UPDATE Culisele naşterii noului  Oţelul. ArcelorMittal, despre proiectul ASC Oţelul Metalosport: "Nu vom sponsoriza activităţi de sport profesionist"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua grupare va juca, se pare, chiar pe stadionul "Oţelul". Foto: Adevărul
Noua grupare va juca, se pare, chiar pe stadionul "Oţelul". Foto: Adevărul

Fuziunea din ASC Oţelul Galaţi şi Metalosport a fost parafată, marţi, iar primarul Marius Stan a promis că va susţine financiar şi moral noua grupare, al cărei obiectiv este promovarea în liga a doua. Se pare că echipa va putea evolua, ca efect al fuziunii, chiar pe stadionul Oţelul.

UPDATE:

Primarul Marius Stan ne-a declarat că nu se pune problema ca ArcelorMittal să se implice în vreun fel în noul Oţelul:

"ASC Oţelul Galaţi a fost înfiinţată de mine, prin 2007, pentru a fi folosită pentru eventuale asocieri şi parteneriate ale clubului. În ea eram membru fondator eu, dar între timp m-am retras, precum şi o serie de oameni importanţi din ArcelorMittal. Este adevărat că acum este controlată de oamenii din Combinat, însă condiţia asocierii cu Metalosport este ca ei să renunţe la toate participările în ASC Oţelul. Singurul motiv pentru care s-a făcut această asociere este acela că asociaţia conţine sintagma Oţelul ăn denumire, deci ne permite să folosim numele", ne-a declarat Stan.

Primarul Galaţiului a precizat şi că, deşi i s-a propus, nu îşi doreşte să mai fie preşedinte de club de fotbal.

"Eu am demonstrat ceea ce aveam de demonstrat în fotbal. În niciun caz nu îmi voi dori să  fiu conducător al ASC Oţelul, dar îmi doresc să renaştem fotbalul Galaţi. Echipa patronată de Adamescu va intra aproape sigur în faliment, iar din toamnă putem să ne gândim să recuperăm şi palmaresul şi culorile. Este cert că, potrivit regulamentelor, vechea Oţelul nu mai poate fi adusă înapoi la Galaţi, va rămâne pentru totdeauna la Bucureşti", ne-a mai declarat Marius Stan.

La rândul ei, compania ArcelorMittal a precizat că nu are în intenţie să se implice pe viitor ăn sponsorizarea sportului profesionist.

"ArcelorMittal Galaţi nu este – sub nicio formă –  parte a vreunei iniţiative legate de fotbal sau de alte sporturi profesioniste. Compania noastră va continua să ofere suport comunităţii prin proiecte de educaţie şi sănătate însă îşi reafirmă poziţia de a nu sponsoriza activităţi de sport profesionist”, a precizat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.

S-a semnat protocolul

Chiar dacă echipa fanion a Galaţiului, picată deja în liga a doua, a fost mutată de proprietari la Slobozia (după ce a fost evacuată de Arcelor Mittal de pe stadionul Oţelul din cauza datoriilor la chirie însumând aproape o jumătate de milion de euro), suporterii au mari speranţe că fotbalul va învia la malul Dunării.

Marţi, 7 iulie 2015, la Primăria Galaţi s-au finalizat negocierile de fuziune dintre Metalosport (echipă ce activează în liga a treia) şi Asociaţia Sport Club (ASC) Oţelul, o organizaţie non-profit controlată de Combinatul ArcelorMittal.

Dorin Butunoiu, preşedintele Metalosport, a confirmat că în cele din urmă s-a ajuns la un acord privind această asocierea, iar noul antrenorul principal va fi Viorel Tănase (foto), fostul căpitan al Oţelului. Butunoiu a precizat că Mihai Ciobanu, antrenorul din sezonul trecut, va deveni director tehnic.

Sprijin de la autorităţi, unii suporteri ezită

Noua grupare se va numi ASC Oţelul Metalosport Galaţi, iar autorităţile locale au promis că o vor sprijini.

„Salut noua construcţie fotbalistică apărută ca urmare a înţelegerii dintre Clubul Metalosport şi ASC Oţelul şi îmi reafirm susţinerea pentru orice demers legal de resuscitare a fotbalului gălăţean. Salut, de asemenea, implicarea activă a Ligii Suporterilor în demersurile de renaştere a fotbalului din Galaţi. Sunt bucuros să constat că microbul fotbalului naşte încă pasiuni şi unele foarte puternice în oraş. De aceea, am convingerea că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, Galaţiul va avea din nou echipă de Liga I, o echipă puternică, stabilă, construită pe baze solide şi capabilă de noi performanţe” a declarat primarul Marius Stan.

Marius Stan

„Nu ascund faptul că îmi doresc foarte mult şi vom face tot ceea ce este omeneşte şi legal posibil ca, într-o bună zi, Oţelul pe care îl iubim cu toţii, să fie redat gălăţenilor, cu palmares, siglă şi culori. Titlul de campioană a României, Supercupa României sunt ale Galaţiului şi ele trebuie să revină Galaţiului, cu Oţelul cu tot”, a mai spus Stan.

De asemenea, primarul a promis că va susţine financiar echipa şi ţinut să le dea şefilor noului club şi ceva sfaturi legate de experienţa sa ca manager al Oţelului.

„Ca primar, pot să asigur că vom face tot ceea ce ne permite legea şi disponibilităţile bugetare să vă susţinem. Vă cerem în schimb să faceţi performanţă, ca să promovăm, în cel mai scurt timp posibil, în prima ligă. Nu este uşor şi o spun în deplină cunoştinţă de cauză. Dar nu este nici imposibil. Ca fost manager de club, vă dau câteva sfaturi esenţiale: lăsaţi orgoliile la o parte, vorbiţi aceeaşi limbă, limba fotbalului, găsiţi-vă un conducător luminat, hotărât, care iubeşte fotbalul şi Galaţiul, aveţi răbdare şi mizaţi pe continuitate şi stabilitate. Vă garantez că rezultatele nu vor întârzia să apară”, a mai spus Stan.

În acelaşi timp, suporterii echipei Oţelul par să se fi împărţit în două tabere. O parte dintre aceştia cred că proiectul noului Oţelul este cel mai nimerit în actuala conjuctură, în vreme ce alţii consideră că trebuie continuate demersurile pentru recuperarea clubului de la Dan Grigore Adamescu şi că noul „produs” nu este viabil.

Practic, echipa de fotbal se întoarce la Combinat

În ciuda entuziasmului unora în legătură cu proiectul ACS Oţelul Metalosport există câteva elemente de culise care ne pun pe gânduri.

Este de notorietate faptul că declinul echipei Oţelul şi vânzarea ei către Dan Grigore Adamescu s-a produs în momentul în care clubul a pierdut susţinerea ArcelorMittal. În acele momente, patronii combinatului declarau răspicat că situaţia finaciară a companiei nu le permite să investească în fotbal.

Dan Adamescu FOTO Adevarul

Puţină lume înţelege că, de fapt, în spatele noi grupări se află, de fapt, ArcelorMittal, care controlează ACS Oţelul. Iar cum , între timp, situaţia financiară a combinatului a rămas la fel de complicată este greu de anticipat ce se va întâmpla.

ACS Oţelul Galaţi a fost înfiinţată în anul 2008 (nu este foarte clar cu ce scop, însă se poate bănui că a fost gândită ca un back-up pentru FC Oţelul Galaţi, care începuse să aibă unele dificultăţi financiare) la iniţiativa lui Ionel Borş.

La conducerea asociaţiei s-au perindat, în tot acest timp, mai multe persoane din staff-ul unor companii din grupul ArcelorMittal: Anca Toader (fost preşedinte CA la Admet, actual director cu achiziţiile la combinat),  Cristinel Robert Petrini (actual preşedinte de CA la Admet) şi indianul Arun Padmakar Annachhatre (fost administrator la Romportmet, actualmente director al unei uzine din Croaţia a grupului ArcelorMittal).

Este foarte important de ştiut că toate aceste persoane sunt din zona de influenţă a lui Ionel Borş (director pentru România al concernului ArcelorMittal), ceea ce înseamnă că, de fapt, colosul siderurgic îşi face din nou echipă de fotbal.

image

Care este scopul acestui demers (care contravine flagrant filosofiei enunţate până acum de concernul lui Lakshmi Mittal), este foarte greu de anticipat. Există informaţii că Marius Stan a dat la pace cu Ionel Borş (să nu uităm ce cei doi au fost artizanii echipei care a câştigat titlul) şi că îşi pregăteşte un back-up pentru situaţia în care ar putea pierde, în 2016, fotoliul de primar.

În acelaşi timp, există informaţii că se lucrează la un proiect prin care să se cumpere de la Nova Group (firma lui Dan Adamescu) palmaresul, sigla şi culorile echipei, urmând ca vechiul Oţelul să dispară în urma falimentului. Să nu uităm totuşi, că gruparea are datorii de peste 11 milioane de euro, iar şansele ca acestea să fie achitate sunt aproape nule.

Otelul Galati

Oricare ar fi deznodământul acestei „saga”, nu ne rămâne decât să sperăm că Galaţiul va avea din nou o echipă de Liga I, pentru că aceşti suporteri minunaţi merită mult mai mult decât le-au oferit sordidele jocuri de culise ale fotbalului românesc.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite