Şi noul manager al Spitalul de Urgenţă promite că va pune capăt „blestemului piramidei” de la UPU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piramida sub care vara se "coc" pacienţii în stare gravă. Foto: Adevărul/arhivă
Piramida sub care vara se "coc" pacienţii în stare gravă. Foto: Adevărul/arhivă

Dr. Mihaela Debita a anunţat că, în clasamentul pe ţară al spitalelor, cea mai mare unitate sanitară din Galaţi a fost încadrată cu gradul II, acordat pentru nivel înalt de competenţă. Drept urmare, va beneficia de finanţări suplimentare destinate lucrărilor de modernizare.

Unul dintre cele mai elocvente exemple de gafe în materie de arhitectură se află la Galaţi, şi nu la o clădire oarecare, ci chiar la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă. Trista celebritate a luminatorului în formă de piramidă, sub care, de şase ani, în fiecare vară, „se coc” pacienţii în stare gravă laolaltă cu personalul Unităţii de Primiri Urgenţe, a depăşit graniţele judeţului.

Faimoase au devenit şi cearceafurile întinse sub luminator pentru a contracara efectul de seră, dar şi pentru a „filtra” apa ploilor scursă fără oprelişti printre îmbinările neetanşe ale plăcilor din policabonat, care alcătuiesc năstruşnica piramidă.

Încă din 2006, în fiecare vară, confruntate cu coduri de caniculă, autorităţile au promis că vor lua măsuri împotriva neinspiratei priramide care a transformat în seră o secţie cheie a Spitalului Clinic de Urgenţă.

Dacă n-am fi familiarizaţi cu metehnele reprezentanţilor administraţiei, am putea crede că şi piramida gălăţeană (precum cea a lui Tutankhamon) este apărată de un blestem, cel al proiectantului, şi că, din acest motiv, nu se găseşte o persoană curajoasă care să dispună înlocuirea ei cu un acoperiş normal.

Şi totuşi...

Anul acesta este primul în care conducerea spitalului n-a mai aşteptat canicula pentru a promite o rezolvare în problema piramidei de la UPU. Este drept că acum s-a grăbit s-o facă într-un context care chiar obligă: în ierarhizarea unităţilor medicale cu paturi, Spitalul Clinic de Urgenţă de la Galaţi fost clasificat cu gradul II, acordat pentru „nivel înalt de competenţă”.

De această clasificare, Ministerul Sănătăţii ţine cont la acordarea finanţărilor suplimentare şi la planificarea achiziţiilor de aparatură medicală.

În consecinţă, la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi, urmează să fie continuată seria lucrărilor de modernizare şi următoarea secţie care va beneficia de acestea este Unitatea de Primiri Urgenţe. Aşadar probabilitatea ca zilele piramidei să fie numărate este mai mare ca oricând.

„Intenţionăm să reabilităm şi Unitatea de Primiri Urgenţe, fireşte în limita finanţării pe care o vom primi. Lucrările la UPU nu se vor putea realiza peste noapte, ci în etape, întrucât aceasta nu este o secţie care poate fi închisă şi izolată. Pe de altă parte, presante sunt şi alte lucrări de reabilitare. De exemplu cele la reţelele electrice şi la cele putătoare de fluide (apă, oxigen etc.). Se va lucra în etape, în funcţie de celelalte lucrări de reabilitare de pe secţii”, a precizat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Urgenţă.

Gradul II şi implicit o finanţare suplimentară mai bună pentru lucrări de modernizare sunt de fapt premiile de consolare pentru pierderea spitalului regional. Şi dacă tot rămâne de bază cel vechi de peste trei decenii, este clar că  trebuie investiţi ceva bani pentru a-i prelungi existenţa. Una cu mult peste durata de utilizare a unui spital dintr-o ţară civilizată.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite