FOTO Şi în perioada interbelică promotorii culturali din Focşani erau îngrijoraţi că datinile străbune încep să se piardă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest sens, în oraş erau organizate concursuri de datini strămoşeşti cu premii importante în bani, dar cu regulamente stricte privind alegerea textelor şi costumaţiei.

În zilele de astăzi se vorbeşte din ce în ce mai mult despre pierderea tradiţiilor şi despre faptul că tinerii nu găsesc de cuviinţă să ducă mai departe moştenirea lăsată de strămoşi.

Despre aceste lucruri însă se vorbea cu îngrijorare şi în perioada interbelică. Documentele vremii stau dovadă în acest sens.

Din  unul din aceste documente care se află în fondul Arhivelor Naţionale Vrancea aflăm că în anul 1936, preşedintele Ligii Culturale din Focşani, I. Rădulescu Râmnic a hotărât organizarea unui concurs de datini româneşti, respectiv sorcove, colinde, pluguşoare care se va ţine în perioada sărbătorilor de Crăciun la Teatrul „Mr. Gh. Pastia”.

„Prin acest concurs Liga urmăreşte trezirea interesului publicului pentru preţuirea datinilor străbune, care încep a se uita”, se arăta în informarea publică făcută de Liga Culturală.

image

Din aceeaşi informare potenţialii concurenţi erau înştiinţaţi că nu se pot prezenta oricum la concursul de datini, ci după reguli stricte.

„Atragem atenţiunea concurenţilor să se prezinte la concurs numai cu bucăţi bine alese, bine pregătite şi, mai ales, purtând pecetea specificului nostru românesc atât ca text, cât şi ca melodie şi costum”, mai arătau promotorii vieţii culturale din oraş de la acea vreme.

image

Premiile pentru concurenţi erau în bani şi erau în număr de zece, respectiv premiul I-3000 de lei, locul doi-2000 de lei, trei premii III a câte 1000 de lei şi cinci menţiuni răsplătite fiecare cu suma de 500 de lei.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Colindători din toate zonele ţării au făcut senzaţie la Focşani, la Festivalul Datinilor

VIDEO Grigore Leşe a încântat inimile focşănencelor de ziua lor

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite