A făcut infarct în plin Bacalaureat. O informaticiană de la un liceu din Galaţi a murit din cauza stresului şi a volumului imens de muncă de la serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rozina Miron FOTO Facebook/Rozina Miron
Rozina Miron FOTO Facebook/Rozina Miron

Femeia în vârstă de 43 de ani, mamă a doi copii mici, a făcut un infarct la locul de muncă - Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” din Galaţi - în timp ce introducea în calculator o serie de date legate de examenul de Bacalaureat. Potrivit colegilor de muncă, Rozina Miron era foarte obosită şi stresată şi se considera hărţuită de conducerea liceului.

Tragedie la un prestigios liceu din Galaţi, acolo unde o angajată a murit la locul de muncă, în timp ce, obosită şi stresată peste măsură, lucra peste orele de program la introducerea în sistemul informatic a unor date legate de examenele şcolare din această perioadă.

Rozina Miron (43 de ani), Informaticiană de la Colegiul Naţional "Al. I. Cuza", a făcut infarct luni seară, în jurul orei 18,00, în timp ce introducea datele de la contestaţiile de la Evaluarea Naţională, după ce fusese dimineaţă şi în comisia de Bacalaureat. Colegii şi prietenii susţin că femeia - mamă a doi copii: unul de trei şi altul de zece ani - era foarte obosită şi foarte stresată, nu doar din cauza volumului imens de muncă, ci şi pentru că era într-un conflict cu conducerea instituţiei de învăţământ.

Un echipaj SMURD a fost la faţa locului imediat după ce femeii i s-a făcut rău, medicii au început imediat resuscitarea, care a continuat atât în autospecială, cât şi la UPU. După o oră, în ciuda eforturilor, salvatorii au fost nevoiţi să declare decesul.   

Potrivit colegilor, Rozina era plecată de acasă de dimineaţă, de la ora 6,00, pentru că fusese şi în comisia de la Bacalaureat, la multiplicat subiectele şi la verificat sistemul de supraveghere. Informaticiana trecuse printr-o perioadă foarte aglomerată, lucrând uneori chiar şi până târziu noaptea, dar şi în zilele libere, fiind obligată să fie în ambele comisii de examen. 

Colegii de muncă au Rozinei au povestit că acesta se plângea în mod repetat de oboseală şi de condiţiile de-a dreptul inumane de muncă, câte 12-14 ore pe zi, în căldură excesivă şi hărţuită pe conducerea liceului pentru că, pe fondul epuizării, ar fi comis nişte erori în timpul probelor de competenţe la Bacalaureat. De altfel, chiar în ziua în care a murit, femeia primise o înştiinţare pentru a se prezenta în comisia de disciplină, iar apropiaţii spun că deja clacase şi se temea că-şi va pierde locul de muncă.

„Ne-am întâlnit, vineri, săptămâna trecută, la şedinţa de instruire. Era foarte palidă şi obosită. Mi-a spus că are probleme mari cu directoarea şcolii. De probleme cu directoarea şi cu unii colegi s-a plâns tot timpul, în ultimul an. Vineri, la ora 11,00 noaptea, ea era în liceu şi a cărat singură 20 de calculatoare, pentru a pune în funcţiune sistemul de supraveghere pentru bacalaureat. Duminică m-a sunat plângând. Clacase, nu se mai putea concentra să introducă repartizările pentru Bacalaureat. Am stat până la opt seara împreună, ca să terminăm treaba. A doua zi am plecat amândouă la Bacalaureat”, a povestit una dintre colege pentru cotidianul „Viaţa liberă”.

Apelase deja la medierea sindicală

Profesorul Adrian Andrăşescu, preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar (SIP) Galaţi a confirmat faptul că exista un conflict între informaticiană şi conducerea liceului şi că i s-a solicitat din partea angajatei o mediere.

 „M-a contactat pe 23 iunie, când mi-a relatat că este în conflict cu doamna directoare, că nu mai suportă persecuţiile la care este supusă şi că vrea să vin în şcoală să mediez conflictul. Nu mi-a dat detalii de la ce a pornit, dar se vedea că este marcată de situaţie. Mi-a spus că este în comisia de Bacalaureat şi m-a rugat să intervin pentru medierea conflictului după terminarea examenului. Apoi am aflat că a decedat. Era deja după 11 ore de muncă. Lucrurile nu sunt în regulă”, a declarat Adrian Andrăşescu.  

Directoarea liceului: „Nu am nicio vină”

Directoarea Colegiului Naţional „Alexandru Ioan Cuza”, profesoara Iulia Chirnoagă, a declarat că nu este vinovată de tragedie, având în vedere că infarctul s-ar fi produs pe fondul stresului şi a lipsei de alimentaţie corespunzătoare şi că toate comentariile de pe reţelele de socializare la adresa ei sunt calomnii fără niciun fel de justificare.

Profesoara susţine că informaticiana ştia de hârtia respectivă de o săptămână. Însă documentul (care a circulat pe Facebook) era înregistrat de vineri, 23 iunie şi semnat de Rozina Miron că a luat cunoştinţă pe 26 iunie, în ziua în care s-a produs tragedia, ceea ce contrazice declaraţiile directoarei.

ISJ Galaţi: „Nu era cazul să fie chemată în comisie disciplinară"

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi a trimis o comisie de anchetă la Colegiul "Cuza" pentru a stabili ce s-a întâmplat.

„Nu cred că era cazul să fie chemată în comisia disciplinară.. Directoarea Iulia Chirnoagă este o profesionistă ca dascăl, dar se poate să-i lipsească abilităţile manageriale, comunicarea, care e atât de importantă în aceste condiţii de stres în care se lucrează. Directoarea a făcut propunere către Consiliul de Administraţie, iar acesta a aprobat chemarea în faţa comisiei de disciplină. La rândul nostru, vom solicita Consiliului de Administraţie din şcoală să o cheme pe doamna directoare în comisia de disciplină. Vom vedea ce se va stabili", a declarat inspectoarea generală Mioara Enache. 

Revoltă a profesorilor

Tragedia a stârnit un val de revoltă pe reţelele de socializare, mai ales din partea unor cadre didactice. Unul dintre cele mai emoţionante mesaje este scris de profesoara Adriana Bogatu (de la colegiul brăilean „Nicolae Bălcescu”), care face face o radiografie lucidă a sistemului plin de complicităţi şi de duplicităţi din învăţământul românesc, în care dascălii sunt reduşi, prin mecanisme grobiene, la condiţia de slugi ale unor  „efemeride administrative”

Mesajul are deja peste 1.200 de distribuiri şi a generat sute de comentarii din partea profesorilor care critică vehement condiţiile deplorabile din şcolile româneşti, conduse de oameni puşi politic şi cu abilităţi manageriale reduse.

CITEŞTE SI:

Mesajul unei profesoare după ce o informaticiană a murit, de epuizare şi stres, în timpul Bacului: „Ieri a căzut Rozina, mâine poate fi oricine altcineva”

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite