite tahicardii în limbaj de specialitate. În urma consultului de specialitate, se constată că cei în cauză nu au o problemă medicală, cel puţin nu încă, boala începând să îşi arate semnele mai întâi la nivel emoţional şi mental.

Dacă înţeleg pericolul şi reuşesc să se autocontroleze mai bine sau să apeleze la un psiholog pentru asistenţă de specialitate, problema va lua sfârşit atunci. Este bine să înceapă să facă sport, să mediteze şi să iasă mai des în natură. Dacă nu o vor face, mai devreme sau mai târziu boala se va instala în corp.

Situaţia este similară şi în cazul celor care au luat tratament o perioadă mai îndelungată pentru tratarea unei afecţiuni, recomandarea fiind ca aceştia să apeleze la consiliere psihologică pentru că le va fi greu să se desprindă de mentalitatea de om bolnav cu care au trăit mult timp.

”Dacă fiecare boală are tratamentul ei, toate bolile ar trebui să fie tratate mai întâi din punct de vedere psihologic. Când ai aflat că suferi de o boală, poţi să grăbeşti vindecarea sau să amplifici îmbolnăvirea”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite