Circa 100 de săteni din Slobozia Conachi au ieşit în stradă pentru a cere ajutor de la Guvern pentru paguba de la inundaţii
0Protestatari au scandat „Jos Guvernul!” şi „Hoţii!”, însă pe parcursul protestului nu s-au înregistrat incidente. În localitate au fost grav afectate de revărsarea apelor 193 de case, pagubele fiind de circa 1,5 milioane de lei. În noaptea de dinaintea protestelor, utilajele aduse pentru decolmatarea râului care a produs inundaţiile au fost avariate de hoţi din sat, care au furat şi 600 de litri de motorină.
Aproximativ 100 dintre locuitorii comunei gălăţene Slobozia Conachi (care a fost grav afectată de inundaţiile din 10-14 octombrie 2016) au ieşit miercuri, 23 noiembrie, să protesteze, nemulţumiţi fiind de faptul că nici acum, la o lună şi jumătate de la inundaţii, Guvernul nu a alocat sume de bani sau materiale de construcţii pentru refacerea caselor avariate de puhoaie.
Oamenii s-au adunat de la ora 10,00 în faţa primăriei comunei, unde au scandat lozinci contra Guvernului („Jos Guvernul!” şi „Hoţii!”), cerând ca problema ajutoarelor să fie rezolvată de urgenţă.
Sătenii s-au plâns că sunt aproape să se îmbolnăvească în casele ude şi mucegăite şi au susţinut că nu au nicio posibilitate să rezolve problemele prin forţe proprii.
Protestele locuitorilor din Slobozia Conachi vine pe fondul faptului că Guvernul a anunţat, în câteva rânduri că va aloca bani pentru refacerea infrastructurii distruse (drumuri, poduri, clădiri publice), însă că nu va despăgubi proprietarii de imobile private.
Anunţul Guvernului este în strânsă legătură cu faptul că, de trei ani, asigurarea locuinţelor este obligatorie în România, tocmai pentru a scoate statul din ecuaţia despăgubirilor în caz de calamităţi.
Mare problemă este, însă, că 90% dintre imobilele inundate nu erau asigurate, proprietarii invocând faptul că nu avut bani pentru plata poliţelor. Ca atare, nu pot beneficia de niciun fel de despăgubiri.
În acelaşi timp, însă, există şi opinia (intens vehiculată în mediul juridic) cum că sinistraţii ar trebuie să primească despăgubiri de la stat, având în vedere că inundaţiile s-au produs ca urmare a ieşirii din matcă a unui râu a cărui adminstrare este în sarcina unor instituţii publice.
Ca urmare, Statul poate fi acţionat în instanţă pentru a suporta pagubele, după principiul că nu şi-a îndeplinit faţă de plătitorii de impozite obligaţia de a-i proteja de inundaţii prin lucrări hidrotehnice (diguri de apărare) adecvate.
Acesta este şi motivul pentru care, în ultimele zile, tonul declaraţiilor de la nivel guvernamental s-a mai nuanţat, însesnsul că nu a fost exclusă posibilitatea ca sinistraţii să primească şi ajutoare de urgenţă pentru refacerea caselor, aşa cum s-a întâmplat la inundaţiile de acum patru ani.
Deocamdată, însă, nu se ştie care va fi cuantumul despăgubirile, şi nici forma (bani sau materiale) şi termenul la care vor fi acordate acestea.
Până la ajutor, au furat motorina utilajelor de la diguri
Este de menţionat şi faptul că Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Galaţi a şi început, săptămâna trecută, la Slobozia Conachi, lucrările de decolmatare a albiei pârâului Suhu. Treaba merge, însă, destul de prost.
„Din păcate, solul este extrem de moale, suprasaturat cu apă şi utilajele nu pot lucra, se afundă în nămol, aşa că s-a stabilit ca lucrările să fie reluate la primăvară”, a declarat primarul comunei Slobozia Conachi, Emil Dragomir.
Din păcate, însă, lucrările au început cu stângul, căci unii dintre săteni (deocamdată neidentificaţi) au distrus sistemele de închidere şi au furat circa 600 de litri de motorină din rezervoarele utilajelor aduse să-i ajute să se apere de inundaţii.
Bilanţul pagubelor, varianta finală
Potrivit bilanţului pagubelor înregistrate în judeţul Galaţi în urma inundaţiilor din 10-14 octombrie, apele au afectat 560 de locuinţe şi 672 de anexe gospodăreşti din 18 localităţi gălăţene, în total fiind afectate 2.300 de persoane.
Bilanţul, centralizat la Prefectura Galaţi şi trimis ulterior la Guvern, arată că valoarea totală a pagubelor înregistrate la casele şi gospodăriile gălăţenilor se ridică la 5.277.446 lei.
Potrivit bilanţului, cele mai mari pagube au fost înregistrate în comuna Pechea unde au fost afectate 211 locuinţe şi 201 anexe gospodăreşti, valoarea daunelor fiind stabilită la 2.498.577 de lei. Totodată, în comuna Slobozia Conachi au fost afectate 193 de locuinţe şi 254 de anexe gospodăreşti unde valoarea pagubelor se ridică la 1.471.963 de lei, în timp ce la Cuza Vodă au fost afectate 123 de locuinţe şi 140 anexe gospodăreşti, pagubele fiind evaluate la 985.362 de lei.
Potrivit raportului Prefecturii, din cele 5.277.446 lei, suma echivalentă pagubelor înregistrate la locuinţe şi anexe gospodăreşti, 4.373.880 reprezintă pagubele a 560 de locuinţe, din care 31 (toate din Pechea) afectate în proporţie de 76-100%, 56 (din care 29 – la Pechea, 16- la Slobozia Conachi, 8 – la Cuza Vodă şi câte una la Costache Negri, Drăguşeni şi Smârdan) – afectate în proporţie de 51-75%, 156 (din care 61 la Pechea, 51 la Slobozia Conachi, 40 la Cuza Vodă, 2 la Costache Negri şi câte una la Smârdan şi Valea Mărului), afectate în proporţie de 26-50%.
Acelaşi raport indică faptul că 317 locuinţe (din care 126 la Slobozia Conachi, 90 la Pechea, 75 la Cuza Vodă, 12 la Costache Negri, 8 la Schela, 2 la Tecuci şi câte una în Şendreni, Suhurlui, Umbrăreşti şi Valea Mărului) au fost afectate în proporţie de 1-25%.
Alte 903,566 de lei reprezintă valoarea pagubelor la anexele gospodăreşti, fiind vorba de 672 anexe.
Apele au probus în judeţ pagube totale de 14.099.669 lei, din care 5.277.446 lei, reprezintă pagubele înregistrate la 560 de case şi 672 de anexe gospodăreşti, 451.553 de lei – pagubele evaluate la stabilimentele sociale afectate de ape (Casa Agronomului, Şcoala Generală nr.2 şi dispensarul uman, toate din comuna Pechea) şi 8.370.670 de lei reprezintă pagubele înregistrate la infrastructura rutieră.
Din cei peste 36 de km de drumuri afectate, 8,3 km aparţin CJ Galaţi, iar restul, mai multor comune, respectiv: 5,53 km – Valea Mărului, 4,9 km – Bereşti, 3,49 km – Băneasa, 3,46 km- Drăguşeni, 2 km – Tg. Bujor, iar restul de drumuri afectate, cu lungimi sub 2 km se află pe raza comuneşlor Smârdan, Pechea, Cudalbi, Cuza Vodă, Bălăşeşti, Piscu, Corni, Griviţa, Rediu şi Gohor.
De asemenea, apele au afectat şi 28 de poduri şi podeţe (valoarea pagubelor - 1.791.055 lei) din care, 10 aparţin CJ Galaţi, 5 – Valea Mărului, 4 – Griviţa, 2- Corni, 2 – Băneasa şi câte unul, la Pechea, Cudalbi, Ţepu, Tg. Bujor şi Drăguşeni.