FOTO Sute de medici şi asistente din Vrancea au donat sânge. „Este încă un mod în care înţelegem să muncim pentru pacienţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii şi asistentele au luat cu asalt Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea FOTO: Ştefan Borcea
Medicii şi asistentele au luat cu asalt Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea FOTO: Ştefan Borcea

Campania de donare de sânge este o iniţiativă a angajaţilor Spitalului de Urgenţă din Focşani, în urma crizei de sânge cu care se confruntă Centrul de Transfuzie.

Aproximativ 300 de cadre medicale de la cea mai mare unitate sanitară din Vrancea, Spitalul de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” din Focşani, s-au întâlnit în această dimineaţă la Centrul de Transfuzie Sanguină, pentru o campanie inedită de donare de sânge.

Iniţiatorii au numit acţiunea "Sănătatea pentru sănătate" şi ea vine în urma apelului Centrului de Transfuzie Sanguină, care se confruntă cu o criză acută de donatori.

“Am arătat că şi noi intrăm într-o normalitate. Noi i-am spus <<Sănătatea pentru sănătate>>. Nu ştiu dacă toţi cei 300 de colegi vor dona sau vor fi compatibili pentru a dona, dar cel puţin 250 vor dona. Sperăm ca unii dintre colegii noştri donatori să devină donatori permanenţi”, a spus Constantin Mîndrilă, directorul Spitalului de Urgenţă.

Potrivit acestuia, împreună cu conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină s-a întocmit un grafic şi, în fiecare zi, vor dona sânge cel puţin zece cadre medicale, astfel încât până la Crăciun toţi cei înscrişi în lista de donatori să facă acest lucru.

“Nu credeam că o să avem atâta aderenţă în rândul personalului, dar spre surprinderea noastră oamenii s-au dovedit extrem de interesaţi. Este un gest extraordinar, este încă un mod în care înţelegem să muncim pentru pacienţi”, a menţionat medicul Valentin Ochean, directorul medial al spitalului.

Medicii care au participat la acţiunea de astăzi, unii dintre ei fiind pentru prima dată în faţa unei astfel de experienţe, au îndemnat şi alte persoane să vină să doneze sânge.

“Donăm sânge pentru cei care au nevoie, nu neapărat că sunt pacienţii mei sau ai altuia. Poate ar trebui ca măcar odată în viaţă să facem acest gest, poate de mai multe ori. Dacă este nevoie, de ce nu”, a precizat medicul ortoped Robert Mihăilă. “Donarea de sânge ar trebui să fie o activitate permanentă şi continuă. Secţia obstetrică-ginecologie are şi ea nevoie de administrare de unităţi de sânge pentru echilibrarea, în unele situaţii, a pacientelor pe care le avem, aşa că e binevenită acţiunea şi mulţumim donatorilor”, spune Ioan Plăcintă, medic şef Obstretică-Ginecologie. “Este o chestie simplă, mai ales pentru cei care lucrează în domeniul sanitar nu e aşa de complicat. Important este că am putut dona şi să ajut un pic comunitatea la nevoie. Este prima dată când am donat”, a menţionat şi Ionuţ Făinoiu, medic specialist Obstretică Ginecologie.

La sfârşitul acestei veri, şefa Centrului de Transfuzie Sanguină trăgea un semnal de alarmă despre criza acută de sânge. „Avem sânge doar pentru urgenţele maxime, adică pentru pacienţii care pierd sânge masiv. Celelalte cazuri, când de exemplu pacientul are nevoie să-şi ridice hemoglobina, trebuie să aştepte. Nu avem ce face. Până acum am colaborat cu judeţele vecine, dar nu mai au nici ele, în condiţiile în care toată vara am suferit de această lipsă, în special de A pozitiv”, potrivit medicului medicului Mioara Hanţă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite