La încheierea culesului în vii, Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor va dezbate miercuri la Focşani problemele podgorenilor vrânceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nini Săpunaru este preşedintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor
Nini Săpunaru este preşedintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor

Preşedintele acestei comisii, deputatul liberal Nini Săpunaru, spune că vrea să-i pună faţă în faţă pe colegii săi parlamentari cu producători viticoli.

Săptămâna viitoare, mai precis miercuri, 2 octombrie,. Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, prezidată de deputatul PNL de Vrancea Nini Săpunaru, va fi prezentă la Focşani.

Subiectul principal de pe ordinea de zi îl reprezintă o dezbatere între membrii comisiei şi podgorenii nemulţumiţi de sprijinul pe care statul îl acordă acestui sector.

Nini Săpunaru spune că Vrancea are o particlaritate aparte, din cauza faptului că cele 14.000 de hectare cultivate cu viţă de vie pentru struguri de vin sunt lucrate de 18.000 defermieri, lucru care nu se mai întâmplă nicăieri în ţară.

„În afară de deputaţii şi senatorii de Vrancea, nimeni nu înţelege fenomenul de la Vrancea, pentru că în celellate judeţe viticultura este tratată în sitem compact. Din această cauză o să aducem comisia de agricultură la Focşani, să ia pulsul oamenilor de aici. Eu susţin ideea că oamenii trebuie să se asocieze şi să facă făbricuţe de îmbutelşiere a vinului, pentru că niciodată nu o să fie protejaţi dacă vând struguri, ci doar dacă fac vin”, a declarat deputatul Nini Săpunaru.

În altă ordine de idei,  parlamentarul liberal propune activarea grupului de lucru cu scopul relansării sistemului certificatelor de depozit.

Preşedintele Comisiei de agricultura consideră că acest grup de lucru trebuie să fie  format din parlamentari, din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), precum şi ai Băncii Naţionale şi ai  principalelor instituţii financiare din România.

Scopul acestui grup de lucru este acela de a elabora un proiect legislative prin care să fie îmbunătăţit regimul de emitere şi utilizare a certificatelor de depozit pentru seminţele de consum din spaţiile licenţiate. Această schemă a fost concepută, iniţial, ca un sistem de finanţare a fermierilor, prin care acestora să le fie facilitat accesul la credite bancare, şi a reprezentat, totodată, o alternativă la tranzacţionarea directă de seminţe de consum imediat după recoltare.

În prezent, schema de garantare a certificatelor de depozit este suspendată. Decizia a fost luată în urma analizei impactului legislaţiei specifice, din care a rezultat că sistemul nu a dat rezultatele scontate. Astfel, din 2009 şi până în aprilie 2013, au fost emise doar 1.187 de certificate, pentru 1,644 milioane de tone de seminţe. În plus, s-a constatat că firmele beneficiare aveau atât calitatea de depozitar licenţiat, de producător de seminţe de consum, cât şi deţinător de certificate de depozit.

Prin modificările preconizate se urmăreşte atragerea unui număr cât mai mare de producători agricoli în derularea acestui mecanism de piaţă; sunt vizaţi, în primul rând, micii fermieri, care se confruntă cu probleme legate de accesibilitatea creditelor bancare.

“Relansarea sistemului certificatelor de depozit este esenţială pentru păstrarea preţului la grâu şi la plante tehnice. Acest sistem trebuie să devină viabil şi pentru micii fermieri. De aceea dorim înfiinţarea acestui grup de lucru, care să îmbunătăţescă legislaţia în domeniu, tocmai pentru a veni în sprijinul micilor fermieri”, a declarat Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din cadrul Camerei Deputaţilor.

Mai puteţi citi:

Cumnatul lui Nini Săpunaru, urmărit penal pentru fals intelectual

Nini Săpunaru, propunerea lui Crin Antonescu la Transporturi, afaceri la greu cu statul în „baronatul“ lui Oprişan

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite