Ce scule trebuie să aibă mereu un şofer în maşină. Accesoriile banale care vă ajută să ajungeţi cu bine la destinaţie
0Şoferii nu trebuie să fie mecanici pentru a înţelege că există câteva scule şi accesorii care nu trebuie să le lipsească din maşină dacă vor să nu se trezească cu o mică problemă tehnică şi să nu mai poată pleca cu autovehiculul de pe loc.
Oricărui conducător auto îi sunt necesare câteva noţiuni de mecanică, dar pe lângă acestea este necesar să aibă în maşină un set de scule şi accesorii care îl pot salva dacă rămâne cu maşina în pană. Vă prezentăm mai jos câteva dintre acestea.
Şurubelniţa dreaptă şi în stea
Din trusa de scule pe care orice şofer trebuie să o aibă în maşină nu trebuie să lipsească şurubelniţa dreaptă şi cea în cruce. Nu vă ieftiniţi când trebuie să cumpăraţi o astfel de şurubelniţă, deoarece veţi avea surpriza neplăcută de a rămâne cu mânerul în mână dacă acesta este din plastic ieftin.
”Cel mai bine este să cumpăraţi şurubelniţe cu capetele ranforsate şi magnetice, pentru că este posibil să fie nevoie să scoateţi un şurub dintr-un loc mai îndepărtat şi se va dovedi astfel foarte utilă. Veţi avea nevoie de şurubelniţă aproape pentru orice la maşină, pornind strângerea unui colier şi până la scoaterea capacului care acoperă motorul”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.
Set de chei fixe
Setul de chei fixe este extrem de util în diversele situaţii care se pot ivi la maşină. Cu câteva zeci de lei puteţi achiziţiona un set de chei cu mărimi între 6 şi 22, ideal fiind să cumpăraţi chei cu două capete, unor normal şi unul inelar, astfel încât să fiţi acoperiţi pentru orice situaţie. Cheile fixe sunt de preferat celor tubulare, pentru că sunt mai ieftine, dar ocupă şi mai puţin spaţiu în portbagaj.
”Cheile fixe pot fi folosite pentru a scoate orice şurub cu cap hexagonal, dar şi dacă dorim să demontăm piese mai complexe de la maşină, cum ar fi un etrier pentru a schimba plăcuţele de frână, ori să scoatem şurubul de scurgere de la baia de ulei sau de la diferenţial. Tot pe cheile fixe ne vom baza ca să rezolvăm problemele de la portiere, macaralele de la geamuri sau cu încuietorile de la uşi, deci acestea nu trebuie să lipsească din trusa de scule de la maşină”, punctează Florin Marin Bogdan.
Patentul
Patentul este probabil una dintre cele mai folosite scule la maşină. Nu vă ieftiniţi când cumpăraţi un patent. Achiziţionaţi un patent cu mâner cauciucat, care să facă priză bună cu mâna.
Patentul poate fi folosit la o sumedenie de lucruri, pornind de la deşurubări, strâns de şuruburi sau piuliţe, tăiat cabluri şi coliere, dar şi sârmă, dacă este cazul. Utilitatea lui este prin urmare evidentă şi tocmai de aceea nu trebuie să lipsească din truse de scule pe care o aveţi la maşină.
Set de imbusuri
Ca şi în cazul cheilor fixe, este foarte bine să aveţi în maşină un set de 10 imbusuri. Acesta se va dovedi extrem de util, dar şi practic, pentru că ocupă mai puţin spaţiu decât o trusă completă de chei tubulare.
”Maşinile noi au acum şuruburi cu capăt imbus sau torx. Ideal ar fi să aveţi scule pentru ambele tipuri de şuruburi, însă imbusul este folosit mai des. Cu imbusurile puteţi desface practic orice la maşină. Pot fi şuruburile de la faţa unei uşi, de la bordul maşinii, etrierele de frână sau elementele de la capota motorului”, detaliază Florin Marin Bogdan.
Accesoriile
Pe lângă sculele amintite, din portbagajul maşinii dumneavoastră nu trebuie să lipsească o rolă cu bandă izolatoare, de care veţi avea nevoie în cazul unor probleme la sistemul electric, colierele din plastic, un cutter, o foarfecă şi o bandă adezivă cu ranforsare textilă.
Aceste accesorii vă vor scoate din situaţii neplăcute, iar faptul că le aveţi la îndemână vă va scuti de multe bătăi de cap. De pildă, dacă se rup clemele de plastic de la scutul maşinii sau dacă în urma unui accident minor, bara de protecţie nu se mai ţine decât superficial în punctele de susţinere, puteţi folosi imediat banda adezivă cu ranforsare textilă.
Este acea bandă gri cu lipici puternic, pe care o puteţi folosi pentru a prinde aceste elemente auto suficient cât să ajungeţi cu bine la destinaţie şi să revolvaţi apoi treaba aşa cum trebuie.