FOTO VIDEO Când va avea loc următorul mare cutremur în România. Gheorghe Mărmureanu: „Există o anumită distanţă în timp, egală pentru toate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a participat luni, 13 noiembrie, la un simpozion ştiinţific organizat de Societatea Română de Geografie, Filiala Vrancea. Seismologul a vorbit cu această ocazie despre viitorul mare cutremur prognozat în România.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a ţinut să liniştească populaţia ţării cu privire la următorul mare seism care va avea loc în România.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui simpozion organizat  de Sociatatea Română de Geografie-Filiala Vrancea, pentru profesorii care predau această disciplină în judeţul considerat patria cutremurelor din România.

Deşi au fost descoperit încă un sistem pentru aflarea din timp a cutremurelor, studiul lui Gheorghe Mărmureanu asupra viitorului cutremur a fost bazat pe calcule istorice despre marile seisme, care arată că marile cutremure provenite din zona Vrancea au avut loc la intervale de 37 de ani, 64 de ani sau 102 ani.

image

“Există o anumită distanţă în timp, egală pentru toate. Urmează ca marele cutremur să fie după 2040. Asta este. Există o realitate fizică. Dacă socotim 64 de ani de la cutremurul din 1977 rezultă 2041. Acesta este marele cutremur care poate fi în Vrancea. Nu o spun eu, asta rezultă din calcule. Nu poate fi un cutremur mai devreme, dar nu aş vrea să fiu director atunci la institutul pe care îl conduc acum”, a spus la Focşani Gheorghe Mărmureanu.

Potrivit calculelor făcute de specialist, în ultimii 300 de ani au fost şase mari cutremure puternice, cu pierderi de vieţi omeneşti şi de bunuri materiale.

Acestea au avut loc la intervale de 37 de ani, 64 de ani, 36 de ani, 102 ani, 37 de ani. Este vorba despre cutremurul din 12 iunie 1701, de 7,5 grade Richter, resimţit aproape în întreaga ţară. Al doilea mare cutremur a avut la 11 iunie 1738, a avut 7,7 grade Richter şi s-a simţit atât în Balcani, cât şi în Serbia.

A urmat cutremurul din 26 octombrie 1802, considerat cel mai mare, respectiv 7,9 grade Richter. La 23 ianuarie 1838 a avut loc un cutremur de 7,5 grade Richter, care a durat 30 de secunde.

Următorul seim mare a avut loc pe 10 noiembrie 1940, cu efecte distrugătoare mai ales la Focşani, în Moldova şi Ucraina. În fine, cutremurul din 4 martie 1977 a făcut şi cele mai multe victime, 1564 de oameni.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite