De Sânziene, dragă Românie îmbracă-te în ie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sărbătoarea Sânzienilor, la Colegiul Edmond Nicolau
Sărbătoarea Sânzienilor, la Colegiul Edmond Nicolau

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Iei şi a Sânzienelor, elevii clasei a X-a C de la Colegiul Tehnic ”Edmond Nicolau”, îndrumaţi de prof. Mihaela Oprea, au desfăşurat o oră de dirigenţie specială în Biblioteca şcolii. La acest eveniment au participat şi cadrele didactice, dar şi elevi de la alte clase care au dorit să sărbătorească evenimentul împreună cu colegii lor.

Scopul principal al lecţiei de dirigenţie a fost însuşirea de cunoştinţe privind autenticitatea şi unicitatea iei româneşti, precum şi rolul său în civilizaţia română de ieri şi de astăzi.

Pentru acest eveniment elevii implicaţi, sub îndrumarea dirigentei şi a doamnei bibliotecar Zamfira Stoica, au realizat în faza iniţială un poster şi invitaţii personalizate prin care au dorit să-şi imagineze, dar nu neapărat să rămână la stadiul de vis, că ”De Sânziene – Draga Românie îmbracă planeta în Ie”.

În etapele următoare s-au documentat, au pregătit numeroase materiale foto-video ajutătoare, au cules spice de grâu, sânziene, flori de câmp cu care au făcut şi bucheţele speciale pentru doamnele profesoare, s-au îmbrăcat în costume populare şi au aşteptat invitaţii.

focsani sanziene

”Din cele mai vechi timpuri femeile au fost preocupate sp confecţioneze costume frumoase, cu materiale locale. Tradiţia nu trebuie uitată, ceea ce impune tratarea ei şi ca temă la dirigenţie. Generaţia acestor tineri este una a multiculturalităţii, a diversităţii, dar trebuie să rămână şi una a specificităţii şi autenticităţii”, a menţionat în deschiderea lecţiei, prof. Mihaela Oprea.

Pe parcursul lecţiei, elevii au încercat să argumenteze, rând pe rând, valoarea artistică a portului popular şi a iei, să identifice elementele constitutive ale bluzei, să specifice ocaziile în care se poartă făcând legăturile potrivite dintre spiritualitatea arhaică şi cea contemporană. De asemenea, s-a pus accentul şi pe rolul costumului naţional ca parte a întregului naţional, dar şi pe dragostea şi bucuria de a fi român prin intermediul portului. În plus, Miruna Alexe, de la clasa a IX-a F, a mai adăugat o surpriză şi anume un desen făcut de ea, o reproducere după celebra pictură a lui Henri Matisse ”La blouse roumaine”.

focsani sanziene

Numeroasele exemple de oameni care au popularizat bluza tradiţională românească în afară graniţelor ţării noastre, începând cu pictorul Henri Matisse şi până la creatorii de modă şi celebrităţile lumii contemporane  reprezintă tot atâtea motive să preţuim ia, pentru că e a noastră şi pentru că este făcută să fie salvată!

focsani sanziene
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite