GALERIE FOTO Arhiepicopul Dunării de Jos i-a îndemnat pe gălăţeni să redevină solidari şi toleranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Predica înaltului ierah a avut ca temă centrală reîntoarcerea poporului român la bunătatea şi generozitatea care l-au caracterizat dintordeauna. I-au ascultat  îndemnurile, într-o linişte deplină, mii de gălăţeni, care apoi şi-au aşteptat civilizat rândul la aghiazmă şi s-au comportat ireproşabil până la finalul ceremoniei.

Cel puţin şapte mii de gălăţeni s-au adunat duminică, de Bobotează, pe Faleza Dunării din Galaţi pentru a lua parte la „sfinţirea apelor” şi pentru a asculta cuvintele rostite de către ÎPS dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos

În predica rostită după slujba Sărbătorii botezului lui Iisus Cristos, Înaltul ierarh le-a vorbit credincioşilor despre „nevoia de solidaritate pentru o umanitate unită, blândă şi smerită, o umanitate îngăduitoare”.

„Vă aflaţi aici pentru un ideal, sfinţirea omului. Fără a conştientiza asta, putem cădea uşor în rutina unor banale tradiţii. O sărbătoare, care nu are filon creştin,  nu este binefăcătoare pentru că astfel omul, chiar şi în timpul sărbătorilor, luptă împotriva fratelui său, îl desconsideră. Învierea Domnului şi Botezul Domnului trebuie simţite în legătură cu dătătorul lor, Fiul Lui Dumnezeu şi trebuie să aducă solidaritate, bunătate şi înţelegere. Numai astfel ridică din orice durere şi orice suferinţă, din orice neîmplinire umană şi socială. Existăm împreună şi trebuie să ne pese unuia de celălalt pentru simplul fapt că suntem cu toţii fraţi. Aici, pe malul Dunării, şi apoi în continuare, în vieţile dumneavoastră, să nu uitaţi să fiţi din nou un popor al frumuseţii lăuntrice”, i-a îndemnat pe creştinii gălăţeni Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Predica de Bobotează a ÎPS Casian Crăciun a fost centrată pe fenomenul deprecierii relaţiilor dintre români, pe tot mai rar întâlnita toleranţă şi generozitate creştinească, şi a îndemnat la reconsiderarea acestora în raport cu credinţa adevărată.

„Când te-ai împărtăşit de bunătate, te-ai ridicat deasupra prea multelor necazuri pe care ni le facem unii altora degeaba. Ce să ceri de la cel care nu are nimic sfânt? Să profităm de acest moment şi să ne vedem frumoşi sufleteşte. Să ne bucurăm că suntem, nu că avem! Să ne bucurăm dovedind cu fapta şi cu gândul curat că suntem adevăraţi creştini! Deschideţi-vă larg inimile!”, a spus ÎPS Casian Crăciun.

După rostirea predicii, Arhiepiscopul a sfinţit agheasma şi pe credincioşi. Apoi a urcat la bordul unei şalupe de pe care a aruncat în Dunăre crucea de lemn sfinţind astfel apele fluviului. Conform tradiţiei opt bărbaţi s-au aruncat în apa rece pentru a prinde crucea.

Se cuvine remarcat comportamentul civilizat al miilor de gălăţeni care au luat parte la Bobotează, pe Faleză.

Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători creştine

În fiecare an, la data de 6 ianuarie, Biserica ortodoxă sărbătoreşte botezul lui Iisus Hristos, sau Boboteaza. Aceasta încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului.

Biblia vorbeşte despre Ioan Botezătorul, considerat înaintemergatorul lui Iisus Hristos, care propovăduia venirea acestuia, îndemnând pe iudei la pocăinţă. Considerându-l proroc, locuitorii din Ierusalim şi din întreaga Iudee se strângeau în jurul lui pentru a-i asculta cuvintele şi mai ales pentru a fi botezaţi de el în râul Iordan. Ioan le cerea, înainte de a-i boteza, să-şi marturisească pacatele şi să se pocăiască, spunandu-le că el îi botează doar cu apă, dar cel ce va veni după el (adică Iisus) îi va boteza cu Duh Sfânt.

Boboteaza este  una dintre cele mai importante sărbători ale anului pentru creştini.  În toate bisericile ortodoxe, preoţii fac agheasmă (apă sfinţită), cu care "botează" apele, oamenii, animalele şi casele.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite