UPDATE Alegeri locale 2016 Galaţi. Rezultatele scrutinului din 5 iunie. Ionuţ Pucheanu este noul primar al Galaţiului. PSD are 42 din cele 65 de primării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Neoficial, trei dintre candidaţi sunt separaţi de doar două procente în lupta pentru postul de primar al municipiului Galaţi. Bătălia se dă, la distanţă foarte mică, între Nicuşor Ciumacenco (PNL), Marius Stan (UNPR) şi Eugen Durbacă (ALDE). Se pare că Ionuţ Pucheanu (PSD) este la o distanţă destul de mare de cei trei.

UPDATE, 6 iunie, ora 8,30: PSD a luat aproape tot la Galaţi

Chiar dacă rezultatele oficiale nu sunt deocamdată disponibile decât ca parţiale, se pare că lucrurile sunt deja clare: alegerile locale 2016 au fost câştigate categoric de către Partidul Social Democrat (PSD).

De altfel, stafful de campanie al PSD a sărbătorit victoria încă de azi-noapte, după ora 2,00, pe străzile oraşului, având în vedere că sunt rezultate care amintesc de primele scrutinuri de după revoluţie.

Potrivit preşedintelui PSD Galaţi, europarlamentarul Dan Nica, PSD a obţinut, în urma alegerilor locale de duminică, toate primăriile municipiilor Galaţi, Tecuci, dar şi ale oraşelor Târgu Bujor şi Bereşti.

Potrivit numărătorii paralele realizată de PSD Galaţi în 174 din totalul celor 176 de secţii de vot din municipiul Galaţi, candidatul PSD la funcţia de primar al municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu a câştigat alegerile locale pentru Primăria municipiului Galaţi. 

Potrivit numărătorii paralele a PSD, Ionuţ Pucheanu a fost votat de 23.213 gălăţeni, obţinând cu 1.385 mai multe voturi decât contracandidatul său, Nicuşor Ciumacenco – PNL, votat de 21.828 de gălăţeni.

La Tecuci, a câştigat Cătălin Hurdubae, care l-a învins la un scor categoric pe liberalul Gerhardt Daniel Ţuchel.

La Târgu Bujor a câştigat, foarte relaxat , Laurenţiu Gâdei, primarul în exerciţiu. În total PSD a obţinut primari în 42 de localităţi din totalul celor 65 de localităţi din judeţul Galaţi, cu 12 primării mai multe decât la alegerile locale din 2012.

Şi în consiliile locale, PSD are, în 80% dintre localităţile judeţului, un scor confortabil, între 40 şi 85% din numărul de mandate.


UPDATE, 6 iunie, ora 00,30: Ciumacenco şi Pucheanu conduc

Numărătoarea paralelă făcută de partide indică o situaţie diferită de ceea ce se anunţa la ora 23,00.

Astfel, după centralizarea  a circa 80% dintre voturi (cifrele nu sunt, totuşi oficiale), rezultă că pe primele două locuir se află, umăr la umăr, Nicuşor Ciumacenco (PNL) şi Ionuţ Pucheanu (PSD).

Cei doi sunt urmaţi îndeaproape de Marius Stan (UNPR), în vreme ce Eugen Durbacă ar fi pe locul 4.

Rămâne de văzut dacă BEJ va confirma aceste cifre la numărătoarea oficială.


UPDATE, ora 23,00: Niciun partid nu îndrăzneşte să declare victoria în lupta pentru fotoliul de primar al oraşului Galaţi

Deşi au trecut deja două ore de la închiderea urnelor, niciunului dintre candidaţii la primăria municipiului Galaţi nu îşi asumă răspicat victoria.

De vină pentru ezitarea candidaţilor este faptul că estimările parţiale (pe baza numărătorii paralele a voturilor) indică un echilibru extraordinar între trei candidaţi, care sunt separaţi de doar două procente.

Este vorba despre  Nicuşor Ciumacenco (PNL), Marius Stan (UNPR) şi Eugen Durbacă (ALDE), în vreme ce Ionuţ Pucheanu (PSD) se pare că este este la o distanţă destul de mare de cei trei.

În aceste condiţii, având în vedere că disputa s-ar putea tranşa la doar câteva sute de voturi, partidele aşteaptă datele furnizate de Biroul Electoral Judeţean.

Mai este de spus că în municipiul Galaţi s-a înregistrat cea mai slabă participare la vot la alegerile locale din istorie. Doar 97.799 de gălăţeni s-au prezentat la urne, adică numai 37,61% dintre cei din liste.


În Galaţi, la alegerile locale 2016 îşi dispută mandatul de primar nu mai puţin de 12 candidaţi, dintre care nouă sunt reprezentanţii unor partide politice, iar trei sunt independeţi.

Dintre candidaţi, doar trei au mai trecut prin încercarea de a accede la fotoliul de primar al celui de-al doilea oraş din Moldova cu număr de locuitori. Este vorba despre Marius Stan (primarul în exerciţiu, candidat din partea UNPR), despre senatorul Eugen Durbacă (ALDE; care a mai ocupat funcţia de primar în perioada 1992-2000) şi de Nicuşor Ciumacenco (PNL), care în perioada 2008-2012 a fost viceprimar al oraşului şi apoi a candidat, în 2012, ca independent, terminând pe poziţia a doua.

Alegeri locale 2016

Ceilalţi candidaţi sunt la prima lor tentativă de a ajunge în funcţia de edil-şef, dar asta nu-i face mai puţin importanţi în competiţie decât cei cu experienţă. Dar să-i şi amintim, în ordine alfabetică: Iulian Nicuşor Aramă (Partidul Social Românesc), Dorin Butunoiu (independent), Daniela Chelaru (Partidul Naţional Democrat), Cătălin Cristache (Partidul Mişcarea Populară), Ionel Goldură (independent), Ionuţ Florin Pucheanu (PSD; actual şef al serviciului public Ecosal din cadrul Primăriei), Monica Roman (Partidul România Unită), Constantin Telegan (Partidul Mişcarea Liberală) şi Daniela Simona Vreme (independent).

Nu mai puţin de 276 de oameni aspiră la unul dintre posturile de consilier local la Galaţi, iar 273 sunt susţinuţi de partide, în vreme ce doar trei s-au înscris în cursă ca independenţi: Bogdan Rodeanu, Gregor Teodorescu şi Daniela Simona Vreme. 

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite