Cine a fost baronul Capri, a cărui soţie a primit drept zestre o casă faimoasă în Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imobilul a fost reabilitat recent
Imobilul a fost reabilitat recent

Imobilul va găzdui în perioada următoare Muzeul de Ştiinţele Naturii, a cărui clădire urmează să fie reabilitată de Consiliul Judeţean.

Cunoscuta sub denumirea "Casa Baron Capri", imobilul de pe Strada Republicii este monument istoric din vechiul cartier al armenilor din Focsani.

Imobilul a fost construit la sfârşitul secolului XIX de către un neguţător armean, urmaşul unei familii care a primit pecetea nobiliară de la împaratul Iosif al II-lea de Habsburg.

"Multe case din Focşani, clasificate drept monumente istorice, au ca particularitate faptul că figurează în nomenclatorul specific sub un nume sau altul, inspirate după personaje importante de pe scena din trecut a oraşului.

De multe ori aceştia nu sunt proprietarii care au construit respectivele imobile, ci reprezintă doar particulari, care au locuit o perioadă în respectiva clădire sau au fost găsiţi acolo la momentul naţionalizării. Numele acestor focşăneni, celebri odinioară, a fost acordat mult mai târziu şi edificiilor unde şi-au petrecut o parte din viaţă. Acesta e şi cazul casei, cunoscută în orăşelul nostru, drept casa baron Capri de pe str. Republicii nr. 8, cea care, după cum poate constata oricine trece pe lângă, a fost atinsă de noroc, fiindu-i refăcută aripa din stânga şi lucrându-se de zor, chiar în aceste zile şi la restul clădirii. Mândru de acest lucru poate fi proprietarul de la care i se trage numele, adică Grigore Capri(Capriel), dar mai bucuros ar fi, daca s ar mai putea, cel care a ridicat imobilul, anume Ilie Murat (Murad), mare proprietar pe vremuri şi soţia acestuia, Flora Murat.

Ilie Murat s-a născut în anul 1842 la Focşani, doamna Murat zece ani mai târziu şi pe la finele sec al XIX lea au ridicat casa pe care o vedem azi, fiind descrisă în 1902 drept construcţie din zid masiv, învelită cu tablă, 7 camere, 2 bucătării, o sufragerie, o cămară rece, un beci, 2 private de zid, 2 magazii de scânduri etc  tot locul fiind împrejmuit cu grilaj de fier. Impresionantă nu era doar locuinţa familiei Murat, în aceeaşi notă fiind ridicat şi monumentul funerar din Cimitirul armenesc de pe str. Dionysos, unde odihneşte, pe veci, distinsa familie Murat . De la această familie, Grigore Capri a primit imobilul, ca dotă, la căsătoria cu Lucreţia, odrasla mult iubită a soţilor Murat, dar el, proprietar deplin, nu a fost nici o secundă şi nici nu a bătut vreun cui la frumosul edificiu.

Totuşi acest Capri nu a fost un oarecare, provenind dintr-o familie vestită, cu istoric scris încă din vechime şi cu titluri nobiliare acordate de conducătorii de odinioară. Avea multe afaceri în ţară, în special legate de exploatarea  aurului, dar şi mult pământ în alte judeţe, după cum scriu Monitoarele Oficiale din trecut. Fireşte că uneori avea şi probleme cu banii, fiindu-i de câteva ori scoasă averea la licitaţie, mai puţin casa din Focşani, deoarece era sub regim dotal. Cu toate acestea, nevoile financiare l-au obligat şi împreună cu soţia au convins-o pe bătrâna doamnă Murat ca la peste 90 de ani, cât avea în anul 1946, să vândă acest imobil familiei Bacher, de unde şi legătura cu moştenitorul care a obţinut-o de curând la legea 10/2001.

Pentru ca nu putea administra eficient vechiul imobil, proprietarul din zilele noastre a vândut-o unor persoane înstărite din oraş, care, încă din anul 2012, au început demersurile pentru construire, consolidare. mansardare, extindere sediu firmă - birouri existent pe teren, amenajare,recompartimentare, creare cale acces. Indiferent de comentariile cârcotaşilor din urbe, la casa baron Capri s a realizat ceea ce de exemplu nu s-a întâmplat pe str. Cuza Vodă cu casele Macridescu sau la Muzeul de Ştiinţele Naturii, aşa că putem concluziona că pe str. Republicii, faţă de alte zone ale oraşului, se petrece ceva de bine şi pentru târgul nostru, zilnic ieşind, puţin câte puţin, la lumină, strălucirea vechiului cartier armenesc de odinioară", menţionează istoricul focşănean Florin Dîrdală.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite