Regele Carol I a vrut să construiască faimosul Castel Peleş în Vrancea. Din ce cauză i-au fost zădărnicite planurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carol I, la Palatul Peleş din Sinaia
Carol I, la Palatul Peleş din Sinaia

Cel mai longeviv conducător al României, Carol I, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (1866-1914), a avut o admiraţie deosebită faţă de vrânceni şi locurile de legendă ale Vrancei. Din acest motiv, în timpul vieţii sale regele Carol I a vizitat de mai multe ori „Ţara Vrancei”.

Nu mai puţin de trei vizite au fost între anii 1866 şi 1869, iar Carol I a ales ca loc al construcţiei reşedinţei Poiana Mărului, din comuna Jitia.

Boierul scriitor Alexandru Zamfirescu a publicat în anul 1933 un articol despre vizita regală în Vrancea, având ca sursă de documentare însemnările unui fost primar din comuna Dumitreşti, care a trăit pe viu evenimentele.

„Prin 1867, Regele Carol I al României a venit la Poiana Mărului cu intenţia de a construi Castelul Peleş şi Pelisorul. Eram flăcăiandru... prin 1867, - pe vară, se svonise în plaiul nostru că Domnitorul va trece prin Poiana Mărului, venind din munţii Putnei... De-un an abia, sosit în ţara - după Cuza - colinda munţii... A pornit lumea, ca la balciu... „Plaiul” nostru, de aici din Dumitrestii de azi... cu o zi, două ‘nainte... în strae strălucitoare şi de sărbătoare... Trecuseră înainte călăraşi, din oraş, prefect şi alţi înalţi slujbaşi... Umpluserăm Jitia... Nu era lucru mare... pe atunci nu era lume multă ca astăzi... Noroc că era prin Cuptor... am dormit pe pajişti, prin curţi şi prin livezi... sub stelele cerului si’n cântecul greerilor... Două zile şi două nopţi - am stat aşa... cu merinde aduse în dăsagi... Eram lacomi de dragul să vedem pe Domnitor...“, se arată în acele însemnări ale celui care avea să devină primar la Dumitreşti, Nae Verulescu.

FOTO: Poiana Mărului

carol I

Planul lui Carol I de a construi această reşedinţă la Poiana Mărului a fost dat peste cap de infrastructura proastă de la acea vreme. Drumurile erau catastrofale şi în plus era nevoie de construcţia a nu mai puţin de 12 poduri peste râul Rm. Sărat.

Faptul că domnitorul a avut intenţii serioase la Poiana Mărului a fost confirmat într-un articol publicat în ziarul „Lumina” şi de către preotul Costică Panaite, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

"Locul acesta atât de frumos l-a fermecat şi pe regele Carol I care, pe când era încă doar principe domnitor al României, şi-a propus să-şi ridice aici un castel-reşedinţă de vară. Lipsa unei surse de apă potabilă în apropiere, ca şi alte inconveniente l-au făcut să renunţe şi, drept urmare, şi-a ridicat, la Sinaia, plănuita reşedinţă - Castelul Peleş. Totuşi, rămânându-i în inimă acest loc, pe atunci cu adevărat sihăstresc, principele Carol a plătit, din bani personali, pictura interioară a bisericii Schitului Cetăţuia, devenind, astfel, unul dintre ctitorii acestui lăcaş", arată preotul.

Poiana Mărului nu a fost singurul loc din Vrancea care l-a fascinat pe Carol I.

FOTO Năruja

carol I

În 1869 a vizitat comuna de munte Năruja, fiind impresionat de primirea făcută de ţărani. Se gândea în continuare la construirea unei reşedinţe, într-un loc retras, la munte şi s-a informat la colaboratorii săi dacă se poate ca locaţia să fie Năruja.

Castelul Peleş

carol I

Acelaşi impediment ca la Poiana Mărului, drumurile impracticabile, l-au determinat ulterior pe Carol I să-şi mute interesul către Sinaia, mai bine poziţionată. În 1873 s-a început construcţia palatului "Peleş", care a devenit locuibil abia în 1883.

Vă mai recomandăm:

Zece secrete ale Castelului Peleş. Ce au îngropat meşterii la temelia superbei construcţii din Sinaia şi cât a costat apartamentul Împăratului Franz Joseph

Castelul Peleş este considerat cea mai importantă clădire istorică din România, având caracter de unicat. Prin valoarea sa istorică şi artistică, rămâne unul dintre cele mai importante şi frumoase monumente din Europa. „Adevărul“ vă prezintă câteva secrete ale Peleşului

„Cuibul Princesei“ de la Peleş. Povestea căsuţei din copaci a Reginei Maria

În anul 1897, tânăra şi frumoasa principesă Maria a României a dorit ca unul dintre visele ei din copilărie să devină realitate, acela de a avea o casă construită în copaci.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite