VIDEO Consilierii judeţeni PNL nu au convins puterea să aprobe fonduri pentru comunele afectate de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii judeţeni PNL au convocat o şedinţă extraordinară
Consilierii judeţeni PNL au convocat o şedinţă extraordinară

Puterea, formată din cei 20 de consilieri PSD şi ALDE, a tratat cu refuz iniţiativa liberalilor, pe considerentul că inundaţiile nu impun o şedinţă extraordinară.

Pentru prima dată în ultimii ani, consilierii judeţeni PNL au întocmit un proiect de hotărâre prin care au convocat o şedinţa extraordinară pentru repartizarea de fonduri celor 22 de comune afectate de inundaţiile din perioada 22 – 24 august.

Aşa cum era uşor de anticipat, reprezentanţii puterii, respectiv cei 18 consilieri PSD şi doi de la ALDE au decis să trateze cu refuz iniţiativa liberalilor, absentând de la şedinţă.

"Ne-am fi dorit să facem front comun cu ceilalţi consilieri, cu preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, cu cei doi vicepreşedinţi, să găsim soluţii să ajutăm comunităţile afectate. În urma centralizării rapoartelor operative trimise de Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, bilanţul provizoriu al inundaţiilor care au afectat judeţul Vrancea este următorul: 22 comune afectate, 5 case distruse (comuna Urecheşti), 231 case afectate,  223 anexe gospodăreşti afectate, 734 curţi şi grădini afectate, 860 ha teren arabil afectate, 180 ha păşuni, fâneţe afectate, 1 obiectiv cultural afectat (Şcoala Odobeşti), 1,2 km drumuri naţionale afectate, 53,7 km drumuri judeţene afectate,  48,2 km drumuri comunale afectate, 47,6 km străzi, uliţe comunale afectate”, a spus consilierul judeţean PNL Cristi Irimia.

La rândul său, alesul judeţean Dorina Vraciu a precizat că a fost pe teren în perioada inundaţiilor şi lucrurile sunt destul de grave.

“La precipitaţii de 160 l/mp vă daţi seama că situaţia este gravă. Am fost şi în localităţi cu primari PSD, nu numai PNL, la Gugeşti, Slobozia Ciorăşti, Odobeşti. La Urecheşti, drumul este atât de afectat încât nu se mai poate circula pe el. Este cazul ca Marian Oprişan să se ocupe şi de administrarea judeţului, pentru că aclamă că este în slujba cetăţenilor din Vrancea, a spus Dorina Vraciu”, consilier PNL.

consilieri pnl vrancea

Conducerea Consiliului Judeţean a răspuns liberalilor că şedinţa convocată de ei nu este o urgenţă.

”Nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de art. 94 din legea 215 / 2001 privind existenţa unor cazuri excepţionale care necesită adoptarea unor măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităţilor. Proiectul de hotărâre va fi pus în dezbatere în prima şedinţă ordinară a CJ Vrancea”, se arată în răspunsul şefilor CJ Vrancea către liberali.

Liberalii spun că este foarte grav faptul că în bugetul CJ nu a fost prevăzut pentru anul 2016 nici măcar un leu la fondul de rezervă, deşi conducerea CJ Vrancea şi-a permis să închirieze scene de spectacole cu sume de peste 30.000 de euro şi a finanţat cu zeci de mii de euro o serie de spectacole în aer liber.

“Un eventual cutremur în zona seismică Vrancea ar pune serioase probleme administraţiei judeţene, având în vedere maniera în care conducerea CJ gestionează fondurile de care dispune. Totodată, PNL Vrancea a trimis şi o solicitare către Guvernul României, pentru ca judeţului nostru să-i fie repartizaţi bani din Fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului pentru finanţarea unor acţiuni urgente în vederea înlăturării efectelor unor calamitaţi naturale şi sprijinirii persoanelor fizice sinistrate”, au mai precizat liberalii.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite