FOTO Eveniment de excepţie dedicat cineastului Constantin Balaci. "Filmele reprezintă un altfel de muzeu al Vrancei, în sunet şi imagine"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Teatrul Municipal Gheorghe Pastia din Focşani a avut loc lansarea volumului „Constantin Balaci – ultimul tur de manivelă“, scris de Florin Balaci, fiul cineastului. Tot la Teatru a avut loc şi o expoziţie de aparatură radio şi televiziune veche.

Asociaţia Judeţeană a Cineaştilor Amatori Vrancea, în parteneriat cu Teatrul „Mr. Gh. Pastia” din Focşani au organizat miercuri, de Ziua Mondială a Teatrului, un eveniment cu totul excepţional dedicat focşăneanului Constantin Balaci, cetăţean de onoare al municipiului, practic singurul vrâncean care se poate lăuda cu o activitate impresionantă în domeniul celei de-a şaptea arte.

Ocazia a fost prilejuită de lansarea cărţii „Constantin Balaci – Ultimul tur de manivelă”, apărută la Focşani, carte editată din iniţiativa fiului său, Florin Gabriel Balaci.

"Meritul lui Florin Gabriel Balaci este că nu a lăsat ca aceste mărturii să plutească în eter. Este un lucru extraordinar să ai în bibliotecă o carte extrem de elegantă şi de valoroasă, nu numai din punct de vedere al  conţinutului şi editării. Este un mare lucru să poţi da altor generaţii care nici nu ştiu dacă a fost vreodată cinematorism", a spus la lansare conf. univ. Corneliu Medvedov, cineast.

Cartea nu este numai un cadou pentru tatăl său, aflat astăzi la venerabila vârstă de 84 de ani, dar şi o mărturie peste timp a lucrurilor aşa cum au fost ele, pentru că, aşa cum se ştie, Constantin Balaci este depozitarul unei impresionante arhive de filme.

image

“Am simţit nevoia să scriu o astfel de carte pentru că 2019 marchează împlinirea a 50 de ani de la prima mişcare de cineamatori din Vrancea Iniţiatorul acestei mişcări şi cel care a realizat primul cineclub din Focşani este Constantin Balaci, om de radio şi televiziune, cineast, regizor. Am avut în mână o arhivă de filme pe care Constantin Balaci mi le-a dăruit şi am considerat că trebuie să le arătăm şi publicului din Focşani, Vrancea şi toată România. Sunt secvenţe din istoria unui oraş, oameni, fapte care sper să fie admirate pentru că ele reprezintă un altfel de muzeu al Vrancei, un muzeu în sunet şi imagine", a menţionat Florin Balaci.

Vizibil emoţionat de prezenţa în sală a numeroase cunoştinţe, printre care şi nepoţii săi, Constantin Balaci a mulţumit pentru toată onoarea care i s-a făcut.

"Sunt bucuros că toate treburile acestea s-au întâmplat la o vârstă în care mulţi din prietenii mei au plecat. Mă gândesc că toată treaba aceasta este în folosul concetăţenilor mei, care probabil se vor gândi să accepte şi această artă pe care de la Revoluţie încoace au părăsit-o, deşi cineamatorii au fost în floare întotdeauna", a vorbit celor prezenţi Constantin Balaci.

Tot la  Teatrul Municipal este deschisă până pe data de 31 martie şi o expoziţie de aparatură radio şi televiziune veche, obiecte cu care cineastul Constantin Balaci a lucrat în activitatea sa.

În aceeaşi seară, dar la Sala "Balada", a avut loc proiecţia filmului “Camera obscură”, un documentar de lungmetraj care dezgroapă filmele cineclubiştilor de altădată. Filmul conţine  mărturiile a 37 de survivor cineaşti amatori cuprinse într-un documentar de lungmetraj, printre protagonişti aflându-se şi Constantin Balaci.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite