„Procurorii” care au băgat spaima în primari, prinşi de DIICOT
0Mai mulţi deţinuţi au apelat telefonic primari ai unor localităţi din diferite judeţele ale ţării, prezentându-se, în mod fals, ca fiind procurori DIICOT şi le-au solicita date de pe cardurile bancare cu ajutorul cărora făceau cumpărături online. Deţinuţii aveau complici în libertate.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vrancea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Vrancea şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa au efectuat pe 8 aprilie 2015 două percheziţii într-un penitenciar şi şase percheziţii în diferite locaţii de pe raza judeţului Constanţa, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat format din mai multe persoane care execută pedepse privative de libertate şi la care au aderat şi alte persoane aflate în stare de libertate.
Potrivit DIICOT, în perioada martie-aprilie 2015, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de fraude informatice şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, prin introducerea unor date informatice, fără drept, în scopul de a obţine beneficii materiale, prin uzurparea de calităţi oficiale.
„S-a reţinut că, persoane de sex masculin aflate încarcerate în penitenciar, au apelat telefonic primari ai unor localităţi din diferite judeţele ale ţării, prezentându-se, în mod fals, ca fiind procurori DIICOT din judeţul unde se află localitatea respectivă. Sub pretextul unor cercetări efectuate cu privire la fraude, inculpaţii le-au solicitat acestora date referitoare la toate cardurile de credit sau debit personale şi ale membrilor familiei pe care ulterior le-au utilizat pentru a iniţia comenzi online pe site-uri de comerţ electronic din România. Totodată, inculpatii au solicitat ca bunurile achiziţionate să fie trimise unor complici aflaţi în diferite localităţi de pe raza judeţului Constanţa”, se arată într-un comunicat al DIICOT.
Nu mai puţin de 14 primari din Vrancea au fost sunaţi în primele două zile din această săptămână de falşi procurori DIICOT, aceştia pretextând, chipurile, că efectuează cercetări într-un dosar de clonare de carduri.
Primarilor din Odobeşti, Mărăşeşti, Tănăsoaia, Bogheşti, Garoafa, Vînători, Suraia, Milcovul, Popeşti, Ploscuţeni, Cîrligele, Negrileşti, Păuleşti şi Bordeşti li s-au solicitat telefonic, pe numărul de fix al instituţiilor pe care le conduc, codurile şi seriile cardurilor pe care le deţin.
Unii dintre edili şi-a dat seama că la mijloc este ceva necurat, dar s-au găsit şi primari care s-au pierdut complet în faţa aşa-zişilor oameni ai legii, „cooperând” cu ei total.
Vulpe, păgubit de 7000 de de lei
Este şi cazul primarului PSD al comunei Tănăsoaia, Romeo Vulpe, care a urmat exact instrucţiunile primite prin telefon. Escrocii s-au folosit de banii pe care îi avea pe unul din carduri, cumpărând online produse din anumite magazine de la Bucureşti.
Infractorii au fost cu „bun simţ”, dacă putem spune aşa, folosindu-se doar de 7.000 de lei din cei 30.000 de lei pe care edilul îi avea pe primul card. Primarul Vulpe mai avea şi un alt card cu suma de 20.000 de lei, pe care escrocii nu au mai avut timp să-l golească, deşi aveau toate datele necesare.
Colegii săi primari, care au fost la rândul lor contactaţi, spun că Romeo Vulpe ar fi trebuit să-şi dea seama că e ceva necurat, mai ales când este vorba de date confidenţiale.
„Şi pe mine m-a sunat pe fix, s-a recomandat ca fiind procuror DIICOT. Pot să zic că m-am prins de la început că nu e în regulă, scuzându-mă că nu am documentele la mine, oferindu-i termen să revină în jumătate de oră să vorbim. În timpul acesta am sunat la poliţie, iar cei de acolo m-au sfătuit să nu răspund la telefon. Un procuror nu are cum să te întrebe chestii de astea la telefon, ci pur şi simplu te invită la parchet dacă are să-şi spună ceva. Dar totuşi, recunosc, te trece un fior când auzi la telefon că te caută un procuror”, ne-a precizat Vasile Grosu, primarul comunei Suraia.
Din investigaţiile efectuate până în prezent, exista suspiciunea că în perioada martie-aprilie 2015, prin acest mod de operare, a fost creat un prejudiciu de peste 50.000 lei.
La data de 08.04.2015, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vrancea au dispus faţă de şase persoane măsura preventivă a reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore urmând sa fie prezentati Tribunalului Vrancea cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Vă mai recomandăm:
Încurajaţi probabil de numărul mare de politicieni şi reprezentanţi ai administraţiilor locale care cad aproape zilnic în plasa procurorilor, pentru fapte de corupţie, unii escroci găsesc tot felul de idei trăsnite să facă rost de bani nemunciţi.