Cotidianul britanic The Guardian a făcut cerere de intervenţie la CEDO în cauza jurnalistului vrâncean Marian Gârleanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Gârleanu
Marian Gârleanu

După ce a fost arestat mai multe zile în anul 2006, Marian Gârleanu se judecă cu statul român la CEDO. Jurnalistul cere daune morale după ce a fost scos de sub urmărire în cazul informaţiilor secrete din MApN. Judecata procesului va începe pe 9 octombrie.

Jurnalistul Marian Gârleanu are un dosar admis pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) încă din anul 2009, în cauza  no. 50376/09 Gârleanu vs. România, după ce în februarie 2006 a fost arestat, iar locuinţa i-a fost percheziţionată de poliţişti şi procurori de la DIICOT.

Acuzatiile aduse lui Marian Gârleanu vizau faptul ca ziaristul nu a vrut sa divulge sursa provenientei CD-ului cu informaţii militare clasificate ca ultrasecrete provenite de la MApN.

Jurnalistul cere daune morale statului român după ce a fost scos de sub urmărire în cazul informaţiilor secrete din MApN. Potrivit lui Marian Gârleanu, judecata procesului va începe pe 9 octombrie, cererea de chemare în judecată a României fiind acum la „Camera a treia” adică în stare de judecată.

Recent în cauza de pe rolul CEDO, prestigiosul cotidian britanic The Guardian a făcut “cerere de intervenţie” în cauza no. 50376/09 Gârleanu vs. România motivat de faptul că cotidianul britanic vrea să apere libertatea presei prin avocaţii săi.

“Am fost înştiinţat de cererea de intervenţie de un ONG din România dar mi-a fost confirmată informaţia chiar de către cei de la The Guardian prin scrisoarea semnată de  Gillian Phillips, Director of Editorial Legal Services,  Guardian News & Media Limited în 16 septembrie 2013.Lucrurile sunt cu atât mai sensibile cu cât redacţia de la Guardian a fost recent percheziţionată la sânge de către MI5 şi Scotland Yard pentru deţinerea unor documente de la fostul analist NSA Ed. Snowden ”, ne-a declarat Marian Gârleanu.

Mai jos scrisoarea primită de jurnalistul român de la The Guardian

ECHR in Strasbourg court case no. 50376/09   Dear Marian Thank you for your email. This email is just to confirm that the Guardian has applied to the ECHR for permission to intervene in your case. If we are given permission I will let you know.  I think we will be told by early October. My contact details are below should you need them. With best wishes

Gillian Phillips
Director of Editorial Legal Services
Guardian News & Media Limited
Kings Place
90 York Way
London N1 9GU

Filmul evenimentelor din 2006

Marian Gârleanu, corespondentul de Vrancea al cotidianului România Liberă şi Sebastian Oancea, corespondent al cotidianului Ziua au fost acuzaţi la începutul lunii februarie 2006 de sustragere, deţinere şi transmitere a unor date cu caracter secret, cu privire la unele informaţii referitoare la trupele din Irak şi Afganistan, care au ajuns în posesia ziarelor România Liberă şi Ziua.

Nici unul dintre cele două ziare nu a publicat informaţiile, conducerile acestora anunţând imediat autorităţile. Parchetul General a dispus începerea urmăririi penale în acest caz.

Marian Gârleanu a fost chiar reţinut trei zile, iar plutonierul în rezervă Ionel Popa, acuzat că ar fi multiplicat CD-ul cu informaţii şi l-ar fi dat mai multor persoane, a fost arestat pentru zece zile. După un an şi şapte luni de la evenimente, atât Marian Gârleanu cât şi Sebastian Oancea au fost scoşi de sub urmărire penală.

Jurnaliştii, apăraţi de breaslă şi organizaţiile care apără libertatea presei

Referitor la situaţia jurnalistului Marian Gârleanu, reţinut în cazul scurgerii de informaţii militare secrete, la acea dată Clubul Român de Presă a protestat faţă de arestarea spectaculară, considerând că investigarea unei asemenea acuzaţii poate fi făcută în stare de libertate.

Totodată, a fost ridicată şi problema legii siguranţei naţionale, care, în opinia Clubului Roman de Presa, este în dezacord cu legislaţia europeană şi defavorizează jurnalistul.

În timpul dezbaterilor Clubului Român de Presă, preşedintele Traian Băsescu a transmis telefonic faptul că regretă cele întâmplate faţă de jurnalistul Marian Gârleanu iar Mircea Toma, de la Academia Caţavencu a apreciat că aceasta "este o imixtiune în treburile justiţiei".

Actualul ministru a Justitiei era purtator de cuvânt al Parchetului

"Scopul procurorilor nu este acela ca persoane să fie arestate, ci de a identifica autorii sustragerii documentelor, care sunt deţinute în afara cadrului legal", declara la acea vreme purtătorul de cuvânt al Ministerului Public, Robert Cazanciuc, actualul ministru a Justitiei de azi.

Prestigioase publicatii ca Washington Post, International Herlad Tribune sau The Guardian ori canale TV ca BBC sau CNN au relatat pe larg abuzul comis asupra jurnaliştilor.

Mai puteţi citi:

Cazul Edward Snowden: Londra asigură că respectă libertatea de exprimare

Informatorul Edward Snowden a dezvăluit cum este cheltuit „bugetul negru” alocat agenţiilor de informaţii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite