Ce înseamnă, de fapt, să-ţi găseşti propriul drum în viaţă. Cinci paşi simpli prin care ne descoperim abilităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Mulţi dintre noi suntem influenţaţi şi chiar manipulaţi de către familie, anturaj, societate şi religie să alegem un anumit drum în viaţă. Pe parcurs, o bună parte constată că jobul ales nu este ceea ce şi-au dorit.

A-ţi găsi propria cale nu e un lucru uşor pentru că necesită o perioadă de căutări exterioare dar, în special, interioare. Mulţi dintre noi nu ştiu nici măcar ce înseamnă să îţi găseşti propriul drum în viaţă.

”Acest lucru diferă, evident, de la o persoană la alta, dar în principal înseamnă să fii mulţumit, fericit, realizat, integrat, împlinit şi în echilibru cu tine însuţi, cu cei din jur şi cu natura. Sunt doar câteva aspecte care definesc drumul în viaţă al fiecăruia dintre noi”, explică psihologul Stelian Chivu.

Unele persoane apelează la metode mai puţin ortodoxe pentru a-şi afla destinul, pornind de la oracole, prezicători şi până la astrograme, care de multe ori îi induc în eroare. Cea mai eficientă cale de a-ţi găsi propriul drum în viaţă este autocunoaşterea, chiar dacă asta necesită un anumit timp.

Acest drum pe care fiecare dintre noi păşeşte la un moment dat este format din diverse etape. Într-o primă fază, credem că suntem pasionaţi de un anumit lucru, cum ar fi pictura, arhitectura sau medicina, dar făcându-l, constatăm că, de fapt, ne dorim cu totul altceva.

”Este doar o etapă în evoluţia noastră. O persoană poate începe ca simplu muncitor, apoi învaţă şi devine inginer, iar în final realizează că îşi poate deschide propria firmă şi învaţă şi contabilitate. Cam aşa evoluează lucrurile de regulă”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Câte din gândurile pe care le avem într-o zi ne aparţin

Cei care reuşesc la un moment dat să îşi găsească propria cale în viaţă îşi dezvoltă în timp o serie de calităţi, fără de care nu ar fi reuşit să facă acest lucru. Este vorba de entuziasm, ambiţie, perseverenţă, pasiune, tenacitate, siguranţă, curaj şi inspiraţie. Există însă şi reversul medaliei. Mulţi dintre noi sunt caracterizaţi de nehotărâre, ignoranţă, teamă, incoerenţă, refuzul de a îndrăzni să acţioneze, demotivare şi nesiguranţă.

Chiar confortul poate reprezenta un obstacol serios în găsirea propriului drum în viaţă. Mulţi îşi spun ”am un serviciu bun, casă şi maşină şi nu mă mai interesează nimic altceva”. La fel de periculoasă poate deveni şi căutarea permanentă, chiar dacă la un moment dat cel în cauză a găsit acel lucru pe care îl poate face cu pasiune şi din care poate trăi decent.

”Practic, fiecare dintre noi îşi va găsi calea în funcţie de cantitatea de energie acumulată în interior. Această energie se acumulează prin cunoaştere, prin experienţa de a face anumite lucruri şi prin pasiune”, susţine psihologul Stelian Chivu. Grav este că unii dintre noi au reuşit să îşi găsească propriul drum în viaţă, dar nu sunt conştienţi de acest lucru. Asta face ca cei în cauză să fie mai puţin eficienţi în ceea ce fac, dar şi mai puţin inspiraţionali pentru cei din jur.

Găsirea propriului drum depinde şi de nivelul intelectual al fiecăruia dintre noi, de mediul social din care provine, de societate şi chiar de religie. Chiar dacă există anumite limitări, le putem depăşi prin conştientizare şi voinţă, iar important de reţinut este că ne putem programa să ne găsim propria cale în viaţă.

Un prim pas spre identificarea propriului drum în viaţă este recunoaşterea şi dezvoltarea talentelor proprii. ”Sunt multe persoane care nu fac nimic pentru a-şi descoperi abilităţile şi atunci sunt departe de a-şi găsi propria cale. Tocmai de aceea este recomandat să te asculţi mereu pe tine însuţi. Ce înseamnă asta? Să îţi asculţi propriile gânduri şi să identifici care sunt gândurile tale şi care nu. Ca idee, din cele 60.000 de gânduri pe care fiecare dintre noi le are într-o zi, 40.000 nu ne aparţin”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Obiective clare şi scopuri înalte

Acest exerciţiu al autocunoaşterii face ca, la un moment dat, cei care îl practică să stabilească clar ce gânduri le aparţin. De pildă, dacă le place să cânte la chitară, iar la un moment dat le vine un gând să cânte şi la pian, chiar dacă nu sunt interesaţi de asta, este clar că acea idee este o influenţă preluată din exterior.

Următorul pas este ieşirea din zona de confort atât mental, cât şi emoţional şi fizic. Mulţi dintre noi găsesc o astfel de zonă de confort şi nu mai vor să iasă din ea, chiar dacă la un moment dat realizează că asta îi limitează foarte mult.

Un alt element extrem de important în identificarea propriei căi în viaţă este modul cum ne raportăm la propriile greşeli. ”Dacă ne focusăm doar pe greşeli, nu şi pe ce am învăţat din acestea şi, mai ales, cât am evoluat datorită lor, nu vom ajunge foarte departe”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Stabilirea unor obiective foarte clar de realizat este un alt pas esenţial pe drumul spre aflarea propriei căi în viaţă. Drumul fiecăruia dintre noi în viaţă se proiectează, pentru cei care sunt organizaţi. Astfel, avem nevoie mai întâi de un proiect, apoi de o fundaţie solidă, de materiale de construcţie şi de realizarea pas cu pas a acestuia.

”Nu în ultimul rând este necesar să ne stabilim scopuri foarte înalte, nu imposibil de realizat. Odată clarificat obiectivul nostru, ne comportăm ca şi cum acesta este deja realizat. De pildă, dacă ne dorim o casă, ştim deja mental cum arată şi ne şi vedem locuind în ea. Asta ne va conduce treptat la găsirea propriei căi în viaţă, ce înseamnă fericire şi împlinire sufletească, iar aceia dintre noi care ajung la astfel de stări, vor reprezenta un exemplu de succes şi pentru cei din jur”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite