Judecătorii Daniela Matache, soţie de ministru, şi Toni Neacşu, fost membru CSM, „au uitat” să-şi plătească chiriile la locuinţele sociale, dar îşi ridică vile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Matache şi Adrian Neacşu au uitat să treacă pe la casieria primăriei
Daniela Matache şi Adrian Neacşu au uitat să treacă pe la casieria primăriei

Deşi sunt şi proprietari de vile în cartierul exclusivist Petreşti, de lângă Focşani, ei îşi cumpără la preţ de chilipir şi apartamentele de la stat.

Magistraţii care nu au locuinţe proprietate personală beneficiază de drepturi pe care alţi bugetari de rând nu le au. Statul le decontează lunar bani pentru plata chiriei, sumele fiind destul de consistente, chiar îndestulătoare în unele cazuri pentru achitarea şi altor facturi la utilităţi.

Dacă în privinţa drepturilor, acestea sunt obţinute cu prioritate de respectiva categorie favorizată, când vine vorba despre obligaţii judecătorii sunt zgârciţi cu banii destinaţi plăţii chiriei.

O arată şi doi dintre cei mai cunoscuţi judecători din Focşani, Adrian Toni Neacşu, fost membru CSM până acum câteva zile, şi Daniela Matache, şefa secţiei penale a Tribunalului Vrancea şi soţia secretarului de stat de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Iulian Matache.

Primăria Focşani îi somează pe cei doi să-şi achite chiriile neplătite de vreo trei luni. Aceştia au acumulat debite în sumă de 1000 de lei fiecare şi se află pe lista neagră a rău-platnicilor din blocul în care locuiesc, în condiţiile în care au de achitat o chirie lunară modică, de aproximativ 150 de lei pe lună, mult inferioară faţă de tarifele practicate pe piaţa liberă din Focşani, respectiv 200 de euro pe lună.

200 de euro de la stat pentru plata chiriei

În cazul celor doi judecători, alocaţia lunară pentru fiecare dintre ei este de 185, respectiv 200 de euro.

„Doi magistraţi care activează la instanţele aflate în circumscripţia Tribunalului Vrancea beneficiază de decontarea cheltuielilor cu chiria. Cuantumul chiriei decontat magistraţilor în cauză este cuprins între 185 şi 200 de euro. Potrivit unui ordin al ministerului Justiţiei, plafonul lunar maxim stabilit pentru Focşani este de 205 euro”, ne răspunde la o solicitare făcută de noi preşedintele Tribunalului Vrancea, judecătorul Costică Diţă.

Potrivit acestui răspuns, doar cei doi judecători beneficiază de decontarea plăţii chiriilor, restul magistraţilor având cel mai probabil locuinţe în proprietate.

Atât Adrian Toni Neacşu, cât şi Daniela Matache nu ne-au răspuns ieri la telefon pentru a le consemna punctul de vedere în legătură cu subiectul în discuţie. În schimb, primarul municipiului Focşani, Decebal Bacinschi, a încercat să le ia apărarea. 

„Eu nu am de unde să ştiu dacă primesc bani de chirie de la stat. Cred doar în cazul acestor persoane că este mai mult vorba de neglijenţă decât de rea voinţă în a-şi plăti datoriile. Sunt oameni cu posibilităţi şi nu cred că nu au de unde să plătească aceste sume”, ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi.

Adrian Neacşu, acuzat de deconturi false

Judecătorul Adrian Toni Neacşu a fost preşedintele Tribunalului Vrancea până la începutul anului 2011, când a candidat şi a fost admis în Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), graţie unui program comun de reformare a justiţiei alături de judecătorii Cristi Dănileţ şi Horaţius Dumbravă.

La începutul lunii martie, procurorii DNA au pornit o acţiune penală împotriva sa după ce au descoperit că a falsificat deconturi pentru a încasa bani.

„În cursul lunilor iulie, septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2012, inculpatul Neacşu Adrian-Toni a încasat nejustificat, de la Consiliul Superior al Magistraturii, suma totală de 66.942 lei, reprezentând venituri din salarii şi diurnă de detaşare, aferente unui număr de 48 de zile în care a absentat nemotivat. Pentru a-şi disimula absenţele de la serviciu, inculpatul Neacşu Adrian Toni a participat la întocmirea, cu date nereale, a cinci foi colective de prezenţă şi a cinci cereri de decont de diurnă, câte una pentru fiecare din lunile iulie, septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2012”, spun procurorii anticorupţie.

Neacşu crede însă că este victima unui joc politic, după ce a criticat alegerea în fruntea de preşedinte al CSM al Oameni Hăineală. Între timp, Adrian Toni Neacşu a fost suspendat din CSM până la judecarea în instanţă a cazului său. Trebuie spus că Toni Neacşu şi soţia sa, de asemenea judecător la Tribunalul Vrancea, au obţinut în 2012 venituri de peste 350.000 de lei.

Grosul banilor, 250.000 de lei, au fost aduşi în casă de capul familiei, în condiţiile în care numai salariul încasat de acesta la CSM a fost de 200.396 de lei.  Din anul 2009, magistratul focşănean şi-a construit o vilă într-un cartier rezidenţial aflat aproape de Focşani, construcţia casei fiind aproape finalizată.

Daniela Matache are pile la Oprişan

La rândul ei, Daniela Matache a fost până anul trecut preşedinta Judecătoriei Focşani, iar în prezent este şefa Secţiei Penale a Tribunalului Vrancea. Daniela Matache este căsătorită cu secretarul de stat de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Iulian Ghiocel Matache, personaj propulsat ca mâna dreaptă al lui Liviu Dragnea chiar de către baronul de Vrancea Marian Oprişan.

La un moment dat, Oprişan a dorit să-l impună pe Matache, fost subaltern al său la Consiliul Judeţean,  ca ministru plin. La fel ca şi soţii Neacşu, şi familia Matache îşi construieşte o vilă tot în zona rezidenţială de lângă Focşani, în apropiere fiind proprietar de teren chiar şi Marian Oprişan.

Neacşu şi Matache vor şi casă, şi apartament chilipir

Deşi din declaraţia de avere rezultă că ei doi magistraţi îşi construiesc locuinţe proprietate personală, în cartierul exclusivist de vile de la Petreşti, aceştia au apelat la instanţă pentru a primi dreptul de a cumpăra la preţ de chilipir şi apartamentele pe care le-au primit în urmă cu câţiva ani drept locuinţe de serviciu.
În baza Decretului Lege 61/1990, privind vânzarea de locuinţe construite din fondurile statului către populaţie, chiriaşii s-au adresat municipalităţii cu solicitarea de a cumpăra apartamentele în care locuiesc.

„Ei au făcut cereri să cumpere aceste apartamente, însă Primăria a refuzat acest lucru. Ne-au acţionat în judecată şi acum suntem în faţa faptului împlinit, în sensul că aceste locuinţe vor fi vândute. Apartamentele au regim de locuinţe cu chirie şi există o clauză în contractul de închiriere care spune că locatarii pot sta acolo pe perioada cât au contract de muncă", ne-a declarat Dan Cazaciuc, purtător de cuvânt al Primăriei Focşani.

Împroprietărirea, o formalitate

Instanţa le-a dat câştig de cauză tuturor celor care au solicitat cumpărarea apartamentelor cu două sau trei camere, iar o parte importantă din foştii chiriaşi, în special magistraţi şi funcţionari publici, au devenit proprietari cu acte în regulă peste aceste locuinţe, fără ca Primăria să declare recurs.

Culmea, tot Primăria Focşani a fost pusă să plătească cheltuieli de judecată. Este o chestiune de timp până când Neacşu şi Matache vor semna actele de proprietari, o formalitate pe care primarul Focşaniului este obligat să o ducă la îndeplinire.

Apartamentele cu două şi trei camere vor fi vândute la preţuri cuprinse între 8.000 şi 12.000 de euro, în rate, în funcţie de suprafaţa construită, acestea depăşind 60-70 de mp. Asta în condiţiile în care pe piaţa liberă din Focşani apartamentele costă 35.000 -45.000 de euro.

Valoarea a fost stabilită în urma unui raport de expertiză realizat chipurile de un expert independent. De menţionat că în anii 2010 şi 2011 Primăria Focşani a derulat importante lucrări de investiţii de sute de mii de lei la respectivul bloc, pentru realizarea acoperişului, schimbarea liftului etc.

Totodată, blocurile cu apartamente de serviciu sunt singurele din tot oraşul care au fost consolidate seismic după anul 1990.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite