Ce artişti vin la a VI-a ediţie a „Danube Jazz & Blues Festival”, organizat de Teatrul „Nae Leonard” din Galaţi
0Evenimentul se va desfăşura pe parcursul a două zile, în perioada 6-7 septembrie 2019, fiind găzduit de o scenă special amenajată în aer liber, în Parcul Rizer. Intrarea publicului la spectacole este liberă.
Toamna începe pe acorduri de jazz & blues la Galaţi. Cea de-a şasea ediţie a Danube Jazz & Blues Festival va avea loc în perioada 6-7 septembrie, de la ora 19,30, în Parcul Rizer din Galaţi.
Şase trupe româneşti şi internaţionale, pentru care jazz-ul şi blues-ul au fost dintotdeauna o pasiune, se vor uni la cel mai important festival de jazz şi blues de la Dunăre, hotărâte să prezinte un repertoriu cât mai inspirat.
În prima zi a festivalului, pe 6 septembrie, de la ora 19:30, ascultăm trupa George Baicea Electric Blues Band. George Baicea şi-a perfecţionat în singurătate stilul interpretativ până la un nivel de unde poate privi cu mândrie în jur. El poate sa voiajeze printre curente diverse şi, aparent, contrapuse: de la blues, la jazz-rock progresiv.
În aceeaşi seară, pe scena festivalului va urca trupa Cuibul din Republica Moldova. Brass exuberant, piese vii în afara încadrărilor limitative de genuri muzicale, aşa sună astăzi Cuibul: cea mai longevivă formaţie din Republica Moldova. Cuibul jonglează cu stări muzicale jazz, funk şi folk şi adună în scenă muzicieni legendari din Moldova.
Ultima trupă din prima seară a festivalului vine tocmai din îndepărtata Cubă: Afro-Cuban Musa.Bucuria pe care o transpun în cântecele lor este fantastică, tocmai de aceea muzica lor este plină de energie pozitivă, foarte lirică, foarte uşor de ascultat şi înţeles. Cei de la Afro-Cuban Musa reuşesc să creeze o punte între muzica cubaneză contemporană şi tradiţională, demonstrând că muzica acestei ţări nu a dispărut în timp.
În a doua seară a Danube Jazz & Blues Festival, îi ascultăm de la ora 19:30, pe The Groovy Bastards, o trupă tânără de jazz/ funk, formată din studenţi ai secţiei de jazz a Universităţii de Muzică din Bucureşti, a cărui prim single a fost „Check my brain”. Printre realizările acestora se numără premii la Festivalul de Jazz de la Sibiu, Festivalul de Jazz de la Tg. Mureş, Ruse Jazz Festival, dar şi concerte alături de artişti de talie internaţională, precum Marco Mendoza sau Bumblefoot.
Cea de-a cincea trupă festivalieră este reprezentată de unii dintre cei mai buni muzicieni de blues de la noi, Vali „Sir Blues” Răcilă şi Raul Kuşak. Două nume care au strâns în în timp toate aprecierile ascultătorilor. Vali Răcilă şi Raul Kuşak reuşesc să creeze un fel de poveste în care dialogul muzician-spectator era savurat de ambele părţi.
Ultima trupă de pe 7 septembrie şi cea care încheie Festivalul Danube Jazz & Blues este Adrian Naidin Band. Strălucitor în partiturile clasice, plin de forţă şi har în folclor, Adrian Naidin l-a inspirat pe regizorul grec Mihalis Kakogiannis, iar muzicianul leton Mischa Maisky, supra-numit „Paganini al violoncelului”, îl numără printre cei mai talentaţi dintre ucenicii săi. Muzicianul explorează teme vechi, valoroase şi profunde, în cea mai pură cheie a jazz-ului european contemporan.
Intrarea publicului, la toate spectacolele din festival, este liberă.
Jazz-ul şi blues-ul sunt la ora actuală unele dintre genurile cele mai populare din lume, existând pe plan mondial peste 40.000 de festivaluri şi gale, iar audienţa acestora poate ajunge la nivelul unui stadion. Danube Jazz & Blues Festival - 6.0 este un eveniment deschis tuturor proiectelor care au la bază jazz-ul şi blues-ul sau care sunt create sub influenţa acestui gen foarte popular.