Lovitură de teatru în dosarul primarului din Mera, condamnat în primă instanţă la cinci ani de puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au au hotărât să retrimită la judecare la prima instanţă dosarul având ca obiect deturnare de fonduri, cu un prejudiciu de aproape 200.000 de euro.

Magistraţii Curţii de Apel Galaţi s-au pronunţat azi în dosarul, în care trei sferturi din personalul priemăriei Mera, în frunte cu primarul PSD Ion Sticlaru şi fostul viceprimar, Aurel trifan, tot de la PSD, au fost trimişi în judecată.

Dacă în primă instanţă, cei doi au primit condamnări la închisoare cu executare, în apel magistraţii au dispus rejudecarea dosarului la prima instanţă sau la instanţa competentă

„Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, de partea civilă Unitatea Administrativ Teritorial Mera Judeţul Vrancea şi de inculpaţii Chipăilă Ionel, Cristian Iulian, Iacob Valeriu, Ionaşc Ion, Macovei Zanfir, Neagu Maria, Sticlaru Ion, Şerban Mărioara, Târlă Dumitru, Trifan Aurel. Desfiinţează sentinţa penală 185 din 04.11.2015 a Tribunalului Vrancea şi dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeaşi instanţă. În baza art. 14 alin. 1 din Legea 255/2013 în referire la art. 425 Cod procedură penală dispune rejudecarea cauzei, de către Tribunalul Vrancea, începând cu procedura de cameră preliminară. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare din apel rămân în sarcina statului. Suma de 630 lei reprezentând onorariul apărătorului din oficiu – avocat Pleşa Marlena va fi avansată din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Galaţi. Suma de 360 lei reprezentând onorariul apărătorului din oficiu – avocat Stănescu Alex va fi avansată din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Galaţi. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi. 15.09.2016”, este soluţia magistraţilor de la Curtea de Apel Galaţi.

În acest caz, totul a plecat de la viceprimarul Aurel Trifan, care în anii 2008-2009, pe perioada campaniei electorale,  a încheiat în fals mai multe contracte cu patronii unor firme.

Practic, primarul i-a delegat atribuţiile viceprimarului pentru a încheia aceste contracte constând în prestări servicii, lucrări de transport şi balastare pietriş, construcţie drumuri şi poduri în Mera, lucrări care fie s-au executat doar în mică măsură, fie nu s-au executat deloc, cu un prejudiciu apreciat la peste 800.000 de lei. Procurorii au aflat că viceprimarul comunei a favorizat astfel cele trei firme să încaseze aceşti bani pentru care nu au făcut mai nimic.

La rândul său, primarul din Mera, Ion Sticlaru, a fost învinuit pentru  abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi uz de fals, instigare la angajarea de cheltuieli peste limita bugetară şi complicitate la înşelăciune.

În plus, acesta a încheiat un contract pentru construirea unei baze sportive şi a plătit lucrări de balastare fără să respecte legea. Ion Sticlaru s-a declarat nevinovat în tot timpul procesului şi a refuzat să ne facă declaraţii asupra soluţiei date de judecători. În schimb, avocatul său speră ca la apel să schimbe soluţia, precizând că există neconcordanţe între faptele pentru care s-a început urmărirea penală şi cele descrise în rechizitoriu.

Funcţionarii publici din Primăria Mera sunt suspendaţi din funcţie până la finalizarea procesului şi în faza de apel, pentru funcţionarea instituţiei fiind detaşaţi funcţionari de la finanţe. Oamenii din Mera spun că este un blestem pe capul lor faptul că sunt conduşi numai de penali, şi edilul de dinainte de Ion Sticlaru, Gheorghe Săraru, fiind condamnat în trecut la puşcărie tot pentru fapte săvârşite în exerciţiul funcţiunii.

În prima instanţă, pedepse cu închisoarea, dar cu suspendare au primit secretarul Mărioara Şerban-patru ani, contabilii Maria Neagu şi Ionel Chipăilă, condamnaţi la trei ani de închisoare, precum şi responsabilul cu achiziţiile publice din primărie, Ion Ionaşc, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

De rigoarea legii nu au scăpat nici patronii care au ţepuit Primăria Mera, Dumitru Tîrlă, administrator la Danes Trans şi Iulian Cristian, de la Univers Nord, care au fost “cadorisiţi” de instanţă cu cinci ani de închisoare cu executare. Un alt patron, Zamfir Macovei, de la Zate Serv, a primit un an cu suspendare, iar dirigintele de şantier Valeriu Iacob a primit trei ani cu suspendare.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite