Cum alegem cel mai bun vin făcut toamna aceasta şi care sunt secretele unei reţete de calitate dezvăluite de producătorii din Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Copaci este cunoscut în zonă pentru vinul său bun
Valentin Copaci este cunoscut în zonă pentru vinul său bun

Culesul este pe final în podgoriile vrâncene, după ce anul acesta viticultorii au început recoltatul strugurilor mult mai devreme, de teamă ca strugurii să nu se usuce pe butuc.

Conform statisticilor, Vrancea are cea mai mare suprafaţă viticolă a României, peste 25.000 de hectare, ceea ce reprezintă 13% din suprafaţa ţării, sector în care lucrează 18.000 de mici producători, care îşi lucrează fiecare terenurile, fără să luăm în calcul firmele din domeniu.

Producţia de vin din acest an va fi cu aproximativ 20% mai mică decât cea de anul trecut, dar de o calitatea mai bună. Seceta şi-a pus amprenta din plin asupra producţiei, iar în condiţiile unor  temperaturile extrem de mari în această vară strugurii s-au copt aproape forţat. Dacă ar fi respectat calendarul lucrărilor agricole, oamenii riscau să nu mai găsească pe butuci decât fructe stafidite.

Prin urmare, recoltele nu sunt ca în alţi ani, de 9.000-10.000 de kilograme de struguri la hectar, ci doar undeva la 6000 de kg/hectar, însă există şi o parte plină a paharului: strugurii sunt bogaţi în zaharuri, ceea ce va face ca şi cramele să se umple de un vin foarte bun, chiar dacă va fi mai scump.

“Vinul sigur va fi mai bun şi orice lucru care este bun este şi mai scump. Producţia în anii de secetă este mai mică, dar calitatea este cu adevărat mai bună şi transformarea acizilor în zaharuri se face mai bine într-un an cu precipitaţii minime. După părerea mea, vinurile de anul acesta trebuie să crească în valoare cu cel puţin 30%, dacă nu vom fi din nou concuraţi de tot felul de falsuri”, ne spune Adrian Toma, directorul Societăţii Veritas Panciu.

1

Potrivit acestuia, situaţia este comparabilă cu cea din anul 2012, când producţiile de struguri au fost scăzute din cauza secetei, însă rodul viilor a fost dulce, iar vinurile produse în anul respectiv au fost de calitate. La fel cum s-a întâmplat şi în urmă cu 3 ani, se aşteaptă ca preţul vinului să crească, putând depăşi 7 lei/litru.

Reţeta unui vin bun

Calitatea unui vin bun începe din cultura viticolă. Potrivit specialiştilor, totul pleacă de la tăierea din primăvară a viei, când nu trebuie lăsaţi mulţi ochi la coarda vie pe butuc, maxim 30 la plantaţiile tinere şi 40 la cele bătrâne. În al doilea rând tratamentul este foarte important la o vie.

“Dacă ai un strugure atins de făinare, atacat de mană, nu o să faci niciodată un vin de calitate, ci va ieşi un borş. De asemnea, contează momentul optm de recoltare, astfel încât strugurele să ajungă la maturitate deplină. Dacă strugurele este cules prea devreme, vinul va ieşi foarte sec, cu o aciditate mare şi grade puţine, pe când dacă îl culegi la maturitate deplină vinul va fi plăcut, cu aromă”, ne spune Valentin Copaci, podgorean din Vrancea care lucrează 9 hectare de vie.

Tot pentru calitatea vinului este importantă şi tehnologia de fabricaţie, indiferent că este mai nouă sau mai veche. Viticultorul spune că nu este normal să laşi vinul să fiarbă în coajă în cazul soiurilor albe, pe când la cele roşii acest lucru este recomandat.

Cum alegem un vin bun

Ca să ştim ca să alegem un vin bun trebuie în primul rând să ştim ceea ce vrem noi să bem. “Dacă vrem să cumpărăm o sticlă de vin de la supermarket trebuie să urmărim pe etichetă să scrie DOC, adică denumire de origine controlată, care ne oferă garanţia că avem de a face cu un vin bun.

1

Dacă vrem un vin la maturitate deplină pe etichetă va scrie CMD, adică cules la maturitate deplină, iar în cazul în care vrem un vin licoros, siropos, mai dulce, plăcut la degustare trebuie să căutăm pe etichetă iniţialele CMT, adică cules la maturitate târzie”, ne dezvăluie Valentin Copaci secretul alegerii vinului dorit.

Statisticile spun că fiecare român bea în medie 24 de litri de vin pe an, la jumătate din consumul locuitorilor din ţările dezvoltate. Mai bine de o treime din vinurile vândute la noi sunt albe. Consumul este însă mai mare, spun specialiştii, pentru că nu include şi vinul obţinut în micile gospodării.

 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite