Mărţişoare unicat, din cereale, lucrate manual FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gina Dumitraşcu a învăţat arta confecţionării mărţişoarelor de la bunici
Gina Dumitraşcu a învăţat arta confecţionării mărţişoarelor de la bunici

Tradiţia confecţionării mărţişoarelor, specifică zonei de munte a judeţului, este transmisă din generaţie în generaţie. Astfel, creatorii populari, cum este cazul surorilor Gina Dumitraşcu şi Florentina Trifan din Reghiu, îi ajută pe focşăneni să ofere celor dragi un mărţişor unicat.

Confecţionate cu multă migală şi răbdare de către meşteri populari din zona de munte a judeţului, mărţişoarele din materiale ecologice atrag privirile tuturor trecătorilor.
Gina Dumitraşcu, din comuna vrânceană Reghiu, este una dintre expozantele care a dat frâu liber imaginaţiei îmbinând cu măiestrie materiale precum lână, lemn, boabe de fasole, seminţe sau ceramică.

Mărţişoare confecţionate manual

CLICK aici pentru mai multe imagini

Talentul îl moşteneşte din moşi strămoşi, răbdarea şi meticulozitatea fiind elementele necesare pentru realizarea unor astfel de mărţişoare.

„Bunica a fost cea care m-a iniţiat în tainele confecţionării mărţişoarelor, iar când am mai crescut am început să lucrez cu mama, aşa cum şi eu fac acum alături de cele două fete ale mele. Pe lângă talent, trebuie să ai şi foarte multă răbdare şi bineînţeles, imaginaţie. Pentru a expune modele cât mai variate, mă apuc de confecţionat încă din lunile de vară. Până şi şnurul este lucrat manual, cu ajutorul fusului", mărturiseşte Gina Dumitraşcu.

Pe taraba sa pot fi găsite de la bucheţele din flori nemuritoare şi fluturi din pene naturale, până la cercei croşetaţi la igliţă şi conuri de brad sub formă de păpuşi.

Expoziţie dedicată Dragobetelui la Centrul Cultural Judeţean

Şi sora ei, Florentina Trifan, creează doar piese unicat, figurinele din ceară şi aranjamentele cu oase din peşte fiind noutatea din acest an.

"Le lucrez din natură, din seminţele noastre româneşti, din tot felul de floricele uscate, presate, coji de nucă, frunză de in, seminţe de bostan. Ne ocupăm de ani de zile cu aţa ceva. Le confecţionam cu "sufletul" şi mi-aş dori ca aceste lucrări să fie făcute şi de copii. Personal, am o fiică şi două nepoţele şi sper să ducă tradiţia mai departe. Mă bucur că munca noastră este apreciată, iar cererea este destul de mare. De altfel şi preţurile sunt pentru toate buzunarele, de la 1 leu, cât costă un mărţişor cu piatră de râu până la 20 de lei, la cât ajunge un aranjament complex cu os de peşte, nuci şi iută", spune FlorentinaTrifan.

Intră pe focsani.adevarul.ro pentru a afla şi alte ştiri din Vrancea.

Şi artizanii din celelalte judeţe ale Moldovei s-au pregătit cu mărţişoare inedite pentru 2012. DETALII AICI

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite