Furt de lemne din pădure reclamat de localnici de ani de zile, confirmat de Ministerul Mediului. Procurorii anchetează tăierile ilegale din Vrancea
0Deocamdată, Direcţia Corp Control, Integritate şi Anticorupţie din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor a constatat un prejudiciu de peste 90.000 de lei.
Localnicii din comuna Rugineşti reclamă de mai mult timp tăierile ilegale de arbori din pădurea din satul Angheleşti.
Sesizările acestora au fost urmate în primăvară de o serie de controale ale organelor silvice şi ale poliţiştilor, însă măsurile se lasă aşteptate.
Aşa se face că oamenii au trimis noi sesizări, însoţite şi de imagini, atât la Poliţie cât şi la Parchet, la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Ei sunt nemulţumiţi de modul în care autorităţile abilitate au răspuns, până acum, solicitărilor privind verificarea acestor tăieri.
Localnicii susţin că ar exista o serie de complicităţi, înţelegeri ascunse şi relaţii personale şi, din acest motiv, nu s-au luat măsuri împotriva celor responsabili de paza, îngrijirea şi administrarea pădurii din Angheleşti, gestionată de Ocolul Silvic Panciu - Valea Caregnei.
Petiţia ajunsă la Ministerul Mediului a fost urmată, de curând, de un control în teren din partea Direcţiei Corp Control, Integritate şi Anticorupţie. După control, oamenii au primit un răspuns detaliat cu privire la aspectele constatate.
Concluzia principală este următoarea: ”Cu ocazia verificărilor din teren, s-a constatat faptul că există cioate ale unor arbori tăiaţi fără drept, cât şi arbori rupţi din cauza unor fenomene meteorologice periculoase care au fost sustraşi”.
Cu ocazia acestui control, s-a stabilit un prejudiciu de masă lemnoasă de aproximativ 260 mc, în valoare totală de peste 90.000 lei.
Potrivit inspectorilor MMAP, ”majoritatea cioatelor identificate cu ocazia controlului sunt tăiate de la nivelul solului şi suprafaţa de tăiere de dată recentă, acoperite cu litieră şi pământ”.
În urma sesizărilor oamenilor, s-au deschis dosare penale atât pentru prejudiciul asupra fondului forestier cât şi pentru inducerea în eroare a organelor de control. Toate aspectele constatate au ajuns în atenţia procurorilor, iar oamenii aşteaptă şi rezultate după aceste constatări.
”Recuperarea prejudiciului, stabilirea gradului de vinovăţie şi eventual destituirea din funcţie a celor dovediţi vinovaţi se va face după finalizarea anchetelor, respectiv după pronunţarea definitivă a instanţelor de judecată competente”, se arată în concluzia documentului semnat de şefii Direcţiei Corp Control, Integritate şi Anticorupţie din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Localnicii susţin că mai sunt şi alte probleme şi pagube la fondul forestier din Angheleşti şi aşteaptă ca instituţiile statului să cerceteze cu atenţie toate aspectele sesizate. Mai jos puteţi citi documentul emis de Direcţia Corp Control a MMAP, cu toate problemele constatate.
CITIŢI ŞI:
VIDEO Cât lemn s-a tăiat ilegal anul acesta din pădurile Vrancei