Cum sunt afectaţi copiii de violenţa de la televizor şi cât timp recomandă specialiştii să petreacă micuţii în faţa ecranelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii recomandă copiilor maximum o oră în faţa televizorului. Foto: Adevărul
Specialiştii recomandă copiilor maximum o oră în faţa televizorului. Foto: Adevărul

Majoritatea copiilor ar petrece o zi întreagă în faţa unui televizor. Lăsaţi nesupravegheaţi, acest lucru poate avea consecinţe nefavorabile pe viitor. Televiziunea poate avea o puternică influenţă în dezvoltarea sistemului de valori al celor mici, dar multe programe tv includ violenţe. Ce trebuie făcut în această situaţie, pentru ca cei mici să nu dezvolte comportamente agresive, aflăm de la specialişti.

Se estimează că, în medie, copiii se uită la televizor trei-patru ore pe zi. Când sunt foarte mici, violenţa din filme îi influenţeză foarte mult. Potrivit specialiştilor, acest lucru este demonstrat ştiinţific, în condiţiile în care, în primii doi ani de viaţă, creierul se formează, se dezvoltă. „Dacă micuţul stă numai la televizor, el nu mai cercetează mediul, nu îl mai descoperă şi nu îşi mai dezvoltă creativitatea. Experienţa în psihologie arată că un copil care a văzut un spectacol în care păpuşile sunt agresate, jumătate din ei au păstrat acest comportament o perioadă foarte lungă de timp, până la nouă luni. Noi, oamenii, oricum ne-am născut cu o anumită predispoziţie spre agresivitate. Dar în momentul în care e hrănită, stimulată de televizor, de părinţi, de orice, sigur că începe să crească”, a explicat psihologul.

Efectele violenţei de la televizor asupra copiilor

Nenumărate studii asupra efectelor violenţei prezente în programele tv asupra copiilor şi adolescenţilor au relevant că aceştia devin imuni în timp la imaginile care prezintă violenţa. Mulţi ajung chiar să accepte gradual violenţa ca pe un mod de a rezolva problemele. Iar unii imită violenţa pe care o observă la televizor. Psihologul Carmen Rusu explică cele trei reacţii ale copiilor. „Prima reacţie este cea de sensibilizare - cel mic face o confuzie între ceea ce vede la televizor şi ceea ce e în viaţa reală, dacă nu i se explică. A doua reacţie este cea de frică. În momentul când sunt agresate jucăriile, multe fetiţe se sperie, transferând în lumea reală situaţia de acolo. Ultima reacţie este cea de agresivitate. Dacă micuţul e puţin agresiv şi mai urmăreşte şi filme cu scene violente, bineînţeles că îi creşte agresivitatea. Vede la televizor că respectivul personaj face ce vrea, îşi doreşte să imite acţiunile sale fără să priceapă care sunt de fapt consecinţele. De aceea, trebuie să îi explicăm copilului tot ce vede la televizor: dacă se lovesc personajele, îi explic ce înseamnă, în viaţa reală, a-i da un pumn cuiva – durere, dar poate şi moarte. Totul trebuie explicat, nu interzis, pentru că atunci e fructul oprit şi, cu prima ocazie, tot la acel program va merge micuţul”.

Potrivit specialiştilor, efectele violenţelor sunt diferite de la persoană la persoană. La unele viitoare femei ar putea fi acceptarea agresivităţii din partea partenerului pentru ca aşa a văzut la televizor. Va devein supusă, prin identificarea cu un personaj. La băieţi ar putea creşte agresivitatea, în special împotriva fetelor. „Acum nu putem generaliza. Cu toţii ne uităm la filme, dar nu ne încăierăm pe stradă. Depinde de personalitatea copilului, de bagajul genetic şi de coeficientul lui de inteligenţă. Nu pot să cred că un copil inteligent care citeşte, se uită la televizor şi vede scene de agresivitate, le va practica. Sunt mai mulţi factori care duc la agresivitate”, ne-a declarat specialistul Carmen Rusu.

Maxim o oră în faţa televizorului

Timpul pe care copiii îl petrec în faţa televizorului ar trebui să fie moderat, pentru că descreşte timpul petrecut în alte activităţi benefice precum cititul, jucatul cu prietenii, descoperirea hobby-urilor. Specialiştii recomandă părinţilor să nu uite copiii în faţa televizorului: „Da, e comod. Îl laşi la filme şi îţi faci treaba. Dar nu aşa procedează un părinte. Maximum o oră pe zi trebuie să stea un copil la televizor. Unde sunt micuţi cu probleme de comportament, deficienţe mintale sau tulburări emoţionale, recomand să se facă altceva. În acest sens, activităţile desfăşurate în interiorul familiei sunt recomandate: puzzle-ul, desenatul, pictatul, dansatul, orice poate fi făcut”, ne-a declarat Carmen Rusu. Ideal este ca părinţii să se uite la televizor împreună cu micuţii, pentru a evita eventualele scene care le-ar dăuna psihicului acestora.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite