VIDEO Cum îşi construieşte ariciul, pas cu pas, vizuina pentru a întâmpina iarna. În adăpost, animalul hibernează până la primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai interesante animale ca stil de viaţă este ariciul. Animalul mănâncă toată vara şi doarme iarna.

Animalul care are partea dorsală şi laterală a corpului acoperită de mii de ace ascuţite şi luni, poate trăi între 10 şi 16 ani, iar la fel ca şi ursul îşi petrece iarna hibernând.

Dacă în timpul verii animalul îşi petrece timpul mâncând în exces, din toamnă şi până în primăvară ariciul hibernează.

Înainte însă de a intra la somnul profund, acesta îşi pregăteşte cu minuţiozitate adăpostul, adică vizuina, izolând-o cu frunze uscate, astfel încât să fie protejat de viscol.

Un astfel de moment l-a surprins, într-o locaţie din Vrancea, colegul operator Emil Grosu, care a zăbovit mai multe minute pentru a surprinde pregătirea de iarnă a ariciului, despre care legendele spun că este sfătuitorul divinităţii.

Povestea spune că ghemul cu ţepi l-a ghidat pe Dumnezeu să modeleze Pământul.

Alte curiozităţi despre arici

• Masculii îşi părăsesc femelele. Aricii sunt animale solitare care formează cupluri doar în perioada împerecherii. După împerechere, masculii părăsesc pentru totdeauna femelele şi nu se preocupă de soarta puilor.
• Au cel puţin 5.000 de ţepi. Fiecare arici, indiferent de dimensiunea sa, are corpul acoperit cu 5.000 până la 7.000 de ţepi. Când se simte ameninţat, ariciul îşi foloseşte muşchii dorsali pentru a-şi fixa ţepii într-o poziţie verticală care îl face să pară mai ameninţător.
• Sunt înterzişi în unele state. Deşi se întâmplă tot mai des să fie priviţi ca animale de companie, există state unde sunt consideraţi creaturi sălbatice, creşterea lor în casă fiind interzisă. Printre acestea, statele americane Arizona, California, Georgia, Hawaii, Maine, Pennsylvania şi New York.
• Câte specii există? În lume se găsesc 17 specii distincte de arici, acestea provenind din Africa, Europa şi Asia. Pe de altă parte, Americile, Australia şi Noua Zeelandă se bucură de arici doar datorită importurilor.
• Au vederea slabă. Aricii nu au o privire bună, dar compensează printr-un simţ al auzului şi al mirosului foarte bine dezvoltate. Cu toate astea, vederea lor este perfect adaptată stilului de viaţă, aricii fiind animale nocturne.
• Ţepii sunt goi în interior. Spre deosebire de ţepii care acoperă trupul porcului spinos, cei ai ariciului nu sunt toxici. De altfel, sunt mai degrabă goi în interior, fiind construiţi astfel încât, deşi uşori, să fie foarte puternici.
• Îşi acoperă trupul cu salivă. Când sunt stimulaţi de un miros sau un gust puternic, aricii au un obicei ciudat. Aceştia îşi acoperă trupul cu salivă, gest pentru care încă nu s-a găsit o explicaţie (Adevărul de Neamţ)

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite