Alunecările grave de teren din zona Falezei de la Galaţi, monitorizate. Se fac foraje pentru a se stabili ce-i de făcut
0Autorităţile avertizează că traficul pe bulevardul Falezei ar putea fi îngreunat de lucrări în perioada următoare. Primăria din Galaţi plăteşte 155.000 de lei unei firme specializate în astfel de monitorizări. Contractul are o valabilitate de trei ani.
Primăria Galaţi a anunţat că societatea Proexrom SRL Iaşi - cea care a câştigat licitaţia pentru monitorizarea alunecărilor de teren periculoase din zona Falezei Dunării - a primit aviz favorabil din partea Comisie pentru Siguranţa Circulaţiei Rutiere pentru demararea lucrărilor.
Perioada în care se fac primele foraje şi echiparea piezo-înclimometrică este 26 februarie 2018–17 martie 2018, perioadă în care va fi blocată o bandă pe sensul de mers dinspre Grădina Botanică spre Elice (din cauza prezenţei utilajului care va fi amplasat aici pentru colectarea datelor), iar circulaţia autovehiculelor va fi deviată pe cea de-a doua bandă de pe sens.
Astfel, traficul va fi îngreunat pe buevardul Marii Uniri pe tronsonul cuprins între strada Cloşca şi Prelungirea Traian. Zona va fi pusă în siguranţă şi vor fi montate semne de circulaţie rutieră care indică devierea traseului.
„În urma studiilor la accidentele de teren punctuale de pe Faleza Superioară (exemplu: accidentul de teren de la Elice) recomandările specialiştilor au vizat demararea unor acţiuni de colectare a datelor, prin metode specifice”, a precizat biroul de presă a Primăriei Galaţi.
Vă reamintim că la sfârşitul anului 2017 Primăria Galaţi a încheiat un contract în valoare de 155.000 lei cu firma Proexrom SRL Iaşi pentru „Inspecţie tehnică a lucrărilor publice - zona Faleză”. De fapt, este vorba despre o monitorizare şi o analiză aprofundată a tuturor parametrilor privind solul Falezei Galaţi.
După cum informa la vremea respectivă Primăria Galaţi, „achiziţionarea acestor servicii ajută la depistarea din timp a apariţiei unor stări de degradare care ar putea fi periculoase" şi face posibile luarea de măsuri, în timp real, pentru stoparea lor.
Amplasamentul forajelor de pe faleza Dunării FOTO PMG
„În felul acesta, ar putea fi preîntâmpinate fenomene precum cel care a avut loc la surparea de pe Faleza Superioară, zona Elice („falezogaura"). De asemenea, parametrii unor monitorizări de acest gen ar putea permite ulterior municipalităţii să scoată în evidenţă necesitatea obţinerii unor fonduri importante pentru realizarea unor lucrări ample de consolidare a amplasamentului”, a informat instituţia publică.
Verificarea şi monitorizarea perimetrului se va face pe o perioadă de trei ani, conform contractului, din momentul în care va fi dat ordinul de începere a lucrărilor. Graficul de lucrări prevede că se vor face următoarele: studiul geotehnic, lucrări de foraj şi echipare piezo-înclinometrică, analiza de stabilitate şi recomandări pentru măsuri de punere în siguranţă, verificare şi monitorizare a amplasamentului pe o perioada de trei ani, cu o frecvenţă a măsurătorilor lunară pentru primele şase luni, urmând a se propune ritmul măsurătorilor până la trei ani în funcţie de rezultatele obţinute în intervalul de şase luni.
Detalii despre fenomenul periculos de pe faleză aici:
FOTO Galaţiul se prăbuşeşte în Dunăre cu 12 centimetri pe an. Un cutremur poate provoca o catastrofă