FOTO Spiritele rele, alungate cu focuri de armă de către pădurari, la slujba de Bobotează de la Paltin
0De asemenea, şi la Năruja, slujba de la biserică a fost una deosebită, după ce localnicii au decupat blocuri de gheaţă pentru a confecţiona cruci.
Sărbătoarea de Bobotează este una specială în satele vrâncene de pe Valea Zăbalei. Conform obiceiurilor locului, la Paltin un grup de 35 de localnici a lucrat cu sârg la confecţionarea crucilor de gheaţă pentru slujba de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, la care au fost prezenţi zeci de credincioşi.
Slujba a fost urmată de un alt ritual, pădurarii alungând spiritele rele cu focuri de armă. Totodată, preoţii au botezat caii care blocurile de gheaţă din care s-au confecţionat crucile.
La Năruja, Sfânta Slujbă de Bobotează s-a oficiat lângă crucile de gheaţă montate în curţile bisericii.
La Biserica parohială Sf.Cuv.Parascheva, crucea a fost decupată cu grijă dintr-un bloc mare de gheaţă şi montată cu dichis de către echipa formată din Saulea T.Romică,Saulea Robert, Hornea Ionel, Rebega Nelu, Stoian Daniel, Popescu Fani, Coroi Vasilică,Necoară Nicuşor, alături de preotul Vasile Bratie.
La Biserica Sf.Împ.C-tin şi Elena au trudit la confecţionarea ei aceeaşi echipă de oameni inimoşi ca şi anul trecut, echipă formată din Gabriel Lazăr, Fănel Lazăr, Ştefan Rebega, Cornel Murgu, Ion Lupu, Hurjui Nistor, împreună cu preotul Horaţiu-Petre Bratie.
„Cu drag au fost pomeniţi bătrânii noştri care, fără ajutorul utilajelor performante de azi, se îngrijeau ca Sfintele Cruci de gheaţă sa nu lipsească în ziua de Bobotează. Sperăm că temperaturile scăzute pe care le anunţă meteorologii vor păstra aceste altare modelate în gheaţă cât mai mult timp în curtea Sfintelor Biserici”, a precizat Adriana Bratie, locuitor al comunei Năruja.
Mai puteţi citi:
Un român a postat pe un site de anunţuri, chiar în ziua de Bobotează, un mesaj în care spune că a prins crucea tradiţională aruncată în apă şi că vrea să o vândă. Anunţul este în mod evident o glumă, mai ales că şi fotografia postată este trucată.
10 tradiţii şi superstiţii populare de Bobotează
Ştiai de ”Udatul Ionilor”? Dar de obiceiul lumânărilor? Descoperă cele mai frumoase şi mai inedite obiceiuri şi credinţe populare, specifice zilei de Bobotează.