Amintirile unui român care a stat şapte ani în casă cu Mircea Eliade: „A trăit într-o modestie de necrezut”
0La 107 ani de la naşterea renumitului profesor de istorie comparată a religiilor şi întemeitorul Catedrei de Istoria Religiilor care îi poartă numele, a Universităţii din Chicago, Stelian Pleşoiu îşi deapănă aminitirile în faţa studenţilor. Nu poate să nu le amintească de modestia lui Eliade, dar şi despre celebra întâlnire dintre profesor şi Maitreyi, personajul dintr-una din zecile de cărţi scrise.
Stelian Pleşoiu a venit astăzi la Galaţi, la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie pentru a le povesti studenţilor cum şi-a petrecut el şapte ani din viaţă în apartamentul soţilor Mircea şi Christinel Eliade.
A ajuns printr-o întâmplare în America, admis ca student la University of Chicago, Stelian Pleşoiu a stat din 1979 până în 1986, atunci când Mircea Eliade a murit. Ulterior, el a rămas un apropiat al familiei până în 1998, atunci când a murit şi văduva lui Eliade.
L-a cunoscut pe maestru când acesta avea 72 de ani. O persoană plăpândă, timidă, vorbea cu tonul jos şi nu a fost auzit niciodată strigând.
„Era foarte bolnav, avea o artrită la ambele mâini, cu greu putea să scrie. De fiecare dată când trebuia să facă cunoştină cu cineva îi spunea, arătându-i mâinile: <<Uite domnule, părinţii mei ar fi vrut să mă fac pianist. Nu ştiu cum m-aş fi descurcat cu aceste mâini!>>. Din fericire nu a fost pianist, dar a avut harul de a scrie>>, povesteşte Stelian Pleşoiu.

Mircea Eliade a fost unul dintre cei mai productivi scriitori din toate timpurile, a scris milioane de pagini, tocmai de aceea este o persoană controversată. I-au trecut însă pragul numeroase personalităţi.
„În casa lui Mircea Eliade, care era de fapt, un apartament închiriat, au trecut foarte multe persoane suspuse, ajungând pe acolo de la ministrul de justiţie american până la folozoful francez Paul Ricoeur sau Joseph Kitagawa, decanul Facultăţii de Istorie a Religiilor, un om extrem de iubit de Eliade pentru că datorită lui toată opera lui a fost tradusă în Japonia”, îşi mai aminteşte Stelian Pleşoiu.
Îşi mai aminteşte de Mircea Eliade că a predat până la 75 de ani la University of Chicago, pentru care primea un salariu de 2.500 de dolari pe lună. Putea să aibă şi 250.000 de dolari, nu-l interesau banii, nu a avut drepturi de autor din sutele de cărţi pe care le-a scris, toate au revenit Universităţii. Avea în schimb o asigurare foarte bună, pentru care nu plătea nimic. Soţii Eliade nu aveau maşină, televizor sau alte obiecte de fiţe, în schimb aveau zeci de mii de cărţi. Primeau zilnic cărţi. Stăteau cu chirie într-un apartament pentru care plăteau lunar 1.200 de dolari. „Vă spun sigur, că eu m-am ocupat de aceste dări până la moartea lui Christinel”, ne spune Pleşoiu.
El nu poate uita şi de celebra întâlnire cu unul dintre personajele lui Eliade – Maitreyi. „Celebra Maitreyi l-a vizitat pe Eliade când avea puţin peste 60 de ani, deci nu mai era o domnişorică frumoasă şi atrăgătoare. A venit să-i ceară nişte drepturi de autor. A fost primită bine la University of Chicago, a vorbit într-o conferinţă de presă, a negat relaţia cu Eliade, dar a cerut nişte drepturi. Nu a primit nimic, a plecat cum a venit. Doamna Eliade, o femeie geloasă rău, nu s-a dus la conferinţă, ne-a trimis pe noi să o spionăm pe această Maitreyi. Evident că i-am spus doamnei că era o grasă şi urâtă”, povesteşte râzând fostul majordom al lui Mircea Eliade.

El a mărturisit că cel mai important lucru pe care l-a învăţat în casa lui Eliade a fost modestia. Nu se prezenta că este profesor, doctor docent, se prezenta imediat că este român. Foarte atent cu doamnele, nu uita să le sărute mâna sau să le ofere flori, de multe ori la insistenşa doamnei Eliade.
„Erau oameni pământeni, sufereau enorm după România, ştiau că nu vor mai ajunge niciodată în ţara lor natală. Aşa au rămas acolo şi au fost incineraţi, iar cenuşa lui stă într-un cimitir privat al Universităţii”, ne mai spune Stelian Pleşoiu.

El şi-a încheiat amintirile din Chicago cu o mare nemulţumire: din cei peste 100.000 de români care sunt acum în Chicago, foarte puţini ştiu că mormântul lui Mircea Eliade este acolo, în inima oraşului. „Toţi spun că Mircea Eliade este în India”, a concluzionat Stelian Pleşoiu.