VIDEO Păstorii din Vrancea tradiţională, unde s-a născut "Mioriţa", au plecat în transhumanţă. Cum s-a făcut tocmeala între ciobani şi proprietarii de oi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boteitul oilor
Boteitul oilor

De sute de ani, odată cu sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, proprietarii de oi din zona montană a Vrancei îşi lasă animalele în grija ciobanilor.

An de an, pe 21 mai, în comuna Negrileşti, se adună ciobanii cu sute de oi pentru a le duce la păscut în munţi.

În această zi, oile satului pleacă în transhumanţă, ocazie cu care locuitorii îmbracă veşminte tradiţionale şi se adună în centrul comunei, unde are loc şi o slujbă de sfinţire a mioarelor, urmată de o „târguială" demonstrativă între doi ciobani şi proprietarii animalelor.

Tocmeala între ciobani şi proprietarii animalelor se face ca pe vremuri, în funcţie de cât lapte dă fiecare oaie. După minute bune de negociere, la care sunt prezente şi boşiţele, nevestele ciobanilor, aceştia reuşesc să obţină un salariu, în schimbul căruia sunt obligaţi să dea proprietarilor câteva kilograme de caş şi urdă.

Apoi toată suflarea satului se adună în centru, la biserică. Preoţii oficiază o slujbă specială şi sfinţesc oile şi ciobanii cu agheasmă pentru a-i feri de vitregiile naturii şi stihiile pădurii.

„La noi de mult timp avem tradiţia ca oile să plece la munte. Băciţele rămân acasă singure, iar noi plecăm la munte şi ne mai întoarcem la toamnă", au spus ciobanii la plecarea în transhumanţă.
Chiar dacă este un obicei vechi, atât autorităţile cât şi localnicii păstrează tradiţia cu sfinţenie şi o transmit din generaţie în generaţie.

Practic, boteitul oilor este obiceiul tradiţional ce stă la baza transhumanţei şi care a dus la naşterea baladei „Mioriţa".

Mâhnirea oamenilor locului este că în sat a scăzut mult numărul de oi după ce mare parte din tineri au plecat la muncă în străinătate.

După plecarea oilor la stânele de pe munte, localnicii sărbătoresc prin cântec şi joc. Oile vor reveni acasă la sfârşitul lunii octombrie, de Sfântul Dumitru.

Vrâncenii prezenţi la sărbătoarea „Boteitul Oilor" au avut parte şi de un inedit spectacol folcloric.

Au participat formaţia de buciumaşi din comuna Spulber; ansamblul folcloric Chipăruşul din comuna Nereju; formaţia de dansuri bărbăteşti Brâul de la Jitia din comuna Jitia;  grupul de Cimpoieri din comuna Nistoreşti; grupul Fluieraşii din Paltin;

Ansamblul Folcloric Ţara Vrancei, alături de îndrăgita solistă de muzică populară Maria Murgoci, au susţinut un bogat spectacol de dansuri şi muzică populară tradiţională.

Invitaţi la sărbătoarea pastorală, din partea Primăriei Negrileşti au fost  interpreţii de muzică populară Alexandru Brădăţan, Andreea Haisan şi Ilie Dură.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite